Siemens va reduce mii de locuri de muncă pe plan mondial, pentru a economisi un miliard de euro

Economica.net
09 06. 2015
siemens_20696100

‘Cu cât mai repede ajungem la un acord cu reprezentanţii sindicatului, cu atât mai redusă va fi perioada de incertitudine pentru angajaţi’, a explicat Janina Kugel.

Publicaţia germană l-a citat şi pe directorul financiar al grupului, Ralf Thomas, care a dat asigurări că Siemens este în grafic pentru a-şi îndeplini obiectivul de reducere a costurilor cu un miliard de euro. Costurile legate de concedieri se vor situa probabil la 750 milioane de euro în acest an dar ar putea ajunge până la un miliard de euro în funcţie de durata negocierilor cu reprezentanţii sindicatului, a adăugat Thomas.

Pe plan global, Siemens are 340.000 de angajaţi, din care aproximativ 115.000 în Germania, unde sindicatele au o poziţie puternică, scrie Agerpres.

În mai, Siemens a anunţat concedierea a încă 4.500 de angajaţi pe plan mondial, după ce profitul grupului german a coborât cu 5% în primul trimestru din 2015, din cauza scăderii preţului la ţiţei. Aproximativ 2.200 dintre angajaţii ce urmează să fie concediaţi lucrează la unităţile Siemens din Germania.

Profitul Siemens din operaţiunile industriale a scăzut la 1,66 miliarde de euro (1,90 miliarde de dolari) în primele trei luni din acest an, în timp ce analiştii se aşteptau la 1,71 miliarde de euro. Veniturile au urcat cu 8,1%, la 18 miliarde de euro.

‘Prin iniţierea acestor măsuri, restructurarea companiei este finalizată în cea mai mare parte. Profitabilitatea operaţiunilor industriale arată că încă trebuie să îmbunătăţim anumite afaceri’, a afirmat directorul general al companiei germane, Joe Kaeser.

Siemens a confirmat luna trecută obiectivul de a înregistra anul acesta o marjă de profit de 10-11% din operaţiunile industriale.

Anul trecut, Joe Kaeser anunţa că Siemens va renunţa la cel puţin 11.600 de angajaţi în cadrul planului de reducere a costurilor cu un miliard de euro (1,34 miliarde de dolari) până în 2016. Compania vrea să-şi eficientizeze activitatea şi va crea o nouă structură, iar alte 4.000 de funcţii vor fi reduse la diviziile regionale din diferite state.

Siemens, cu o vechime de 167 de ani, se va concentra pe electrificare, automatizare şi digitalizare, iar operaţiunile de îngrijire a sănătăţii vor fi gestionate separat. Kaeser vrea să recâştige astfel terenul pierdut în faţa rivalelor ABB (Elveţia) şi General Electric (SUA) şi speră că modificările în structura companiei vor ajuta Siemens să se concentreze mai mult pe succesul pe termen lung decât pe majorarea vânzărilor pe termen scurt.

În următorii trei ani, Kaeser vrea să renunţe la afacerile neprofitabile şi să majoreze cheltuielile de cercetare-dezvoltare pentru ca Siemens să câştige contracte profitabile în industrie.

Siemens este prezentă în 190 de ţări, fiind una dintre cele mai importante companii la nivel mondial, cu activităţi în domeniul energiei, telecomunicaţiilor, sănătăţii, transporturilor şi electronicii.

Compania Siemens are o activitate de peste 100 de ani în România, deţine afaceri în industrie, sănătate şi energie şi are peste 2.100 de angajaţi.