SIF2 îşi riscă un sfert din avere pe Banca Transilvania. Ciorcilă este în CA la SIF şi preşedinte la bancă

Una dintre cele două SIF-uri cu profituri record de peste 200 de milioane de lei, SIF Moldova (SIF2), îşi păstrează mai mult de un sfert din avere în acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV). Oficialii SIF Moldova (SIF2) spun că plasamentul prioritar în acţiunile TLV nu are nimic de a face cu faptul că Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, este şi membru în consiliul de administraţie (CA) al SIF2.
Adrian N. Ionescu - joi, 16 oct. 2014, 21:01
SIF2 îşi riscă un sfert din avere pe Banca Transilvania. Ciorcilă este în CA la SIF şi preşedinte la bancă

27% din activul net al Societăţii de Investiţii Financiare Moldova (SIF2) este constituit din acţiunile Băncii Transilvania (TLV), potrivit unui raport emis de SIF2. Astfel, pachetul TLV valora peste 357 de milioane de lei (81 mil. euro) la 30 septembrie, dar o eventuală scădere pronunţată a pieţei ar putea deprecia semnificativ pachetul.

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV) este şi membru în consiliul de administraţie (CA) al SIF Moldova (SIF2). De asemenea, Radu Hanga, un director din grupul Băncii Transilvania este administrator al SIF2, dar oficialii acesteia spun că plasamentul prioritar în acţiunile TLV nu are nimic de a face cu acest fapt.

„Expunerea pe acţiunile TLV este în limitele legale de prudenţialitate şi nu are nici o legătură cu prezenţa d-lui Ciorcilă în CA. Deciziile de plasament le ia exclusiv executivul SIF-ului”, a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF2.

Oficialul SIF2 spune, că deciziile sunt luate în urma analizei făcute de o echipă de specialitate.

Banca Transilvania (TLV) este într-adevăr una dintre societăţile bancare cu cele mai stabile performanţe din sistem. A ieşit bine din criză, cu profituri consistente, în vreme ce alte bănci încă înregistrează pierderi.

Acţiunile TLV sunt şi ele printre cele mai performante de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) , iar piaţa are încredere înele, penalizându-le mult sub media pierderilor din piaţă, atunci cân aceasta trece prin vremuri vitrege. Joi, de pildă, piaţa scădea în medie cu peste 2,3% înaintea închiderii, dar TLV a pierdea doar 0,59% din valoare.

Chiar şi aşa, SIF Moldova a înregistrat o pierdere de 8 milioane de euro pe pachetul TLV, din cauza dimensiunii plasamentului.

SIF2 este una dintre cele mai căutate companii de la BVB, beneficiind de reputaţia uneia dintre cele mai transparente şi de istoricul unei reveniri specaculoase de la efectele dramatice ale unei administrări vecine cu frauda la un management performant.

Totodată, SIF Moldova (SIF2) este una dintre cele două SIF-uri care au înregistrat profituri pe nouă luni mai mari de 200 de milioane de lei. SIF2 a detronat pe SIF Muntenia (SIF4) de pe primul loc în topul celor mai mari profituri nete ale SIF-urilor, cu peste 223 milioane de lei după primele nouă luni, faţă de aproape 210 milioane de lei.

Discountul la tranzacţionare, sau diferenţa dintre valoarea pe acţiune a activului şi preţul acţiunii a scăzut la trei dintre SIF-uri sub 40%: SIF Moldova 39%, SIF Muntenia 35% şi Sif Oltenia 37%. SIF Tranilvania are 44%, iar SIF Banat Crişana suferă de pe urma celei mai mari neîncrederi a pieţei, aceasta tranzacţionându-i acţiunile cu un discount de 57%.

Te-ar mai putea interesa și
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care va influența fiecare domeniu al existenței noastre, de la sectorul medical......
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...