Silvio Berlusconi şochează: Îl propune premier pe Mario Monti

Silvio Berlusconi a generat confuzie, miercuri, afirmând că este dispus să se retragă în cazul în care Mario Monti va candida la funcţia de premier în februarie, la doar câteva zile după ce şi-a anunţat revenirea în politică şi a criticat bilanţul succesorului său, relatează AFP.
Economica.net - joi, 13 dec. 2012, 09:52
Silvio Berlusconi şochează: Îl propune premier pe Mario Monti

„Dacă Monti este candidat” ca lider al taberei de centru-dreapta, „aş face un pas înapoi”, a declarat Berlusconi, la câteva zile după ce l-a privat de susţinerea sa în Parlament pe actualul şef al Guvernului, determinându-şi să-şi anunţe demisia.

„Pasul meu înainte sau înapoi (în ceea ce priveşte candidatura la funcţia de premier, n.red.) depinde de cum evoluează lucrurile”, a declarat Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, cu ocazia prezentării la Roma a ultimei cărţi a prietenului său jurnalist Bruno Vespa, pe care l-a pus în umbră.

Presat de mai mulţi jurnalişti să îşi clarifice intenţiile, el a adăugat: „pentru moment sunt candidat la Palatul Chigi”, sediul Guvernului.

Părând să fi uitat de propriile sale critici acerbe lansate cu o zi înainte împotriva succesorului său, Berlusconi a afirmat că are o „relaţie excelentă cu profesorul Monti” şi a apreciat că „ar fi un lucru bun pentru ţară dacă el ar fi viitorul preşedinte al Consiliului la conducerea unui grup mare de moderaţi”.

Monti, curtat de centru, mediile de afaceri şi Vatican, nu a anunţat pentru moment dacă intenţionează să se lanseze în politică. În cazul în care şeful Guvernului tehnic se va lansa în cursă, „nu voi mai avea nicio problemă în a-mi retrage candidatura, aş putea accepta să fiu coordonator (al întregii tabere de centru-dreapta, n.red.) sau chiar să nu fiu nimic, doar şeful mişcării mele”, a declarat Berlusconi.

Marţi, magnatul media l-a acuzat pe profesorul de economie că a „înrăutăţit” situaţia Italiei într-un an. El a reiterat, miercuri, că din punct de vedere obiectiv, „toţi indicatorii sunt mai proşti”, citând şomajul în creştere, PIB-ul în regres.

Dar potrivit lui Berlusconi, toate acestea sunt cauzate de faptul că Monti „a fost puternic influenţat” de principalii doi lideri ai stângii italiene.

Il Cavaliere, zâmbitor şi mai slab, a asigurat că nu are ambiţia de a reveni la Palatul Chigi, unde a guvernat în trei reprize, afirmând că şi-a luat porţia de onoruri, asistând la numeroase summituri şi asigurând preşedinţia Uniunii Europene.

Ca şi sâmbătă, când şi-a anunţat a şasea candidatură, el a declarat că a decis să revină în arenă „la presiunea trupelor sale” şi din cauza promisiunilor de alianţă nerespectate de centrul lui Pier Ferdinando Casini.

„Berlusconi este într-o stare evidentă de confuzie mentală”, a declarat Casini.

Întreţinând confuzia, Berlusconi l-a citat, de asemenea, pe liderul partidului său PdL, Angelino Alfano, ca posibil premier.

În ceea ce priveşte coaliţia care să îl susţină pe Monti pentru ca Berlusconi să accepte să îi cedeze locul, el a extins perimetrul la Liga Nordului, fostul său aliat, un partid care a trecut, de un an, într-o opoziţie feroce faţă de fostul comisar european.

În opinia lui Riccardo Barenghi, comentator politic al cotidianului La Stampa, intervievat de Sky TG24, Monti „nu va vrea niciodată să fie candidatul unui conglomerat care ar merge de la fosta Alianţă Naţională (dreapta dură, n.red.) până la Liga Nordului. Există moderaţi şi moderaţi”.

Potrivit acestui expert, prin declaraţiile sale contradictorii, Berlusconi urmăreşte în special să „se vorbească despre el: îl propune pe Monti în timp ce tocmai a spus lucruri teribile despre el, nimeni nu crede în aceasta”.

În opinia lui Barenghi, este „evident că Berlusconi va fi candidatul centrului-dreapta”.

În timp ce Berlusconi a atacat încă o dată o Germanie „hegemonică” în cadrul Uniunii Europene, analistul a subliniat că Berlusconi foloseşte „plasa potrivită pentru italienii epuizaţi de sacrificiile impuse de Monti”, ceea ce „i-ar putea permite să ajungă la 20 la sută”.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A. a aprobat și publicat Planul de Administrare pentru perioada 2023 – 2027
CFR S.A. a aprobat și publicat Planul de Administrare pentru perioada 2023 – 2027
Planul de Administrare al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. pentru perioada 2023 - 2027, care stabileşte misiunea, obiectivele, acţiunile, resursele şi indicatorii de performanţă......
Retailerii europeni avertizează că vor crește prețurile dacă europarlamentarii aprobă, prin Regulament, plățile către furnizori la cel mult 30 de zile
Retailerii europeni avertizează că vor crește prețurile dacă europarlamentarii aprobă, prin Regulament, plățile către ...
Retailerii europeni reacționează la propunerea comisarilor europeni de a impune reducerea termenelor de plată către micile ...
OMRO IFN S.A. a acordat împrumuturi companiilor mici și mijlocii de 18,5 milioane de lei în primele șase luni ale anului
OMRO IFN S.A. a acordat împrumuturi companiilor mici și mijlocii de 18,5 milioane de lei în primele șase luni ale anului
Instituția financiară dedicată sprijinirii antreprenorilor mici din România OMRO IFN S.A. a publicat la Bursa de Valori ...
ANAF, îngenuncheată de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie care a stabilit că diurnele nu sunt venituri salariale
ANAF, îngenuncheată de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie care a stabilit că diurnele nu sunt venituri salariale
Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că ANAF a recalificat greşit diurnele drept venituri salariale ...