Simtel raportează o scădere a veniturilor cu 30% și o triplare a profitului în primele trei luni din 2024

Simtel Team (BVB: SMTL), companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București,raportează, la nivel consolidat, venituri operaționale de 45,9 milioane de lei în primul trimestru din 2024, în scădere cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut și un profit net de 5 milioane de lei, o apreciere cu 199% comparativ cu primele trei luni din 2023.
Ion Dobreanu - mar, 21 mai 2024, 19:13
Simtel raportează o scădere a veniturilor cu 30% și o triplare a profitului în primele trei luni din 2024

„Performanța financiară înregistrată în primul trimestru al anului este în concordanță cu așteptările noastre și reflectă evoluția modelului nostru de business. Mai exact, începând cu 2024, Simtel trece printr-un proces de tranziție către proiecte de capacități mari cu un mix diferit între soluțiile instalate pe teren față de cele instalate pe acoperișurile clădirilor. Acest lucru înseamnă că dimensiunea medie a proiectelor noastre aflate în lucru în prezent este de 4,4 ori mai mare decât cea a proiectelor implementate pe parcursul anului 2023. Conform estimărilor noastre, această tendință se va menține și în perioada următoare pentru noile proiecte ce se vor adauga portofoliului nostru de implementare.

Prin urmare, veniturile și cheltuielile bugetate pentru anul acesta vor avea o altă dinamică comparativ cu anii anteriori, una care presupune o creștere a veniturilor și cheltuielilor în a doua parte a anului, în linie cu graficele de execuție pentru noile proiecte de dimensiuni mari. Având în vedere toate aceste aspecte, suntem optimiști cu privire la realizarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru acest an, contractele aflate în negociere sau deja semnate, alături de măsurile eficiente de gestionare a costurilor, oferind motive solide pentru a previziona încheierea anului conform așteptărilor”, a declarat Mihai Tudor (foto), CEO și membru executiv al Consiliului de Administrație al Simtel Team.

Rezultatele financiare la nivel consolidat includ performanța înregistrată de Simtel Team S.A. și companiile din grup, respectiv: ANT Power Energy S.R.L. (51%), Simtel Solar S.R.L. Moldova (100%), Agora Robotics S.R.L. (51%), Custom Soft Solution S.R.L. (29%), GES Furnizare S.R.L. (62%), Pleșoiu Solar S.R.L. (98,60%), Simtel Industrial Control S.R.L. (75%), SMTL Solar Ianca S.R.L. (100%), SMTL Solar Anina S.R.L. (100%), SMTL Solar Giurgiu S.R.L. (100%) și SN Energie Company S.R.L. (100%).

În ceea ce privește stadiul proiectelor privind parcurile fotovoltaice proprii, în primele trei luni din 2024, Simtel a achiziționat două proiecte aflate în stadiul de gata de construcție, Salonta și Iacobeni. Parcul fotovoltaic din Salonta are o capacitate instalată planificată de 5,35 MWp DC (putere maximă la nivelul panourilor), iar cel din Iacobeni are o capacitate instalată planificată de 5,38 MWp DC. Imediat după achiziționare, cele două proiecte au intrat în etapa de implementare.

În prezent, Simtel deține șapte proiecte de parcuri fotovoltaice, care la momentul finalizării vor avea o putere instalată totală de peste 80 MWp și vor genera anual o producție de peste 107 GWh. Dezvoltarea acestora decurge conform planificării, toate proiectele au Aviz Tehnic de Racordare (ATR) obținut. În ceea ce privește autorizațiile de construcție, trei dintre aceste proiecte nu le-au primit încă, însă conducerea companiei estimează că acestea vor fi obținute până la sfârșitul primului semestru al anului curent.

Referitor la activitatea de furnizare de energie electrică desfășurată prin intermediul GES Furnizare SRL (GES), companie în care Simtel Team S.A, deține o participație de 62%, în prezent, GES are încheiate mai multe contracte de furnizare, atât pentru anul 2024, cât și pentru 2025. Pentru acest an, compania va avea 100 GWh în livrare, conform contractelor semnate, ceea ce confirmă evoluția pozitivă a noi linii de business și încrederea pe care partenerii companiei o au în serviciile pe care GES le oferă.

Totodată, echipa GES se află într-un proces de creștere accelerată, având ca obiectiv consolidarea echipei și dezvoltarea portofoliului de clienți și servicii, viziunea companiei fiind orientată spre o dezvoltare sustenabilă a sectorului de energie verde din România și din regiune.

Simtel Team este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din iulie 2021 și se tranzacționează sub simbolul SMTL. În prezent, compania se află în procesul de transfer pe Piața Principală a Bursei de Valori București și anticipează să finalizeze acest proces înainte de publicarea rezultatelor financiare aferente primului semestru din 2024.

Simtel Team este o companie românească, fondată în 2010 de trei antreprenori români: Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău.

Te-ar mai putea interesa și
Instalările de baterii de stocare a energiei s-au dublat anul trecut în Europa, dar tot nu e suficient
Instalările de baterii de stocare a energiei s-au dublat anul trecut în Europa, dar tot nu e suficient
Statele dim Uniunea Europeanăa instalat 17,2 GWh de noi sisteme de stocare în baterii (BESS) în 2023, o creștere de 94% față de 2022, marcând al treilea an consecutiv de dublare a pieței......
Bulgaria primește consultanță BEI pentru două proiecte de hidrocentrale cu pompaj de câte 800 MW fiecare. Ar fi cea mai mare “baterie” din Balcani, cum stă România acum cu proiectele sale
Bulgaria primește consultanță BEI pentru două proiecte de hidrocentrale cu pompaj de câte 800 MW fiecare. Ar fi cea ...
Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi asistență companiei de stat bulgare de electricitate Natsionalna Elektricheska ...
Kamala Harris a anunțat un nou ajutor american pentru Ucraina, de peste 1,5 miliarde de dolari
Kamala Harris a anunțat un nou ajutor american pentru Ucraina, de peste 1,5 miliarde de dolari
Vicepreşedintele Statelor Unite Kamala Harris a anunţat sâmbătă un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul ...
CIO a autorizat 25 de sportivi ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris
CIO a autorizat 25 de sportivi ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris
Comitetul Internaţional Olimpic a dat publicităţii sâmbătă o primă listă cu 25 de sportivi ruşi şi belaruşi autorizaţi ...