SIF Moldova propune acţionarilor răscumpărarea a 10% din titluri şi un dividend în scădere cu 23%

Consiliul de Administraţie al SIF Moldova (SIF2) propune acţionarilor răscumpărarea unui pachet de acţiuni reprezentând 10% din capitalul social, evaluat pe bursă la 76,8 milioane lei, şi distribuirea unui dividend în scădere cu 23%, la 0,17 lei/acţiune.
Economica.net - joi, 28 feb. 2013, 19:41
SIF Moldova propune acţionarilor răscumpărarea a 10% din titluri şi un dividend în scădere cu 23%

Răscumpărarea acţiunilor ar urma să se realizeze la un preţ de cel mult 1,6 lei/titlu. Preţul maxim este cu 8% peste cea mai recentă cotaţie a acţiunilor pe bursă, de 1,481 lei.

Programul de răscumpărare ar urma să se deruleze pe o perioadă de nouă luni de la publicarea deciziei AGA în Monitorul Oficial. Acţiunile răscumpărate vor fi anulate, capitalul social urmând să scadă cu valoarea titlurilor respective. Titlurile vor fi răscumparate cu bani din profitul distribuibil sau din rezervele disponibile ale societăţii de investiţii financiare.

„Execuţia programului de răscumpărare depinde de oportunităţile pieţei şi de disponibilitatea lichidităţilor necesare”, se arată într-un material prezentat de SIF Moldova pentru informarea acţionarilor.

Propunerea de răscumpărare urmează să fie discutată într-o adunare generală extraordinară a acţionarilor, pentru care cvorumul necesar este ridicat. Astfel, prezenţa la prima convocare trebuie să fie de minim 75% din acţiuni, iar la a doua convocare de cel puţin 50% din drepturile de vot. Prezenţa maximă înregistrată până acum în AGA SIF Moldova nu a trecut de 40%.

Hotărârile AGEA pot fi adoptate la prima convocare cu votul a minim al acţionarilor care deţin cel puţin 50% din titluri, iar la a doua convocare este necesar votul acţionarilor care au o treime din titluri.

AGEA a fost convocată pentru data de 4 aprilie, potrivit unui convocator transmis, joi, de SIF Moldova Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Tot în aceeaşi zi este convocată şi o adunare generală ordinară, în care va fi ales un nou Consiliu de Administraţie şi vor fi analizate rezultatele financiare ale companiei, bugetul de venituri şi cheltuieli şi stabilirea dividendelor care vor fi distribuite din profitul înregistrat anul trecut.

Consiliul de Administraţie al SIF Moldova a propus acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,17 lei/acţiune, în scădere cu 23% faţă de cel acordat anul trecut, de 0,22 lei/titlu. Profitul de anul trecut, de 137 milioane lei (30,7 milioane euro), este cu 29% sub câştigul record din precedentul exerciţiu financiar, de aproape 193 milioane lei.

Raportat la cel mai recent preţ de la bursă al acţiunilor SIF Moldova, randamentul dividendului brut este de peste 11%.

Dacă acţionarii vor aproba propunerea de dividend, societatea de investiţii va distribui dividende în valoare de 88,2 milioane lei (20,2 milioane euro), sumă reprezentând 64% din profitul consemnat anul trecut. Diferenţa de 48,8 milioane lei ar urma să fie repartizată la rezerve.

Consiliul de Administraţie propune acţionarilor şi unele modificări ale actului constitutiv, printre care reducere cvorumului necesar pentru derularea AGA, posibilitatea listării acţiunilor SIF Moldova şi pe o altă piaţă reglementată, precum şi eliminarea pragului de deţinere, cu respectarea cadrului legislativ. În prezent, pragul de deţinere la SIF-uri este de 5% din acţiuni.

Cvorumul propus pentru întrunirea adunării generale ordinare a acţionarilor ar urma să fie redus de la 50% la 25% din drepturile de vot la prima convocare. La a doua convocare se va menţine prevederea actuală potrivit căreia şedinţa se poate derula indiferent de prezenţă.

În cazul adunărilor extraordinare cvorumul ar urma să scadă la prima convocare de la 75% la 25% din acţiuni, iar la a doua convocare dezbaterile să se poată desfăşura dacă sunt prezenţi acţionari care deţin minim 20% din titluri, faţă de 50% în prezent.

Scăderea cvorumului de întrunire şi adoptare de hotărârilor în AGA vizează flexibilizezea luării unor decizii viitoare importante care au ca „obiectiv cheie creşterea performanţei SIF Moldova”, potrivit materialului de informare pentru acţionari.

Pentru acest an şefii SIF Moldova estimează un profit net de 86 milioane lei, în scădere cu 37% faţă de câştigul de anul trecut.

Veniturile sunt estimate să coboare cu 36%, la 177,5 milioane lei, iar cheltuielile ar urma să scăadă mai lent, respectiv cu 35%, la 76,2 milioane lei. Societatea a consemnat anul trecut venituri de 275,3 milioane lei şi cheltuieli de 117,1 milioane lei.

La sfârşitul anului trecut, investitorii români deţineau aproape 78% din acţiunile SIF Moldova (51,03% – persoane fizice; 26,95% – persoane juridice), iar restul de puţin peste 22% din titlurile societăţii sunt în portofoliile investitorilor străini (1,7% – persoane fizice; 20,31% – persoane juridice).

Acţiunile SIF Moldova au încheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 1,58%, la 1,481 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii este de 768,7 milioane lei (176 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...