SIF Transilvania îi dă lui Chelu cel mai mare magazin din Făgăraş

SIF Transilvania a vândut producătoarei de electrocasnice Electroargeş pachetul de peste 43% din acţiunile Mercur SA Făgăraş, care are cea mai mare reţea de retail din oraşul de la poalele munţilor. Electroargeş din Curtea de Argeş este controlată de Cătălin Chelu, unul dintre cei mai activi, dar şi cei mai controversaţi investitori de la bursă.
Adrian N. Ionescu - mar, 08 ian. 2013, 14:20
SIF Transilvania îi dă lui Chelu cel mai mare magazin din Făgăraş

Firma producătoare de electrocasnice Electroargeş din Curtea de Argeş (ELGS) a dat puţin peste 2 milioane de lei pe 43,29% din acţiunile Mercur SA Făgăraş (MEXY), care deţine mai multe magazine din oraş, inclusiv mall-ul Universal Negoiu.

Restul acţiunilor sunt deţinute de asociaţia salariaţilor.

Mercur Făgăraş  a înregistrat pierderi în ultimii ani. Astfel că SIF Transilvania (SIF3) şi-a curăţat portofoliul de o companie fără viitor la bursă, pentru că în ultimele 52 de săptămâni nu a avut loc nici o tranzacţie cu acţiuni MEXY.

Electroargeş (ELGS) este una din revelaţiile din ultimii doi ani ale bursei, acţiunile sale stârnind apetitul pentru preluare a doi combatanţi redutabili de pe piaţă, Cătălin Chelu şi Tudor Dumitru. Cei doi continuă competiţia în instanţă.

Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu este cunoscut pentru folosirea companiilor pe care le controlează ca vehicule de investiţii. Unul din modurile de operarare ale investitorului este achiziţia de acţiuni la companiile la care asociaţiile salariaţilor se desfiinţează şi titlurile se distribuie acestora, care sunt, de obicei, nerăbdători să le vândă.

Multe dintre companiile preluate astfel de Chelu nu mai au altă utilitate economică relevantă.

Cele mai recente exemple sunt însă companii valoroase: Electroargeş (ELGS) , Carbochim Cluj Napoca (CBC), Artego Tg Jiu (ARTE), Brainconf Brăila (BRCR) sau Argus Constanţa (UARG), ale cărei acţiuni sunt suspendate de la bursă de mai bine de un an pentru că instanţa nu a decis cine este îndreptăţit să conducă firma.

Acţiunile Electroargeş (ELGS) au crescut cu peste 20% anul trecut, iar ARTE a fost campioana creşterilor, cu peste 300%.

Exportul de aspiratoare şi mai ales de incubatoare de ouă în Moldova, Italia, Libia şi Spania constituie sursele de profit ale Electroargeş. Se mai adaugă un dispozitiv de absorbţie şi ventilaţie a fumului şi a gazelor arse din coşuri, din cele amplasate pe hornuri ca să mărească tirajul cu ajutorul vântului într-un aliat în asigurarea ventilării.

Chelu este şi un „client“ obişnuit al sancţiunilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM, autoritatea pieţei de capital). A fost amendat cu 100.000 de lei pentru că nu a respectat legea şi a făcut oferta publică obligatorie de preluare a Electroargeş.

A fost acuzat şi de încercaer de mituire a unui secretar de stat din Ministerul de Interne.

Cătălin Chelu a contestat acuzaţiile drept neîndreptăţite.

Te-ar mai putea interesa și
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ 1,82 milioane, comparativ cu 1,76 milioane de poliţe PAD active la......
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Compania indiană de medicamente Torrent Pharmaceuticals, prezentă în circa 40 de state din lume, a decis dizolvarea şi ...
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Perioada în care s-a identificat şi remediat o breşă de securitate a crescut cu şapte zile, în 2021 faţă de anul ...
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor posibilitatea de a fi plătiţi cu proprietăţi în loc de numerar
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor ...
China Evergrande Group, un mare dezvoltator imobiliar chinez care în prezent trece prin dificultăţi financiare, a demarat ...