1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

Companii

SIF Transilvania îi dă lui Chelu cel mai mare magazin din Făgăraş

SIF Transilvania a vândut producătoarei de electrocasnice Electroargeş pachetul de peste 43% din acţiunile Mercur SA Făgăraş, care are cea mai mare reţea de retail din oraşul de la poalele munţilor. Electroargeş din Curtea de Argeş este controlată de Cătălin Chelu, unul dintre cei mai activi, dar şi cei mai controversaţi investitori de la bursă.

08 ian, 2013 | | ECONOMICA.net

Firma producătoare de electrocasnice Electroargeş din Curtea de Argeş (ELGS) a dat puţin peste 2 milioane de lei pe 43,29% din acţiunile Mercur SA Făgăraş (MEXY), care deţine mai multe magazine din oraş, inclusiv mall-ul Universal Negoiu.

Restul acţiunilor sunt deţinute de asociaţia salariaţilor.

Mercur Făgăraş  a înregistrat pierderi în ultimii ani. Astfel că SIF Transilvania (SIF3) şi-a curăţat portofoliul de o companie fără viitor la bursă, pentru că în ultimele 52 de săptămâni nu a avut loc nici o tranzacţie cu acţiuni MEXY.

Electroargeş (ELGS) este una din revelaţiile din ultimii doi ani ale bursei, acţiunile sale stârnind apetitul pentru preluare a doi combatanţi redutabili de pe piaţă, Cătălin Chelu şi Tudor Dumitru. Cei doi continuă competiţia în instanţă.

Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu este cunoscut pentru folosirea companiilor pe care le controlează ca vehicule de investiţii. Unul din modurile de operarare ale investitorului este achiziţia de acţiuni la companiile la care asociaţiile salariaţilor se desfiinţează şi titlurile se distribuie acestora, care sunt, de obicei, nerăbdători să le vândă.

Multe dintre companiile preluate astfel de Chelu nu mai au altă utilitate economică relevantă.

Cele mai recente exemple sunt însă companii valoroase: Electroargeş (ELGS) , Carbochim Cluj Napoca (CBC), Artego Tg Jiu (ARTE), Brainconf Brăila (BRCR) sau Argus Constanţa (UARG), ale cărei acţiuni sunt suspendate de la bursă de mai bine de un an pentru că instanţa nu a decis cine este îndreptăţit să conducă firma.

Acţiunile Electroargeş (ELGS) au crescut cu peste 20% anul trecut, iar ARTE a fost campioana creşterilor, cu peste 300%.

Exportul de aspiratoare şi mai ales de incubatoare de ouă în Moldova, Italia, Libia şi Spania constituie sursele de profit ale Electroargeş. Se mai adaugă un dispozitiv de absorbţie şi ventilaţie a fumului şi a gazelor arse din coşuri, din cele amplasate pe hornuri ca să mărească tirajul cu ajutorul vântului într-un aliat în asigurarea ventilării.

Chelu este şi un „client“ obişnuit al sancţiunilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM, autoritatea pieţei de capital). A fost amendat cu 100.000 de lei pentru că nu a respectat legea şi a făcut oferta publică obligatorie de preluare a Electroargeş.

A fost acuzat şi de încercaer de mituire a unui secretar de stat din Ministerul de Interne.

Cătălin Chelu a contestat acuzaţiile drept neîndreptăţite.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO