SIF Muntenia: Toate propunerile din AGA au fost aprobate

Propunerile privind dividendul, situaţiile financiare de anul trecut şi bugetul pentru acest an ale SIF Muntenia (SIF4) au fost aprobate în AGA de joia trecută, cu o diferenţă foarte mică între voturile "pentru" şi "împotrivă", potrivit unui raport transmis Bursei de societatea de investiţii.
Economica.net - joi, 19 apr. 2012, 15:39
SIF Muntenia: Toate propunerile din AGA au fost aprobate

La AGA au votat acţionari care deţin 20,77% din titlurile societăţii de investiţii financiare.
Situaţiile financiare de anul trecut şi propunerea de dividend au fost aprobate cu câte 50,43% voturi „pentru” şi 49,48% „împotrivă”, potrivit raportului transmis de SIF Muntenia Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, SIF Muntenia va acorda acţionarilor un dividend brut de 0,081 lei/acţiune, similar celui acordat în 2011. Valoarea totală a dividendelor, de 65,3 milioane lei (14,9 milioane euro), reprezintă peste 99% din profitul net înregistrat anul trecut, de 65,7 milioane lei (15 milioane euro).

Raportat la ultimul preţ al acţiunilor SIF Muntenia, de 0,694 lei, randamentul dividendului brut este de aproape 11,7%.

Proiectul de buget pentru acest an a fost aprobat cu 49,71% voturi „pentru” şi 49,49% voturi „împotrivă”.
Bugetul de venituri şi cheltuieli prevede un profit brut în scădere cu aproape 9%, la 76 milioane lei (17,3 milioane euro), şi venituri cu 45% mai mici, de 108,1 milioane lei (24,7 milioane euro), în condiţiile în care societatea va fi mai prudentă în vânzarea unor participaţii. SIF Muntenia a înregistrat anul trecut un profit brut de 83,1 milioane lei (19,6 milioane euro) şi venituri de aproape 197 milioane lei (46,8 milioane euro). Mai mult de o treime din veniturile de anul trecut au provenit din banii încasaţi pe o parte din acţiunile BCR vândute către Erste, acţionarul majoritar al băncii.

În acest an, societatea a cedat şi ultimele acţiuni BCR către Erste, pentru care a primit aproape 53,5 milioane lei. La finalul tranzacţiei, SIF Muntenia deţine aproape 1% din acţiunile Erste.

Potrivit raportului SIF Muntenia, a fost aprobată şi prescrierea dreptului acţionarilor care nu au ridicat dividendele timp de trei ani, în valoare de 23,2 milioane lei. Acest punct a trecut cu 50,68% voturi „pentru” şi 49,24% „împotrivă”.

Totodată, a fost avizată şi prelungirea contractului de audit financiar cu KPMG Audit, cu 49,72% voturi „pentru” şi 49,48% „împotrivă”.

Rezultatul voturilor exprimate a fost neclar după AGA. Preşedintele de şedinţă şi al Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor, Marian Dinu, a anunţat, miercuri, că împreună cu secretarii AGA analizează argumente legale privind interpretarea unor voturi exprimate prin corespondenţă care pot schimba rezultatul votului.

„Pe parcursul desfăşurării şedinţei AGOA, cu ocazia numărării voturilor exprimate (numărătoare care a fost făcută, cu acordul acţionarilor prezenţi la şedinţă, de către Secretariatul tehnic împreună cu secretarii de şedinţă) au apărut diferenţe legate de interpretarea anumitor voturi exprimate prin corespondenţă”, spunea Dinu miecuri.
Surse din acţionariatul SIF Muntenia prezente la AGA au declarat marţi pentru MEDIAFAX că înaintea votului din sala de şedinţă mai mulţi investitori care au votat prin corespondenţă şi-au modificat votul.

„Au fost unele discuţii în contradictoriu legate de nişte voturi. Taberele erau oarecum echilibrate, iar voturile (voturile transmise prin corespondenţă – n.r.) de la care au pornit discuţiile puteau fi decisive. Când au trecut pe «abţinere», au rămas mai puţine «pentru». O parte dintre cei prezenţi la AGA, inclusiv secretariatul AGA ales de acţionari, spun că propunerile administratorului SIF Muntenia au fost respinse, în timp ce alţii afirmă că propunerile au fost aprobate”, au explicat mai multe surse prezente la AGA.

Potrivit Ziarului Financiar, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, alături de un grup de acţionari, au votat împotriva bilanţului pentru anul trecut al SIF Muntenia şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pe anul trecut.

Grupul de acţionari care s-a opus propunerilor SIF Muntenia controlează peste 10% din acţiunile SIF, potrivit ZF. Omul de afaceri Gheorghe Iaciu deţine pachete importante, de peste 1% la patru din cele cinci SIF-uri.
Potrivit unor surse din piaţă citate de ZF, Iaciu deţine 2-3% din acţiunile SIF Muntenia.

Acţiunile SIF Muntenia sunt suspendate de miercuri, 11 aprilie, de la tranzacţionare pentru întrunirea AGA. Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată marţi, când preţul a crescut cu 0,58%, la 0,694 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii este de 560 milioane lei (128,1 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...