1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Sima ar fi fugit cu 5 mil. euro din banii clienţilor. Printre ei, politicieni, afacerişti şi vedete

Cristian Sima, dispărut de lunea trecută, ar fi delapidat 5 milioane de euro de la clienţii WBS Holding, potrivit unor surse oficiale. Situaţia va fi cunoscută în amănunt după ce Corpul de Control al CNVM va publica raportul verificării de la firma lui Sima.

11 oct, 2012 | | ECONOMICA.net
(update 11 oct, 2012 17:30) Beze, AIPC: Nu cred că Sima este un hoţ, dar a pierdut banii jucând pe conturi ce l-au depăşit
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) sprijină investitorii pentru recuperarea banilor în cazul Cristian Sima şi speră ca micii investitori să îşi poată recupera sumele plasate, a declarat joi, pentru AGERPRES, preşedintele AIPC, Dumitru Beze.

"AIPC sprijină investitorii în acest demers şi speră ca, dacă Cristian Sima a făcut vreo prostie, să fi fost doar cu conturile mari. Sperăm ca micii investitori să îşi recupereze banii", a spus preşedintele AIPC.

"Nu cred că Cristian Sima este un hoţ, mai degrabă un vrăjitor care a jucat pe conturi care l-au depăşit şi a pierdut banii", a apreciat Dumitru Beze.

Reprezentantul AIPC a mai spus că este regretabil că un astfel de personaj a ajuns preşedintele Bursei din Sibiu.

"Caracterul său era clar încă din 2008, când a fost exclus de pe forumul bursier. Este greu de înţeles cum a putut să obţină apoi, în 2011, susţinerea SIF-urilor şi a acţionarilor Sibex pentru a ajunge preşedinte", a mai spus preşedintele AIPC.
(update 11 oct, 2012 17:09) Directorul Sibex: Cred în nevinovăţia lui Sima. Până acum sunt doar speculaţii
Noul director al Sibex, Ovidiu Petru, a declarat, joi, că el crede în nevinovăţia lui Cristian Sima, afirmând că informaţiile care au apărut în presă despre acesta sunt deocamdată "pure speculaţii".

"Eu cred (în nevinovăţia lui Sima - n.r.). Deocamdată nu este nicio ştire verificată, sunt pure speculaţii în presă şi nu au absolut nicio legătură cu bursa de la Sibiu. Dânsul pur şi simplu nu a fost prezent şi Consiliul a decis să îl schimbe", a spus Ovidiu Petru.
(update 11 oct, 2012 15:29) Vedetele înşelate de Cristian Sima
Printre păgubiţii firmei lui Cristian Sima se află oameni de afaceri şi politicieni cunoscuţi: Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe, omul de afaceri Puiu Popoviciu, fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, Andreea Raicu, Irina Schrotter. Păgubiţii vor să facă plângere penală pentru înşelăciune şi furt, poliţia s-a autosesizat în acest caz.
(update 11 oct, 2012 14:12) Cine este Cristian Sima
Cristian Sima este unul dintre cei mai controversaţi oameni de pe piaţa de capital. Doctor în matematică şi cu câţiva ani de practică pe pieţele de capital din Italia, Franţa şi de la Londra, conform CV-ului public, Sima a fost unul dintre primii investitori locali care a deschis o firmă de brokeraj dedicată pieţelor internaţionale. WBS Holding, firma pe care Sima a înfiinţat-o în 1997, investea pe bursele internaţionale şi pe piaţa valutară Forex, într-o perioadă când majoritatea brokerilor se concentrau pe bursa locală şi se ocupau de adunarea cupoanelor distribuite în anii 90 de Nicolae Văcăroiu, scrie ZF.

Omul de afaceri Cristian Sima, fost director al Sibex Sibiu, a fugit din ţară cu 5 milioane de euro, banii clienţilor WBS Holding, firmă de brokeraj la care e administrator, au precizat, pentru ECONOMICA.NET, surse oficiale. Nu este foarte clar, însă, dacă cei cinci milioane de euro reprezintă expunerea sau doar marja.

„Corpul de Control al CNVM a fost la WBS pentru o evaluare şi, simţindu-se cu musca pe căciulă, Sima a fugit cu tot cu banii clienţilor. Este vorba cam de cinci milioane de euro dar e posibil să fie şi bani ai străinilor acolo. Fără îndoială, însă, cea mai mare parte sunt ai clienţilor români. E o mare greşeală, nu e o lume aşa de mare, îl găseşte imediat Interpol-ul. După toate normele de drept asta se numeşte delapidare”, au precizat sursele. Potrivit acestora, este posibil ca Sima să se fi “înfruptat” şi din banii WBS Romania(WBS Holding este înregistrată în Insulele Virgine) însă lucrurile vor fi clare odată ce Corpul de Control va publica rezultatele verificării.

Poliţia Sibiu s-a autosesizat, la rândul ei, şi a început o anchetă în cazul fostului preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu, Cristian Sima, care nu mai poate fi găsit de câteva zile şi care ar fi dispărut cu banii unor clienţi ce tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el.

Cristian Sima, revocat miercuri din funcţiile de preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de lunea trecută.

CNVM a început investigaţia

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a confirmat ştirile pentru ECONOMICA.NET potrivit cărora autoritatea pieţei a început investigaţia la Sibex şi la WBS România. Pentru că WBS Holding nu se află sub jurisdicţia sa, Comisia va investiga doar legăturile WBS România cu aceasta. ZF spune că Daniel Dăianu este stupefiat, pentru că i s-a spus că vor fi câştiguri sigure.

Dispariţia lui Cristian Sima, preşedinte până mai ieri al Bursei din Sibiu, s-a produs, aşa cum a relatat şi ECONOMICA.NET pe fondul controlului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Eventualele fraude ale lui Sima la WBS Holding nu fac obiectul controalelor decât în măsura în care au legătură cu activitatea WBS România, doar aceasta şi Sibex fiind sub supravegherea CNVM. Răspunsul CNVM AICI

Poliţia a deschis o anchetă

Poliţia Sibiu s-a autosesizat şi a început o anchetă în cazul fostului preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu, Cristian Sima, care nu mai poate fi găsit de câteva zile şi care ar fi dispărut cu banii unor clienţi ce tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Balteş, a declarat că Poliţia s-a autosesizat în acest caz în urma informaţiilor apărute în presă.

"În urma informaţiilor apărute în mass-media referitoare la fostul preşedinte al Bursei Sibiu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie s-a autosesizat în acest caz, fiind începute verificări", a declarat Luciana Balteş.

Ea a precizat că până la acest moment la Poliţia Sibiu nu a fost depusă nicio sesizare referitoare la Cristian Sima, nici din partea familiei acestuia, legată de dispariţie, nici din partea altei persoane.

"Nu avem niciun fel de plângere legată de Cristian Sima, autosesizându-ne pe baza informaţiilor apărute în presă", a adăugat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO