Și E.On crește prețul gazelor pentru populație pe contractele aflate în derulare. Scumpirea neprevăzută este de 46%

E.On, unul dintre marii furnizori de gaze naturale a populației, crește și el prețurile la gaze pe contractele aflate în derulare, prețuri care păreau fixe, iar vizați sunt consumatorii așa numiți inactivi, care nu au ales încă o ofertă concurențială până acum.
Mihai Nicuţ - joi, 23 sept. 2021, 14:22
Și E.On crește prețul gazelor pentru populație pe contractele aflate în derulare. Scumpirea neprevăzută este de 46%

E.On a trimis clienților care beneficiază de oferta Standard Gaz a companiei o notificare în care îi informează să vor avea parte de noi prețuri, mai mari, începând cu data de 1 octombrie 2021. Asta deși, în informarea trimisă înainte de 1 iulie îi informa că acest preț rămâne nemodificat până la 1 ianuarie 2022, sau cel puțin așa se înțelegea.

Cum s-a ajuns aici

Până la 1 iulie 2021 clienții E.On care nu aleseră vreo ofertă concurențială după liberalizarea care a avut loc în 2020, așa numiții clienți inactivi, plăteau gazul la un preț de 134 de lei/MWh (rotunjit), preț final cu toate tarifele de rețea incluse, dar fără TVA.

E.On a trimis atunci acestor clienți oferta Standard Gas. Ceea ce  înseamnă că, în perioada 1 iulie 2021-31 decembrie 2021 vor plăti un preț final de 151,8 lei/MWh, fără TVA, iar în perioada 1 ianuarie 2022-30 iunie 2022 prețul crește la 159,6 lei/MWh, fără TVA. Iată prevederea din notificarea de atunci:

Ei bine, recent, clienții au primit o nouă notificare, prin care li se spunea că prețul gazelor pe acest plan tarifar crește de la 1 octombrie, deși inițial li se dăduse de înțeles că el nu va crește până la 1 ianuarie.

Iar creșterea este substanțială: prețul gazului toate tarifele de rețea incluse, dar fără TVA, urmează să fie, de la 1 octombrie de 222 de lei MWh, deci vorbim despre o scumpire de 46%, a prețului final fără TVA. La fel, prețul propus de la 1 ianuarie nu mai este de 159,6 lei, ci de 235,8 lei, fără TVA. Deci o scumpire față de prețul vechi de circa 48%.

Iată notificarea cu noile prețuri, propuse:

 

 

 

De ce a crescut E.On prețul și, mai ales, este acoperit de contract?

Motivul evident este creșterea dramatică a prețurilor la gaze naturale din piața românească și nu numai, lucru despre care s-a vorbit mult.

Cităm din notificarea trimisă de E.On clienților: “Dată fiind evoluția crescătoare a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piața de energie din România, menținerea prețurilor de furnizare din contractul E.On Standard Gas, comunicate și în notificarea trimisă în legătură cu acesta, nu mai poate fi susținută. Drept urmare, pentru ca parteneriatul existent să se desfășoare în echilibru, pe fondul modificărilor substanțiale ale condițiilor care au stat la baza încheierii contractului între părți, te informăm că suntem nevoiți să actualizăm prețurile comunicate inițial în contract”.

E.On spune mai departe că, în ciuda a ce scria în ofertă în vară – preț de furnizare de 151,8 lei până la 31 decembrie, poate modifica acest pre’ în timpul derulării contractului.

Cităm: “ Având în vedere prevederile contractuale specifice din articolul 6. Alte mențiuni privind modificarea sau completarea condițiilor sau clauzelor comerciale, Clientul și E.On sunt de acord cu modificarea integrală a art. 2.1 privind Costurile Clientului. Nicio mențiune din art. 2.1 anterioară a actului adițional nu va mai fi aplicabilă  după 1 octombrie 2021”.

Așadar, furnizorul spune că, în ciuda faptului că a anunțat în oferta din vară un preț fix (sau care doar părea fix) până la finalul anului, el poate crește acum acest preț, pentru că o prevedere contractuală îi permite acest lucru.

O creștere a prețurilor pe un contract în derulare, cu același tip de consumatori, a operat și celălalt mare furnizor, Engie. Am scris la vremea respectivă, aici:

Atenție! Gazul pentru populație se scumpește și pe unele contracte aflate în derulare. Ce a trimis Engie clienților

Acum, este în derulare o anchetă a ANRE la furnizorii de gaze, care să determine exact dacă aveau sau nu dreptul să crească aceste prețuri pentru contractele în derulare, în condițiile în care toată lumea a înțeles că acele prețuri sunt fixe pe duratele anunțate în ofertele pe baza cărora s-au semnat contractele.

Ce pot face clienții E.On

Dacă nu fac nimic înseamnă că accepta noul plan tarifar începând cu data de 1 octombrie. Mai au opțiunea să solicite o altă ofertă de la E.On sau să schimbe furnizorul, după ce consultă oferte ale altor furnizori, iar în acest sens este util comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE.

Schimbarea furnizorului este gratuită și se face, potrivit legii, în termen de 21 de zile. Repetăm îndemnul pe care l-am făcut și în alte texte: fiți foarte atenți ce tip de preț presupune oferta, dacă este unul fix ferm pe toată durata contractului, sau unul care poate fi modificat de furnizor în funcție de condițiile din piață.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, ...
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se ...
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat că PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat definitiv. Asta după ce săptămâna ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră legale măsurile de izolare parțială
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz a declarat marţi că este în favoarea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 ...