Sierra Quadrant a devenit noul administrator judiciar al ELCEN

Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) a desemnat societatea profesională de practicieni în insolvenţă Sierra Quadrant Filiala Bucureşti SPRL drept administrator judiciar al ELCEN, începând cu 21 mai 2018, se arată într-un comunicat.
Economica.net - vin, 22 iun. 2018, 10:55
Sierra Quadrant a devenit noul administrator judiciar al ELCEN

Misiunea Sierra Quadrant este de a reorganiza activitatea ELCEN, conform soluţiei de restructurare agreate de acţionarii societăţii, Ministerul Energiei şi Romgaz.

Soluţia de reorganizare propusă vizează, în esenţă, transferul de active din patrimoniul ELCEN către o nouă entitate, compania municipală Energetica SA, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Cum şi RADET, aflat tot în insolvenţă, va proceda la transferul de active către Energetica, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET, care va asigura servicii de termoficare de calitate pentru bucureşteni.

Potrivit planului ELCEN, transferul de active şi activităţi este prevăzut să fie realizat până la finele anului 2018, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an.

Printre măsurile vizate se află şi recuperarea creanţei pe care ELCEN o deţine la RADET, în valoare de 1,095 miliarde de lei, prin asumarea la plată a acesteia de către Primăria Capitalei, printr-o Hotărâre a Consiliului General (CGMB), ce urmează să fie adoptată. Creanţa ar urma să fie recuperată în trei ani.

Planul de reorganizare vizează, totodată, încasarea preţului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 milioane de lei, la care se adaugă investiţiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane lei.

Nouă companie municipală Energetica Sa, care urmează să gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termică al Capitalei, are ca obiectiv să atragă finanţări nerambursabile pentru investiţii în vederea alinierii capacităţilor de producţie la obligaţiile de mediu, cu termene-limită de respectat până în 2023.

Valoarea investiţiilor este estimată la 513 milioane de euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro în următorii 4 ani.

‘Derularea procedurii de insolvenţă a ELCEN trebuie coordonată din punctul de vedere al soluţiei de reorganizare cu procedura de insolvenţă a RADET, pentru asigurarea continuării serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului Bucureşti şi a crea premisele atragerii de fonduri europene pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie şi pentru dezvoltarea infrastructurii de distribuţie a agentului termic’, afirmă reprezentanţii companiei Sierra Quadrant, potrivit comunicatului.

Agrearea planului de către Primăria Capitalei şi de către Ministerul Energiei este salutară, asigurând premisele dezvoltării unei strategii investiţionale menită să stopeze pierderile din reţeaua de termoficare şi să asigure agentul termic, căldură şi apă caldă, la parametri optimi pentru sezonul de iarnă. Aprobarea de către Consiliul General al Capitalei a măsurilor de reorganizare propuse va crea premizele derulării procesului de restructurare într-un ritm optim, eficient, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an
Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an
Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an, a spus, vineri, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul......
Ciucă: Există o serie de scenarii pe care specialiştii militari le analizează privitor la situaţia din Ucraina
Ciucă: Există o serie de scenarii pe care specialiştii militari le analizează privitor la situaţia din Ucraina
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la Cluj, că specialiştii militari analizează în prezent mai multe scenarii ...
Salariaţii şi foştii salariaţi – acces online la datele proprii din Revisal. Legea a fost promulgată de Iohannis
Salariaţii şi foştii salariaţi – acces online la datele proprii din Revisal. Legea a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede posibilitatea ca salariaţii sau foştii salariaţi ...
Ciucă: Nu se discută despre impozitul progresiv deocamdată. Există analize şi studii ce se derulează în grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor
Ciucă: Nu se discută despre impozitul progresiv deocamdată. Există analize şi studii ce se derulează în grupul de ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că deocamdată nu se discută ...