Silvio Berlusconi şochează: Îl propune premier pe Mario Monti

Silvio Berlusconi a generat confuzie, miercuri, afirmând că este dispus să se retragă în cazul în care Mario Monti va candida la funcţia de premier în februarie, la doar câteva zile după ce şi-a anunţat revenirea în politică şi a criticat bilanţul succesorului său, relatează AFP.
Economica.net - joi, 13 dec. 2012, 09:52
Silvio Berlusconi şochează: Îl propune premier pe Mario Monti

„Dacă Monti este candidat” ca lider al taberei de centru-dreapta, „aş face un pas înapoi”, a declarat Berlusconi, la câteva zile după ce l-a privat de susţinerea sa în Parlament pe actualul şef al Guvernului, determinându-şi să-şi anunţe demisia.

„Pasul meu înainte sau înapoi (în ceea ce priveşte candidatura la funcţia de premier, n.red.) depinde de cum evoluează lucrurile”, a declarat Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, cu ocazia prezentării la Roma a ultimei cărţi a prietenului său jurnalist Bruno Vespa, pe care l-a pus în umbră.

Presat de mai mulţi jurnalişti să îşi clarifice intenţiile, el a adăugat: „pentru moment sunt candidat la Palatul Chigi”, sediul Guvernului.

Părând să fi uitat de propriile sale critici acerbe lansate cu o zi înainte împotriva succesorului său, Berlusconi a afirmat că are o „relaţie excelentă cu profesorul Monti” şi a apreciat că „ar fi un lucru bun pentru ţară dacă el ar fi viitorul preşedinte al Consiliului la conducerea unui grup mare de moderaţi”.

Monti, curtat de centru, mediile de afaceri şi Vatican, nu a anunţat pentru moment dacă intenţionează să se lanseze în politică. În cazul în care şeful Guvernului tehnic se va lansa în cursă, „nu voi mai avea nicio problemă în a-mi retrage candidatura, aş putea accepta să fiu coordonator (al întregii tabere de centru-dreapta, n.red.) sau chiar să nu fiu nimic, doar şeful mişcării mele”, a declarat Berlusconi.

Marţi, magnatul media l-a acuzat pe profesorul de economie că a „înrăutăţit” situaţia Italiei într-un an. El a reiterat, miercuri, că din punct de vedere obiectiv, „toţi indicatorii sunt mai proşti”, citând şomajul în creştere, PIB-ul în regres.

Dar potrivit lui Berlusconi, toate acestea sunt cauzate de faptul că Monti „a fost puternic influenţat” de principalii doi lideri ai stângii italiene.

Il Cavaliere, zâmbitor şi mai slab, a asigurat că nu are ambiţia de a reveni la Palatul Chigi, unde a guvernat în trei reprize, afirmând că şi-a luat porţia de onoruri, asistând la numeroase summituri şi asigurând preşedinţia Uniunii Europene.

Ca şi sâmbătă, când şi-a anunţat a şasea candidatură, el a declarat că a decis să revină în arenă „la presiunea trupelor sale” şi din cauza promisiunilor de alianţă nerespectate de centrul lui Pier Ferdinando Casini.

„Berlusconi este într-o stare evidentă de confuzie mentală”, a declarat Casini.

Întreţinând confuzia, Berlusconi l-a citat, de asemenea, pe liderul partidului său PdL, Angelino Alfano, ca posibil premier.

În ceea ce priveşte coaliţia care să îl susţină pe Monti pentru ca Berlusconi să accepte să îi cedeze locul, el a extins perimetrul la Liga Nordului, fostul său aliat, un partid care a trecut, de un an, într-o opoziţie feroce faţă de fostul comisar european.

În opinia lui Riccardo Barenghi, comentator politic al cotidianului La Stampa, intervievat de Sky TG24, Monti „nu va vrea niciodată să fie candidatul unui conglomerat care ar merge de la fosta Alianţă Naţională (dreapta dură, n.red.) până la Liga Nordului. Există moderaţi şi moderaţi”.

Potrivit acestui expert, prin declaraţiile sale contradictorii, Berlusconi urmăreşte în special să „se vorbească despre el: îl propune pe Monti în timp ce tocmai a spus lucruri teribile despre el, nimeni nu crede în aceasta”.

În opinia lui Barenghi, este „evident că Berlusconi va fi candidatul centrului-dreapta”.

În timp ce Berlusconi a atacat încă o dată o Germanie „hegemonică” în cadrul Uniunii Europene, analistul a subliniat că Berlusconi foloseşte „plasa potrivită pentru italienii epuizaţi de sacrificiile impuse de Monti”, ceea ce „i-ar putea permite să ajungă la 20 la sută”.

Te-ar mai putea interesa și
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei și Italiei, dar fără strategii clare și investiții ample,......
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ...