Sindicaliștii au protestat astăzi în fața sediului OMV Petrom din București

Membri Federației Sindicatelor Libere și Independente Petrol-Energie au pichetat astăzi, 02 decembrie 2020, sediul OMV Petrom, poartă principală a Rafinăriei Petrobazi și sediul GSP Holding.
Economica.net - mie, 02 dec. 2020, 18:22
Sindicaliștii au protestat astăzi în fața sediului OMV Petrom din București

Ei au solicitat celor două companii respectarea drepturilor angajaților transferați de la OMV Petrom la GSP Offshore, ca urmare a unui contract de cesiune a unor lucrări, și au tras un semnal de alarmă pentru protejarea climatului de pace socială.

Este al doilea protest organizat de F.S.L.I. Petrol-Energie care denunță modul în care sunt tratați angajații Grup Servicii Petroliere, primul având loc în dată de 26 noimbrie, dar atunci a fost organizat doar în fața sediului GSP Holding din Voluntari. Protestatarii au cerut implicarea imediată a Petrom în prevenirea unor situații similare la actuali și viitori contractori care ar putea destabiliza relațiile de muncă. Cele mai acide mesaje ale sindicaliștilor au fost adresatea transmise însă patronului Grup Servicii Petroliere, Gabriel Comănescu, care a fost acuzat de protestarii că le fură banii angajaților săi. 

Citiți și: https://www.economica.net/sindicali-tii-din-f-s-l-i-petrol-energie-au-protestat-in-strada-impotriva-companiei-gsp-offshore-i-a-omului-de-afaceri-gabriel-comanescu_193329.html

„Continuăm lupta și spunem: stop contractorilor care nu respectă drepturile salariaților! Dorim să tragem astfel și un semnal de alarmă conducerii OMV Petrom, care i-a abandonat pe colegii transferați la GSP Offshore, că astfel de practici sunt un atentat la pacea socială de care și ei sunt responsabili! Lipsa unor măsuri ferme pentru rezolvarea situației actuale și neadoptarea soluțiilor înaintate de sindicatul nostru pentru ca pe viitor astfel de probleme majore să fie evitate, ne determină să ieșim în continuare în stradă!”, a declarat Costin Voicu, vicepreședinte F.S.L.I. Petrol-Energie.

Pichetările au fost susținute prin pancarte și bannere cu revendicările și nemulțumirile care i-au determinat pe sindicaliști să iasă în stradă și să îi susțină pe colegii lor ale căror drepturi din contractul colectiv de muncă nu sunt respectate, fiind practic umiliți de contractorul GSP Offshore și abandonați de OMV Petrom.

„Istoria acestui an în care Sindicatul nostru reprezentativ a încercat să rezolve situația celor aproximativ 400 de angajați ale căror drepturi din Contractul Colectiv de Muncă nu sunt respectate, ne-a demonstrat, din păcate, un total dispreț față de oamenii afectați, față de eforturile sindicaliștilor de a avea un dialog social și față de lege. Vom continua lupta până când umilința va înceta și drepturile noastre vor fi respectate!”, a spus Ilie Stoenescu, lider sindical local.

La protestele de astăzi s-au alăturat și membrii de sindicat care își desfășoară activitatea în singura rafinărie OMV Petrom din România, pichetând poarta principală a Rafinăriei Petrobrazi. Pe lângă mesajele de susținere pentru colegii de la GSP Offshore, protestatarii au atras atenția și asupra unor probleme specifice apărute ca urmare a propunerii unui grafic de lucru special, care poate crește semnificativ riscul suprasolicitării la efort și poate deregla viața personală a angajaților, punând astfel în pericol siguranța fiecăruia.

„Ne temem că ceea ce li se întâmplă astăzi colegilor de la GSP Offshore, mâine ni se poate întâmpla fiecăruia dintre noi, mai ales atunci când conducerea unei societăți propune schimbări care sunt o formă de exploatare. Prin mesajele noastre de astăzi am susținut cu fermitate și poziția membrilor noștri de la Rafinăria Petrobrazi, cu privire la siguranța în muncă și plata orelor suplimentare, care vor fi afectate de modificări propuse pentru graficul de lucru”, a afirmat Romulus Olteanu, vicepreședinte F.S.L.I. Petrol-Energie.

Acțiunea de protest a F.S.L.I. Petrol-Energie va continua și mâine, când vor fi pichetate sediile OMV Petrom și GSP Holding, sindicaliștii amenințând că vor continua să protesteze până la soluționarea concretă a repunerii în drepturi a angajaților transferați la contractorul GSP Offshore și la luarea unor măsuri suplimentare de către OMV Petrom pentru protecția tuturor salariaților care sunt transferați la actuali sau viitori contractori.

Întregul program de proteste este adaptat reglementărilor legale și recomandărilor generate de contextul creat de pandemia COVID-19, protecția și siguranța participanților fiind prioritare. La acțiunile de pichetare participă un număr de protestatari care se înscrie în prevederile legale, restul membrilor FSLI Petrol-Energie fiind solidari prin susținerea arătată în mediul digital.

Te-ar mai putea interesa și
Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de „agenţi ai străinătăţii”
Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de „agenţi ai străinătăţii”
Două site-uri de știri au fost declarate vineri "agenţi ai străinătăţii" de către guvern, decizie ce continuă să limiteze libertatea de exprimare şi vocile critice la adresa puterii din......
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat într-un comunicat dat publicităţii vineri seară că nu s-a reuşit ...
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen ...
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Astăzi, magazinele Profi au dobândit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, informează compania prin intermediul ...