1EUR = 4.7777 RON | Bucureşti 6 º

News

Sindicat: Cresc pensiile poliţiştilor, jandarmilor şi militarilor, prin modificările aduse OUG 57/2015 în Senat

Dumitru Coarnă, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, a declarat pentru News.ro că, prin modificările aduse la Senat Ordonanţei OUG 57/2015, pensionarii din sistemul de ordine publică şi apărare naţională, poliţişti, jandarmi, militari, beneficiază de mai multe drepturi şi pensiile lor cresc, odată cu creşterea bazei de calcul de la 65% la 80%

15 mar, 2016 | News.ro

Creşterea bazei de calcul a pensiilor militare va duce automat şi la o creştere a pensiilor, întrucât baza de calcul este reprezentată, potrivit Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, de către media veniturilor brute realizate în şase luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate.

Prin adoptarea cu modificări, luni, de către Senat, a Ordonanţei 57/2015 militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu o vechime cumulată de 25 de ani, vor avea pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, spre deosebire de 65% cât era prevăzut în varianta adoptată iniţial de către Guvern.

Un alt amendament adoptat în Senat a fost prevederea ca pensia stabilită, recalculată şi actualizată să nu poată depăşi plafonul de 100% din baza de calcul, spre deosebire de plafonul de 85% fixat iniţial de către Guvern.

"Ne ajută pe noi pentru că am reuşit, prin această modificare, să mărim cuantumul pensiilor mici, a celor de la baza piramidei sistemului. Pensiile mici se majorează în condiţiile în care s-a revenit la 80% din venitul brut realizat şi s-a plafonat la 100% în venitul brut majorat", a spus Coarnă.

El a precizat că sindicatele din sistemul militar şi al poliţiştilor au avut discuţii şi negocieri, pe aceste modificări, cu toate partidele parlamentare, PSD, PNL, ALDE şi UNPR.

"Toţi parlamentarii din acest partide au înţeles că prin amendamentele la Ordonanţa 57 în primul rând se respectă Constituţia, pentru că aveam o problemă de constituţionalitate, în momentul în care se introdusese acest plafon de 85%, unde afectam aproape 50.000 de militari, poliţişti, angajaţi pe bază de contract, jandarmii, care rămâneau cu un plafon de 85%. Era clar o discriminare şi era neconstituţională", a explicat Coarnă.

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor a mai arătat că, prin aceste modificări, cei aflaţi la baza piramidei sistemului de ordine şi apărare publică vor avea o creştere a veniturilor. "Nu mult, dar vor creşte şi asta este important", a mai spus Coarnă.

Plenul Senatului a adoptat, luni, un amendament la un proiect de lege de aprobare a unei Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, prin care militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul sau din solda de bază.

Raportul comisiei de buget-finanţe, de admitere a proiectului de lege, a fost adoptat de plen cu 92 de voturi "pentru", 3 abţineri şi 1 vot împotrivă, iar proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2015, privind privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 a primit în plen 96 voturi "pentru" şi 2 abţineri.

Potrivit amendamentelor admise, articolul 29, alineatul 1 din proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 prevede că "militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prevedea că acest cuantum este de 65% din baza de calcul.

Un alt amendament prevede la articolul 30, că pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul prevăzută la articolele 28,29 şi 108, inclusiv articolul 11 alineatul 3 din Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.

În Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului se preciza că pensia stabilită nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul prevăzută la articolul 28.

Un alt amendament prevede că actualizarea şi recalcularea pensiilor militare se realizează potrivit prevederilor legale privind salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, aplicabile la data intrării în vigoare a prezentei legi, în condiţii identice/echivalente de funcţie şi grad profesional/militar, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, cu excepţia celor variabile specifice militarilor/poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prevedea că aceste pensii militare de stat se recalculează în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi cu baza de calcul stabilită potrivit articolului 28.

Proiectul de lege urmează să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO