SIF Imobiliare vine la bursă pe uşa din dos, cu activele luate de la SIF Banat Crişana de peste 100 mil. lei

SIF Imobiliare PLC, vehiculul de investiţii inventat de Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat Crişana, cu active luate de la aceasta, a fost adus pe piaţa alternativă (ATS) a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Piaţa ATS este, de fapt o platformă de tranzacţionare, în care companiile înregistrate au foarte puţine obligaţii de raportare.  
Adrian N. Ionescu - vin, 20 dec. 2013, 08:52
SIF Imobiliare vine la bursă pe uşa din dos, cu activele luate de la SIF Banat Crişana de peste 100 mil. lei

De luni SIF Banta Crişana (SIF1) va putea vinde prin Bursă din acţiunile deţinute la vehicului său cipriot de investiţii imobiliare, SIF Imobiliare PLC.

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti  (BVB) a aprobat admiterea la tranzacţionare pe sistemul alternativ de tranzacţionare CAN – ATS a acţiunilor societăţii SIF Imobiliare PLC înregistrat în Nicosia, Cipru.

Acţiunile companiei vor începe tranzacţionarea pe 23 decembrie 2013, portivit unui raport trimis de BVB pieţei, în această dimineaţă.

Decizia de înfiinţare a SIF Imobiliare Ltd a fost luată astă primăvară de acţionarii SIF Banat Crişana (SIF1), la propunerea echipei de conducere a lui Dragoş Bîlteanu. Este una dintre mutările controversarte cu care SIF Banat Crişana a surprins piaţa, după ce a finanţat una din companiile noului său şef.

Piaţa ATS impune obligaţii de raportare şi transparenţă foarte reduse, nesemnificativ de mici faţă de cele ale pieţei principale a BVB, unde este listată SIF1.

Conducerea SIF1 nu a explicat necesitatea înregistrării SIF Imobiliare (SIFI) în Cipru şi nici aducerea  acesteia pe o piaţă de mult mai mică importanţă decât cea pe care SIF1 este listat. SIF1 are în program şi transferul altor active din portofoliul său, din domeniul hotelier,  într-un alt holding similar SIF Imobiliare. 

Prin urmare, cea mai probabilă explicaţie este dorinţa administratorilor de a face tranzacţii imobiliare şi de capital netulburaţi de obligaţiile de transparenţă şi raportare periodică la care este supusă societatea mamă.

De altfel, şi înfiinţarea SIF Imobiliare a fost ţinută în camuflaj,  fapt care a adus o amendă de 10.000 lei pentru informarea cu întârziere a investitorilor.

Cele mai valoroase participaţii mutate pe SIF Imobiliare Ltd sunt la firmele Arta Culinară Cluj Napoca (simbol bursier ARCU, 27 milioane lei pe  89,45% din acţiunile firmei) şi Comalim (MALI, 16 milioane lei – 91,17% din acţiunile firmei).

Dintre cele 18 firme ale căror acţiuni au fost mutate de SIF Banat-Crişana (SIF1)  către noua societate din Cipru, opt sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, pe piaţa Rasdaq: Comalim Arad (MALI), Legume Fructe Oradea (LEOR), Artă Culinară (ARCU), Comat Cluj (CACU), Comcereal Cluj (COCL), Napotex (NTEX), Agmonia (GMNA) şi Uniteh (UNIT).

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, faţă de un profit net de 76,1 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului......
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea Europeană
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea ...
Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia ...
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul coastelor sale
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul ...
Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, ...
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat, în şedinţa de miercuri, majorarea tarifelor pentru serviciile prestate şi ...