Shell, Exxon, Petronas, BP, DEA şi Eni vor explora zăcămintele energetice ale Egiptului

Shell, Exxon, Petronas, BP, DEA şi Eni sunt câştigătorii licitaţiei internaţionale pentru explorarea zăcămintelor de ţiţei şi gaze din Egipt, în total fiind acordate marţi 12 concesiuni, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 12 feb. 2019, 14:56
Shell, Exxon, Petronas, BP, DEA şi Eni vor explora zăcămintele energetice ale Egiptului

Anunţul autorităţilor de la Cairo marchează intrarea gigantului american Exxon Mobil pe piaţa explorării gazelor din Egipt, în timp ce grupul anglo-olandez Shell a obţinut cele mai multe concesiuni: trei pentru ţiţei şi două pentru gaze.

Şapte concesiuni pentru explorarea zăcămintelor de ţiţei au fost acordate Neptune Energy, Merlon, Shell, Eni şi Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC), a anunţat Ministerul Petrolului din Egipt, Tarek El Molla. Acesta a adăugat că autorităţilor de la Cairo se aşteaptă la investiţii de cel puţin 750 – 800 de milioane de dolari în primul stadiu al explorărilor la cele 12 concesiuni.

În domeniul gazelor naturale au fost acordate cinci concesiuni, către Shell, Exxon, Petronas, BP, DEA şi Eni.

Luna trecută, ţările din estul Mediteranei au aprobat înfiinţarea unui forum pentru crearea unei pieţe regionale a gazelor naturale, reducerea costurilor cu infrastructura şi oferirea de preţuri competitive.

Statele implicate în proiect sunt Egipt, Cipru, Grecia, Israel, Italia, Iordania şi Palestina, însă pot adera şi alte ţări.

Obiectivul organizaţiei „este de a crea o piaţă regională a gazelor naturale care să servească intereselor membrilor săi, asigurând cererea şi oferta, optimizând resursele de dezvoltare, raţionalizând costurile cu infrastructura, oferind preţuri competitive şi îmbunătăţind relaţiile comerciale”, se arată într-un comunicat al iniţiatorilor.

Anunţul face parte din seria de demersuri ce vizează transformarea estului Mediteranei într-un hub energetic important.

Forumul, care va avea sediul în Cairo, va sprijini ţările producătoare „prin îmbunătăţirea cooperării lor cu statele de tranzit şi cele care achiziţionează gaze în regiune, profitând de infrastructura existentă şi dezvoltând noi reţele de infrastructură pentru a face faţă volumului actual şi viitor de gaze”, se arată în comunicat.

În septembrie, Israel şi Egipt au achiziţionat o participaţie de 39% la gazoductul EMG, deschizând calea unui acord privind exportul de gaze naturale în valoare de 15 miliarde de dolari, din acest an.

De asemenea, Ciprul negociază cu Egiptul construcţia unui gazoduct care să lege zăcământul cipriot Aphrodite de facilităţile LNG ale autorităţilor de la Cairo.

În ultimii ani, Egiptul şi-a majorat rapid producţia de gaze naturale, sperând să devină un hub pentru exporturi către Europa, după ce în ultimii ani a făcut o serie de descoperiri semnificative, inclusiv cel mai mare zăcământ de gaze din marea Mediterană, Zohr.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...