SIF Oltenia cumpără tot ce prinde la Bursă din acţiunile a patru companii. Care sunt jocurile privind preluarea lor

SIF Oltenia (SIF5) a ajuns la aproape 21% din acţiunile Şantierului Naval Orşova (SNO), după achiziţia unui nou pachet de 0,17%. Operaţiunea face parte dintr-o campanie de creştere a deţinerilor la SNO, la Antibiotice (ATB), la Electromagnetica (ELMA), acum relansată în energetică, şi la compania de uleiuri comestibile Argus Constanţa (UARG). Campania este similară operaţiunilor pe care marii investitori le derulează, de obicei, atunci când au în vedere preluarea companiilor respective.
Adrian N. Ionescu - Dum, 08 nov. 2015, 22:00
SIF Oltenia cumpără tot ce prinde la Bursă din acţiunile a patru companii. Care sunt jocurile privind preluarea lor

Joi, SIF Oltenia (SIF5) a mai raportat achiziţia unui pachet consistent de acţiuni ale Şantierului Naval Orşova (SNO). Numai în ultimele două luni societatea a acumulat aproape jumătate de procent din totalul acţiunilor SNO.

Proporţia deţinută la SNO de micii acţionari a scăzut în numai şase luni de la peste 18,8%, la 16,44% (la 30 iunie 2014), în vreme ce pachetul deţinut de SIF5 a crescut în aceeaşi măsură.

Acum deţinerea SIF5 de acţiuni SNO se apropie de 21%. Administratorilor societăţii de investiţii nu le-ar displace să-şi vândă cât mai scump propriul pachet de acţiuni SNO, potrivit analiştilor consultaţă de ECONOMICA.NET. Cel mai probabil cumpărător va fi tocmai cel găsit de deţinătoarea pachetului majoritar, SIF Transilvania (SIF3), atunci când aceasta va fi interesată să vândă.

Nici o surpriză nu poate fi exclusă, atâta vreme cât SIF-urile au trecut la o administrare tot mai agresivă a portofoliliilor, ca urmare a presiunii acţionarilor de a le furniza dividende. SNO nu este o mare furnizoare de dividende şi se poate renunţa la ea pentru un preţ bun.

SIF5 ia din piaţă tot ce prinde. În campania de achiziţii a SIF5 sunt incluse alte trei acţiuni de companii mijlocii listate la Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Una dintre ele, producătoarea de ulei comestibil Argus Constanţa (UARG) nu poate fi decât o ţintă pentru o ofertă de preluare şi de ieşire de la Bursă. SIF5 nu a o pregăteşte pentru o eventuală majorare de capital prin Bursă, ccăi a preferat să o aducă pe piaţa alternativă a acesteia şi nu pe piaţa principală.

A treia ţintă de achiziţii a SIF5, Electromagnetica Bucureşti (ELMA) este fosta glorie a echipamentelor de telecomunicaţii româneşti. ELMA este controlată de SIF5 şi de salariaţi prin intermediul conducerii, una dintre puţinle care nu şi-au trădat firma după pribvatizare prin transformare în activ imobiliar.

A patra ţintă, Antibiotice Iaşi (ATB), a trecut printr-un proces de privatizare eşuat, la care a participat şi SIF5. Procesul poate fi reluat.

Numai în ultimele două luni SIF5 a cumpărat acţiuni ATB, SNO, ELMA şi UARG de peste  un milion de lei la Antibiotice Iaşi, Şantierul Naval Orşova, Electromagnetica şi Argus Constanţa.

Producătoarea de ulei comestibil Argus Constanţa (UARG) ar putea fi vândută oricând de SIF5, dacă preţul ar fi bun. SIF Oltenia (SIF5) are peste 85% din acţiunile UARG de mai bine de un an, aşa că aproape nu mai contează că a mai adăugat 0,46% în acest an. De doi ani, după ce a luat sfârşit litigiul (scandalul) care a opus SIF5 omului de afaceri Cătălin Chelu, compania a trecut la profituri nete de peste trei milioane de lei din afaceri de 150 – 175 de milioane de lei. În 2012, în plin scandal, UARG, înregistra pierderi de 20 de milioane  de lei.

De altfel, SIF5 caută să facă din Argus o ţintă cât mai atractivă, mai recent prin absorbţia unui furnizor de seminţe.

SIF5 şi Asociaţia salariaţilor Electromagnetica (ELMA) sunt deja acţionarii cei mai mari ai companiei. Asociaţia are aproape 30%, iar SIF5 are peste 25% din acţiunile ELMA. Conducerea companiei este însă susţinută de mai mulţi acţionari decât arată proporţiile oficiale, căci o mare parte din restul de 45% din titluri este a unor foşti salariaţi, care au rămas loiali fabricii.

ELMA a fost odată gloria echipamentelor de telecomunicaţii româneşti. Legenda spune că Nicolae Ceauşescu a scos Electromagnetica din alocarea de resurse de investiţii în urma unei gafe, care l-a oprit în faţa unei uşi încuiate. Electromagnetica nu a avut la dispoziţie sutele de milioane de dolari investite în centralele telefonice digitale de concurenţii de mai târziu.

Electromagnetica a găsit reţeta dezvoltării în producţia de energie şi de corpuri de iluminat led, este o companie profitabilă, dar are nevoie de investiţii. SIF5 este singurul acţionar care ar putea avea soluţii, inclusiv atragerea unui alt investitor.  

În fine, SIF Oltenia (SIF5) este cel mai mare acţionar la Antibiotice Iaşi (ATB) în afara Ministerului Sănătăţii, care deţine majoritatea.

SIF Oltenia (SIF5) a cumpărat jumătate din acţiunile Antibiotice (ATB) scoase pe piaţă în acest an. În 2006 îşi dorea toată compania. SIF5 a dat în acest an circa 5,4 milioane de lei pe mai mult de 9,3 milioane de acţiuni ATB, adică pe aproape 1,4% din totalul acţiunilor companiei.  Antibiotice Iaşi (ATB), una dintre cele mai mari producătoare de medicamente din România şi singura care a reuşit să pătrundă pe piaţa americană.

SIF Oltenia (SIF5) a făcut parte în 2006, împreună cu SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), casa de brokeraj SSIF Broker şi omul de afaceri Dumitru Tudor, dintr-un consorţiu condus formal de Biofarm Bucureşti (BIO), care şi-a anunţat intenţia de a prelua Antibiotice Iaşi (ATB), atunci scoasă la privatizare.

Ulterior Guvernul a renunţat la privatizare, dar procesul va fi reluat când la Palatul Victoria va putea fi făcută diferenţa dintre companie strategică şi deţinere strategică.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...