SIF Transilvania: Profitul net ar urma să scădă de peste două ori în acest an

Profitul net al SIF Transilvania (SIF3) ar urma să scadă în acest an de peste două ori, la 89 milioane lei (20,3 milioane euro), după ce anul trecut societatea a înregistrat un câştig record de 207,7 milioane lei (47,5 milioane euro) datorită vânzării pachetului de acţiuni BCR către Erste (EBS).
Economica.net - mar, 27 mart. 2012, 13:06
SIF Transilvania: Profitul net ar urma să scădă de peste două ori în acest an

În primele două luni ale anului, SIF Transilvania a consemnat un câştig de 30,2 milioane lei şi a rămas cea mai profitabilă societate de investiţii dintre cele cinci SIF-uri, la fel ca în 2011.

Veniturile totale pentru acest an sunt estimate să scadă de două ori, la 162 milioane lei (37 milioane euro), de la 325,8 milioane lei (76,9 milioane euro), potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli care va fi votat de acţionari.

Diferenţa dintre indicatorii financiari înregistraţi anul trecut şi estimările mult mai reduse pentru acest an este determinată în principal de banii încasaţi de SIF Transilvania pentru acţiunile BCR vândute anul trecut către Erste. Societatea de investiţii a primit în schimbul a 6% din titlurile BCR o componenţă cash de 123,6 milioane lei şi aproape 1% din acţiunile Erste.

Exceptând tranzacţia cu acţiunile BCR, veniturile SIF Transilvania au fost anul trecut de 202,2 milioane lei (47,7 milioane euro). Raportate la această sumă, veniturile estimate pentru acest an sunt cu 20% mai mici.

Din tranzacţiile cu diverse titluri societatea ar urma să obţină cea mai mare parte a veniturilor, de 133 milioane lei (30,4 milioane euro). Suma este de aproape două ori mai redusă decât cea înregistrată anul trecut, de 256,8 milioane lei (60,6 milioane euro). Conducerea societăţii estimează că din tranzacţiile realizate va rezulta un profit de aproape 99 milioane lei (22,6 milioane euro).

Cele mai mari venituri din tranzacţionare sunt estimate pentru primul trimestru, când societatea estimează venituri de 77 milioane lei.

Din dividende, SIF Transilvania ar urma să încaseze 11,6 milioane lei (2,6 milioane euro), sumă foarte apropiată de cea de anul trecut. Dividendele ar urma să fie încasate în al doilea trimestru.

Cheltuielile totale sunt estimate să scadă cu 24%, la 59 milioane lei (13,5 milioane euro), după ce anul trecut au fost de 77,5 milioane lei (18,3 milioane euro).

Costurile cu personalul ar urma să scadă uşor, cu 6%, la 9 milioane lei (2 milioane euro), de la 9,5 milioane lei (2,2 milioane euro). Totuşi, fondurile pentru participarea la profit sunt estimate să avanseze cu 50%, de la 4 milioane lei (943.000 de euro) în 2011, la 6 milioane lei (1,3 milioane euro) în acest an. Banii ar urma să fie distribuiţi în al doilea trimestru.

Costurile aferente investiţiilor financiare cedate ar urma să scadă cu 23%, de la 43,2 milioane lei (10,2 milioane euro) în 2011, la 33,2 milioane lei (7,6 milioane euro).

Pentru acest an, conducerea SIF Transilvania a bugetat investiţii de 75 milioane lei (17,1 milioane euro), cu 23% peste cele programate pentru anul trecut, de 61 milioane lei. Fondurile ar urma să fie finanţate în totalitate din sursele proprii ale societăţii.

Printre sectoarele şi companiile vizate de SIF Transilvania se regăsesc sectorul energetic şi de utilităţi (Petrom, Transgaz, Transelectrica), sectorul farmaceutic (Antibiotice, Biofarm, Azomureş), sectorul industrial (Alro, Electromagnetica, Compa, Prospecţiuni şi alete firme din industria alimentară şi textilă). SIF Transilvania va monitoriza şi companiile din sectorul financiar-bancar, precum BRD, Banca Transilvania şi Erste.

Şefii societăţii spun că SIF Transilvania ar putea cumpăra acţiuni în cadrul ofertelor anunţate de stat, la companii precum Petrom, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, dar şi la distribuitorii de gaze GDF Suez şi EON Gaz Distribuţie. Alte companii enumerate pe lista SIF sunt CEC Bank, Poşta Română, Romaero, Tarom, Romtelecom şi CFR.

Bugetul SIF Transilvania urmează să fie votat de acţionari într-o AGA programată pentru 26 aprilie.

SIF Transilvania are un capital social de 109,2 milioane lei, divizat în 1,092 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

În prima parte a şedinţei bursiere de luni, acţiunile SIF Transilvania erau în creştere cu 1,76%, la 0,692 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii de investiţii este de 755,7 milioane lei (172,8 milioane euro).
(Pentru conversia în euro a sumelor prevăzute în bugetul pentru acest an a fost utilizat cursul leu/euro publicat vineri de BNR, de 4,3712 lei/euro, iar pentru rezultatele financiare de anul trecut a fost utilizat cursul de schimb mediu pentru 2011, de 4,2379 lei/euro)

Te-ar mai putea interesa și
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
UE urmează să propună o taxă de vaping la nivelul întregului bloc comunitar, ca parte a unei schimbări a impozitării industriei tutunului, care ar dubla, de asemenea, accizele în statele......
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Parlamentarii USR anunţă că au depus o iniţiativă legislativă care simplifică şi descentralizează procedurile de ...
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a livrat peste 150 de tone de legume şi fructe proaspete în reţelele a patru mari ...
Elon Musk: Aş putea face o alternativă la iPhone şi Android
Elon Musk: Aş putea face o alternativă la iPhone şi Android
Noul proprietar Twitter spune că, eventual, ar putea chiar să dezvolte un smartphone care să reprezinte o alternativă ...