SIF2 îşi riscă un sfert din avere pe Banca Transilvania. Ciorcilă este în CA la SIF şi preşedinte la bancă

Una dintre cele două SIF-uri cu profituri record de peste 200 de milioane de lei, SIF Moldova (SIF2), îşi păstrează mai mult de un sfert din avere în acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV). Oficialii SIF Moldova (SIF2) spun că plasamentul prioritar în acţiunile TLV nu are nimic de a face cu faptul că Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, este şi membru în consiliul de administraţie (CA) al SIF2.
Adrian N. Ionescu - joi, 16 oct. 2014, 21:01
SIF2 îşi riscă un sfert din avere pe Banca Transilvania. Ciorcilă este în CA la SIF şi preşedinte la bancă

27% din activul net al Societăţii de Investiţii Financiare Moldova (SIF2) este constituit din acţiunile Băncii Transilvania (TLV), potrivit unui raport emis de SIF2. Astfel, pachetul TLV valora peste 357 de milioane de lei (81 mil. euro) la 30 septembrie, dar o eventuală scădere pronunţată a pieţei ar putea deprecia semnificativ pachetul.

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV) este şi membru în consiliul de administraţie (CA) al SIF Moldova (SIF2). De asemenea, Radu Hanga, un director din grupul Băncii Transilvania este administrator al SIF2, dar oficialii acesteia spun că plasamentul prioritar în acţiunile TLV nu are nimic de a face cu acest fapt.

„Expunerea pe acţiunile TLV este în limitele legale de prudenţialitate şi nu are nici o legătură cu prezenţa d-lui Ciorcilă în CA. Deciziile de plasament le ia exclusiv executivul SIF-ului”, a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF2.

Oficialul SIF2 spune, că deciziile sunt luate în urma analizei făcute de o echipă de specialitate.

Banca Transilvania (TLV) este într-adevăr una dintre societăţile bancare cu cele mai stabile performanţe din sistem. A ieşit bine din criză, cu profituri consistente, în vreme ce alte bănci încă înregistrează pierderi.

Acţiunile TLV sunt şi ele printre cele mai performante de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) , iar piaţa are încredere înele, penalizându-le mult sub media pierderilor din piaţă, atunci cân aceasta trece prin vremuri vitrege. Joi, de pildă, piaţa scădea în medie cu peste 2,3% înaintea închiderii, dar TLV a pierdea doar 0,59% din valoare.

Chiar şi aşa, SIF Moldova a înregistrat o pierdere de 8 milioane de euro pe pachetul TLV, din cauza dimensiunii plasamentului.

SIF2 este una dintre cele mai căutate companii de la BVB, beneficiind de reputaţia uneia dintre cele mai transparente şi de istoricul unei reveniri specaculoase de la efectele dramatice ale unei administrări vecine cu frauda la un management performant.

Totodată, SIF Moldova (SIF2) este una dintre cele două SIF-uri care au înregistrat profituri pe nouă luni mai mari de 200 de milioane de lei. SIF2 a detronat pe SIF Muntenia (SIF4) de pe primul loc în topul celor mai mari profituri nete ale SIF-urilor, cu peste 223 milioane de lei după primele nouă luni, faţă de aproape 210 milioane de lei.

Discountul la tranzacţionare, sau diferenţa dintre valoarea pe acţiune a activului şi preţul acţiunii a scăzut la trei dintre SIF-uri sub 40%: SIF Moldova 39%, SIF Muntenia 35% şi Sif Oltenia 37%. SIF Tranilvania are 44%, iar SIF Banat Crişana suferă de pe urma celei mai mari neîncrederi a pieţei, aceasta tranzacţionându-i acţiunile cu un discount de 57%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...