Silvio Berlusconi şochează: Îl propune premier pe Mario Monti

Silvio Berlusconi a generat confuzie, miercuri, afirmând că este dispus să se retragă în cazul în care Mario Monti va candida la funcţia de premier în februarie, la doar câteva zile după ce şi-a anunţat revenirea în politică şi a criticat bilanţul succesorului său, relatează AFP.
Economica.net - joi, 13 dec. 2012, 09:52
Silvio Berlusconi şochează: Îl propune premier pe Mario Monti

„Dacă Monti este candidat” ca lider al taberei de centru-dreapta, „aş face un pas înapoi”, a declarat Berlusconi, la câteva zile după ce l-a privat de susţinerea sa în Parlament pe actualul şef al Guvernului, determinându-şi să-şi anunţe demisia.

„Pasul meu înainte sau înapoi (în ceea ce priveşte candidatura la funcţia de premier, n.red.) depinde de cum evoluează lucrurile”, a declarat Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, cu ocazia prezentării la Roma a ultimei cărţi a prietenului său jurnalist Bruno Vespa, pe care l-a pus în umbră.

Presat de mai mulţi jurnalişti să îşi clarifice intenţiile, el a adăugat: „pentru moment sunt candidat la Palatul Chigi”, sediul Guvernului.

Părând să fi uitat de propriile sale critici acerbe lansate cu o zi înainte împotriva succesorului său, Berlusconi a afirmat că are o „relaţie excelentă cu profesorul Monti” şi a apreciat că „ar fi un lucru bun pentru ţară dacă el ar fi viitorul preşedinte al Consiliului la conducerea unui grup mare de moderaţi”.

Monti, curtat de centru, mediile de afaceri şi Vatican, nu a anunţat pentru moment dacă intenţionează să se lanseze în politică. În cazul în care şeful Guvernului tehnic se va lansa în cursă, „nu voi mai avea nicio problemă în a-mi retrage candidatura, aş putea accepta să fiu coordonator (al întregii tabere de centru-dreapta, n.red.) sau chiar să nu fiu nimic, doar şeful mişcării mele”, a declarat Berlusconi.

Marţi, magnatul media l-a acuzat pe profesorul de economie că a „înrăutăţit” situaţia Italiei într-un an. El a reiterat, miercuri, că din punct de vedere obiectiv, „toţi indicatorii sunt mai proşti”, citând şomajul în creştere, PIB-ul în regres.

Dar potrivit lui Berlusconi, toate acestea sunt cauzate de faptul că Monti „a fost puternic influenţat” de principalii doi lideri ai stângii italiene.

Il Cavaliere, zâmbitor şi mai slab, a asigurat că nu are ambiţia de a reveni la Palatul Chigi, unde a guvernat în trei reprize, afirmând că şi-a luat porţia de onoruri, asistând la numeroase summituri şi asigurând preşedinţia Uniunii Europene.

Ca şi sâmbătă, când şi-a anunţat a şasea candidatură, el a declarat că a decis să revină în arenă „la presiunea trupelor sale” şi din cauza promisiunilor de alianţă nerespectate de centrul lui Pier Ferdinando Casini.

„Berlusconi este într-o stare evidentă de confuzie mentală”, a declarat Casini.

Întreţinând confuzia, Berlusconi l-a citat, de asemenea, pe liderul partidului său PdL, Angelino Alfano, ca posibil premier.

În ceea ce priveşte coaliţia care să îl susţină pe Monti pentru ca Berlusconi să accepte să îi cedeze locul, el a extins perimetrul la Liga Nordului, fostul său aliat, un partid care a trecut, de un an, într-o opoziţie feroce faţă de fostul comisar european.

În opinia lui Riccardo Barenghi, comentator politic al cotidianului La Stampa, intervievat de Sky TG24, Monti „nu va vrea niciodată să fie candidatul unui conglomerat care ar merge de la fosta Alianţă Naţională (dreapta dură, n.red.) până la Liga Nordului. Există moderaţi şi moderaţi”.

Potrivit acestui expert, prin declaraţiile sale contradictorii, Berlusconi urmăreşte în special să „se vorbească despre el: îl propune pe Monti în timp ce tocmai a spus lucruri teribile despre el, nimeni nu crede în aceasta”.

În opinia lui Barenghi, este „evident că Berlusconi va fi candidatul centrului-dreapta”.

În timp ce Berlusconi a atacat încă o dată o Germanie „hegemonică” în cadrul Uniunii Europene, analistul a subliniat că Berlusconi foloseşte „plasa potrivită pentru italienii epuizaţi de sacrificiile impuse de Monti”, ceea ce „i-ar putea permite să ajungă la 20 la sută”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...