Cele două companii au semnat un acord privind livrarea exclusivă de turbine cu abur, generatoare şi alte facilităţi, a anunţat Siemens Energy, Contractul corespunzător urmează să fie finalizat până la finalul anului, scrie Agerpres.
Siemens Energy vorbea despre o renaştere globală a energiei nucleare, în care SMR au un rol cheie. Împreună cu Rolls-Royce, compania vrea să modeleze viitorul furnizării de energie.
Rolls Royce lucrează la centrale modulare nucleare cu o capacitate de până la 470 megawaţi (MW). Centralele nucleare convenţionale generează în mod obişnuit mai mult decât dublu faţă de această cantitate.
Multe ţări investesc în mini reactoare. Deşi Germania a renunţat la energia nucleară, câteva ţări, inclusiv Marea Britanie, Cehia şi Polonia sunt în stadiu avansat al dezvoltării SMR. China şi Rusia au deja primele facilităţi operaţionale.
Aceste reactoare modulare, mai mici, sunt văzute ca o alternativă la centralele nucleare convenţionale mari, oferind mai multă flexibilitate şi potenţial de a genera energie într-un mod mai sigur, nu doar pentru producţia de electricitate ci şi pentru încălzirea locuinţelor în oraşe.
Industria nucleară susţine că SMR sunt mai uşor de construit, sunt mai rentabile şi mai eficiente decât centralele nucleare convenţionale mari. Oponenţii pun sub semnul întrebării aceste avantaje şi se tem de noi riscuri, din cauza multitudinii de facilităţi care ar putea apărea, făcând monitorizarea şi controlul mai dificile.