Sinca (BCR): Suspendarea memorandumului cu FMI ar putea deprecia leul la 4,5 lei/euro, pe termen foarte scurt

Economica.net
02 12. 2013
leu_curs_de_schimb_75285500_04370100_18740500

‘Vom avea probabil o mică întârziere în relația cu FMI, similară cu cele din anii precedenți, iar din ianuarie situația ar putea reintra în normal. Dacă ne uităm la istoria relațiilor dintre România și FMI vedem că acordurile au evoluat după un tipar ‘stop and go’ ceea ce înseamnă că avem încă un drum de parcurs în consolidarea reformelor într-un cadru instituțional bine definit. Pe termen foarte scurt am putea avea o depreciere a leului spre 4,50 lei/euro, aceasta fiind de altfel și estimarea noastră pentru luna decembrie 2013, neschimbată încă din vară’, a spus Eugen Sinca.

Sinca a explicat că, având în vedere că Ministerul de Finanțe a acoperit deja necesarul brut de finanțare pentru 2013 și acum construia o rezervă de lichiditate pentru 2014, am putea asista la o respingere a ofertelor băncilor la licitațiile pentru titluri de stat, pe fondul randamentelor în creștere.

‘Pentru stabilitatea financiară a României, privită inclusiv din perspectiva nevoii de a avea cât mai rapid un buget de stat pentru 2014, ar fi de dorit ca acordul cu FMI să reintre în normal în următoarele săptămâni. În caz contrar nu vom mai avea o relaxare a politicii monetare prin reducerea rezervelor minime obligatorii la lei în 2014, ceea ce înseamnă că și revenirea economică va suferi’, a mai declarat Sinca.

Președintele Traian Băsescu a declarat luni că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană din cauză că Guvernul și-a asumat majorarea accizei la carburanți cu 7 eurocenți/litru.

Șeful statului a subliniat că nu-și va asuma această măsură, pe care a catalogat-o „antieconomică, împotriva intereselor României și împotriva șanselor de relansare a economiei”.

În acest context, premierul Victor Ponta a declarat că Acordul cu FMI este în acest moment suspendat.

La rândul său, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a arătat, la Realitatea TV, că Acordul României cu Fondul Monetar Internațional (FMI) nu mai este operațional în condițiile în care Memorandumul cu instituția financiară internațională nu se poate încheia dacă nu este semnat de președintele Traian Băsescu. Potrivit lui Voinea, în cazul în care această situație se va prelungi, principala consecință va fi creșterea costurilor la care se va împrumuta România.