Siguranţa românilor, Dumnezeu cu mila: ISU a controlat 300 de biserici, la care a găsit 700 de deficienţe

23 11. 2015
biserica_slujba_paste_897593229_89437600

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dealul Spirii a efectuat anul acesta controale de prevenire la 301 unităţi de cult, dintre care 278 de biserici, 17 mănăstiri şi o patriarhie. Rezultatul: 708 deficienţe pentru care s-au aplicat 497 de avertismente, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii ISU. Mai mult, din numărul total de lăcaşuri de cult controlate anul acesta, 21 nu au obţinut autorizaţie de securitate de incendiu.

Potrivit ISU, printre neregulile constatate se numără nemarcarea în totalitate a căilor de evacuare cu indicatoare standardizate, stingătoare de incendii neverificate, reducerea gabaritului unor căi de evacuare din cauza depozitării unor materiale, uşi aferente căilor de evacuare cu deschiderea inversă sensului de deplasare a persoanelor către exterior sau nerespectarea distanţelor de siguranţă dintre spaţiul pentru aprinderea lumânărilor şi materiale combustibile.

În momentul de faţă, siguranţa enoriaşilor în biserici este reglementată prin două acte normative, respectiv o hotărâre de guvern din 2006 (HG 1739/2006) completată şi modificată cu o altă HG din 2014 (HG 19/2014) şi Legea privind apărarea împotriva incendiilor. Potrivit acestora, construcţiile pentru lăcaşurile de cult se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, iar administratorul sau conducătorul instituţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizele şi autorizaţiile de securitate prevăzute de lege şi să asigure respectarea condiţiilor care au stat la baza eliberării acestora.

Ce trebuie să aibă o biserică

Pentru a putea obţine autorizaţia de la ISU, clădirile care găzduiesc lăcaşuri de cult trebuie să îndeplinească anumite norme constructive stipulate în Normativul privind securitatea la incendiu a construcţiilor. Potrivit acestuia, amplasarea clădirilor de  cult, de regulă, se realizează independent, la distanţă faţă de clădiri învecinate, acestea trebuie să aibă cel puţin două căi de evacuare a persoanelor,  distincte  şi  independente, utilizarea focului deschis (lumânări,  candele,  etc.) în clădirile de cult este admisă numai în condiţiile asigurării măsurilor specifice de prevenire a incendiilor şi, după caz, numai  în locurile stabilite şi amenajate corespunzător. De asemenea, clădirile de cult cu capacitatea de 30 de persoane şi mai mult vor avea uşile  de evacuare cu deschiderea în exterior.