1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Şi cu banii daţi, şi fără marfă: păţania moldoveanului care a cumpărat ultimele trenuri diesel ale Căilor Ferate Olandeze FOTO VIDEO

După ce în 2017 a bătut palma pentru achiziţia a 48 de trenuri "Buffalo", ultimele rame diesel care au circulat pe căile ferate olandeze, operatorul privat Ferotrans Iaşi nu a putut să le aducă în România nici până azi. Mai mult, deşi le-a achitat integral, cumpărătorul moldovean se judecă acum cu olandezii, care îsi vor trenurile înapoi.

19 sep, 2019 | | ECONOMICA.net

Compania Căile Ferate Olandeze - Nederlandse Spoorwegen (NS) vrea să anuleze vânzarea a 48 de trenuri diesel către operatorul privat Ferotrans TFI, potrivit unor informaţii publicate în presa olandeză.

Trenurile numite Buffalo au fost cumpărate în 2017 şi urmau să ajungă în România până în martie 2018. În schimb, ele ruginesc pe şine în Olanda, astfel că NS - "CFR-ul olandez" vrea să intervină şi să anuleze tranzacţia, mai scrie sursa citată.

Presa olandeză menţionează că operatorul român ar fi transmis că îi este mai greu decât anticipa să efectueze transportul trenurilor către România, dar nu precizează şi motivul.

Surse apropiate operatorului român au explicat însă pentru ECONOMICA.NET că trenurile nu au ajuns în ţară din cauză că cei din Olanda nu i-au emis un document obligatoriu pentru efectuarea transportului.

Mai mult, sursele noastre vorbesc şi despre comunicarea deficitară cu persoana de contact din partea Căilor Ferate Olandeze.

Potrivit presei olandeze, Nederlandse Spoorwegen se judecă acum cu Ferotrans TFI. Rămâne de văzut cum se va termina acest litigiu şi dacă operatorul privat din Iaşi va reuşi totuşi să aducă trenurile în ţară.

Cele 48 de trenuri diesel au fost fabricate în perioada 1996 – 1998 de către fostul producător german Talbot. După ce olandezii au cumpărat trenuri electrice noi şi au electrificat toată reţeaua de cale ferată, aceste trenuri diesel au fost scoase din circulaţie în 2017, la jumătatea duratei lor de viaţă, de 40 de ani.

Cum România nu are electrificată toată reţeaua, iar trenurile care circulă în prezent sunt arhi-pline după introducerea gratuităţii pentru studenţi, trenurile de la olandezi, chiar şi diesel, ar fi bine-venite.

Operatorul feroviar Ferotrans-TFI din Iași este controlat de Dumitru Anchidin. Firma înfiinţată în urmă cu 10 ani a obţinut în 2018 un profit net de 1,79 milioane de lei, la afaceri de 2,78 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice.

FOTO: Tren DM 90 în Zutphen, Olanda (sursa: Willem_90, Wikipedia)

VIDEO: 9 decembrie 2017, ultima zi de diesel pe căile ferate olandeze (sursa: PIJP LINES in beeld). 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO