1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Companii

SIF Banat-Crişana vrea să participe la privatizarea Poştei Române

SIF Banat-Crişana (SIF1) vrea să participe la privatizarea Poştei Române, într-un consorţiu alături de alţi ofertanţi, iar dacă va câştiga licitaţia intenţionează să listeze compania la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

22 mar, 2013 | Mediafax

"Intenția SIF Banat-Crișana de a participa la privatizarea Poștei Române se fundamentează pe oportunitatea de a investi într-un lider pe piața serviciilor poștale din România, cu mare potențial de creștere pe noi segmente (...) Având în vedere limitările de angajament ale SIF Banat-Crișana pe acest emitent, cea mai probabilă variantă de a aborda acest proiect este constituirea unui consorțiu, în care se dorește ca SIF Banat-Crișana să aibă calitatea de leading partner. În eventualitatea în care se va realiza preluarea societății, SIF Banat-Crișana intenționează să propună partenerilor, precum și celorlalți acționari (statul român și Fondul Proprietatea) listarea ulterioară a societății la BVB", se arată într-un program de activitate propus de conducerea SIF Banat-Crişana acţionarilor şi semnat de preşedintele CA şi directorul general, Dragoş George Bîlteanu.

Participarea SIF Banat-Crişana la privatizarea Poştei este argumentată cu avantajele competitive şi potenţialul semnificativ de creştere pe care compania le are.

Privatizarea Poştei Române va fi realizată prin majorare de capital social cu aport de privat în numerar, astfel încât noul sau noii investitori să deţină 51% din acţiunile companiei. Ofertele pentru privatizarea Poştei Române vor fi deschise la 11 aprilie, investitorii interesaţi urmând să facă dovada că dispun de resurse financiare pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro.

La privatizare pot participa doar firme, individual sau în consorţiu, care îndeplinesc mai multe criterii de precalificare.

Procesul de selecţie a investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori.

Fondul Proprietatea deţine 25% din acţiunile Poştei.

Pentru etapa a doua a procesului de selecţie, ofertanţii precalificaţi vor depune dovada achitării taxei de participare în cuantum de 5.000 de euro, documentele de participare, precum şi instrucţiunile comunicate ulterior ofertanţilor precalificaţi şi ofertele finale ferme.

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, declara în luna februarie că peste 10 investitori s-au arătat interesaţi de privatizarea Poştei.

Compania este cel mai mare operator de profil şi are o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale. În 2011, cifra de afaceri a Poştei a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei. Compania avea la sfârşitul anului 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi scăzuse cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

SIF Banat-Crişana a încheiat luna februarie cu un activ net de 1,403 miliarde lei, în creştere cu 6,5% faţă de nivelul de anul trecut.

Preşedintele CA şi directorul general al SIF Banat-Crişana, Dragoş George Bîlteanu, deţine concertat cu Romenergo şi încă doi acţionari un pachet de acţiuni reprezentând 4,56% din titlurile societăţii de investiţii financiare.

Un acţionar important al SIF Banat-Crişana este omul de afaceri sibian Ioan-Alin Tatu, care deţine 5% din acţiuni.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO