Şimleu Silvaniei – pol de energie regenerabilă

Proiectele regenerabile, cele care aduc bani mulți în industria energiei, reprezintă un subiect ”vedetă” în industria de profil.
Ion Dobreanu - lun, 15 apr. 2024, 12:45
Şimleu Silvaniei - pol de energie regenerabilă

Șimleu Silvaniei devine un pol al producției de energie regenerabilă, prin dezvoltarea celor două parcuri fotovoltaice cu o capacitate instalată de 80 MW.

Tranzitia catre energia verde este un fenomen care ia amploare si in Romania, in ultimii ani.

Șimleu Silvaniei devine un pol al producției de energie regenerabilă, cu două parcuri fotovoltaice care au obținut toate autorizațiile necesare și care încep faza de construcție în această primăvară.

Proiectele, a căror finanțare a fost asigurată de Shikun&Binui Energy România, reprezintă una dintre cele mai importante investiții realizate în orașul Șimleu Silvaniei în ultimele decenii. Comunitatea locală, care are numeroase beneficii ca urmare a investiției, nu doar datorita valorii acesteia, ci și prin oportunitatile de angajare, este mândră de faptul că orașul Șimleu Silvaniei devine mai „european”.

Potrivit surselor, in rândul statelor membre UE, cea mai ridicată pondere a producției de energie regenerabilă, în consumul brut de electricitate, la nivelul anului 2022, se înregistra în Suedia (66%), Finlanda (47,9%), Letonia (43,3%), Danemarca (41,6%), Estonia (38,5%), Portugalia (34,7%), Austria (33,8%), Lituania (29,6%), Croaţia (29,35%) şi România (24,14%). La polul opus se află Irlanda (13,1%), Malta (13,4%), Belgia (13,8%) şi Luxemburg (14,4%).

Directiva revizuită privind energia regenerabilă stabileşte pentru UE o pondere de 42,5% a energiei din surse regenerabile pentru anul 2030, obiectivul fiind o creştere de cel puțin până la 45%. Prin urmare, statele membre trebuie să-şi intensifice eforturile pentru îndeplinirea obiectivelor pentru anul 2030, fiind necesară majorarea ponderii surselor de energie regenerabilă în consumul brut de electricitate la nivelul UE cu aproape 20 de procente.

In acest context, Romania se aliniaza directivelor europene si anul 2024 ar putea aduce mai multe proiecte de energie regenerabila conectate la reteaua nationala. Daca ne raportam la cele mai recente estimari, anul acesta vor fi conectati la retea aproximativ 800MW din proiecte de energie regenerabila, eoliana si solara. Astfel vom beneficia de un mediu mult mai curat și mai prietenos, fără a fi necesar să restrictionam energia electrică.

In ultimii ani, tot mai multi investitori straini si-au aratat interesul pentru sectorul energetic romanesc. Printre acestia, grupul israelian Shikun&Binui, lider în proiecte energetice pe termen lung și la scară largă. Shikun&Binui Energy este specializat în dezvoltarea, construcția, operarea și mentenanta activelor de energie din surse regenerabile și a centralelor de producere a energiei electrice pe bază de gaze naturale, atât în Israel cât și la nivel mondial.

Este foarte important faptul că, Shikun&Binui Energy, subsidiara a grupului care se tranzacționează la bursa de la Tel Aviv, dispune de resurse financiare extinse, know-how și capacități dovedite în implementarea unor proiecte ce se afla deja in operare, cu o capacitate totală instalata de aproximativ 5,6 GW. Compania a încheiat un parteneriat cu Asra Wse Engineering SRL pentru a înființa entitatea juridică Shikun&Binui Energy România.

Shikun&Binui Energy Romania are in portofoliu numeroase proiecte de energie regenerabila, adoptând o abordare end-to-end, de la etapa de inițiere până la finanțare, construcție, operare și mentenanță.

Cele doua parcuri fotovoltaice de la Simleu Silvaniei, cu o putere instalata de 80 MW, sunt amplasate pe o suprafata de aproximativ 106,5 hectare. Obiectivul principal al proiectului consta in construirea a doua centrale electrice formate din aproximativ 150.000 panouri fotovoltaice bifaciale cu o putere nominala de 700W. Productia anuala de energie generata de acestea poate acoperi necesarul pentru aproximativ 980 de gospodarii pentru un an. Acelasi necesar de energie ar fi putut fi obtinut prin arderea a aproximativ 73.300 barili de petrol.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite si operate in conformitate cu cele mai inalte standarde sociale si de mediu. Punerea in functiune este planificata pentru primavara anului 2025.

Prin urmare, România devine un loc propice pentru investiții in domeniul energiei, iar Shikun&Binui Energy România, cu cele două proiecte de la Șimleu Silvaniei, reprezinta o dovadă clară a acestui fapt.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...