1EUR = 4.8344 RON | Bucureşti 34 º

Companii

Shell a depăşit Chevron, ajungând a doua mare companie energetică din lume

Grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell a depăşit Chevron şi a devenit a doua mare companie privată petrolieră din lume, după ce a finalizat achiziţionarea firmei BG Group, pentru 53 miliarde de dolari, transmit Bloomberg şi Reuters, citate de Agerpres. 

15 feb, 2016 | Agerpres

Tranzacţia este prima super fuziune de peste un deceniu şi va reduce decalajul dintre Shell şi compania americană ExxonMobil, care rămâne cea mai mare companie listată de petrol şi gaze naturale la nivel mondial, cu o capitalizare de piaţă de 337 miliarde de dolari.

În urma achiziţionării BG Group, capitalizarea de piaţă a Shell a urcat la 177 miliarde de dolari, iar grupul anglo-olandez şi-a adăugat noi active pe plan global, care-i oferă mai multă flexibilitate, pentru a face faţă declinului preţului la ţiţei, se arată într-un raport al Barclays Plc.

La Bursa de la Londra, acţiunile Shell au urcat luni cu 1,1%.

Prin această tranzacţie, Shell va avea acces la proiectele BG din Brazilia, estul Africii, Australia, Kazahstan şi Egipt, inclusiv la unele dintre cele mai ambiţioase proiecte din lume referitoare la gazele naturale lichefiate (LNG).

Declinul preţului la ţiţei, majorarea producţiei de la zăcămintele de gaze de şist din SUA şi decizia Arabiei Saudite de a nu reduce producţia de ţiţei au creat un mediu similar cu cel din anul 2000, când au avut loc mai multe fuziuni şi achiziţii în industria energetică. De atunci, British Petroleum a achiziţionat rivalele Amoco şi Arco, Exxon a cumpărat Mobil, iar Chevron a fuzionat cu Texaco.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO