Sindicaliștii de la APIA consideră că evaluarea anuală impusă funcționarilor prin modificarea Codului Administrativ este o măsură abuzivă și cer stoparea acestei acțiuni

Evaluarea anuală impusă funcţionarilor printr-o propunere legislativă de modificare a Codului Administrativ reprezintă o măsură abuzivă ce subminează administraţia publică, menită să elimine funcţionarii incomozi, care nu au legătură cu sistemul politic, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură), transmite Agerpres.
AGERPRES - mar, 25 feb. 2025, 19:40
Sindicaliștii de la APIA consideră că evaluarea anuală impusă funcționarilor prin modificarea Codului Administrativ este o măsură abuzivă și cer stoparea acestei acțiuni

Astfel, sindicaliştii solicită factorilor politici implicaţi „să stopeze această acţiune şi să se axeze pe rezolvarea problemelor reale ale sistemului public prin emiterea de acte normative coerente, clare, aplicate pentru fiecare sector în parte, astfel încât să nu se mai creeze confuzie în aplicarea acestora”.

„Având în vedere propunerea legislativă de modificare şi completare a OUG 57/2019 privind Codul Administrativ prin care se încearcă impunerea unei evaluări anuale scrise, prin care vor fi obligaţi funcţionarii publici din cadrul APIA să memoreze şi să reproducă legislaţia naţională, regulamentele europene şi manualele de proceduri aplicabile, Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA consideră că această măsură este complet iraţională şi abuzivă şi în acelaşi timp total nedecvată”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, acest demers urmăreşte să genereze disfuncţionalităţi mari într-un sistem subdimensionat, cu foarte multe posturi vacante, care funcţionează greoi şi în care atribuţiile de serviciu devin tot mai complexe de la an la an ca urmare a unui număr tot mai mare de măsuri de sprijin ce se gestionează de către angajaţii APIA.

„Din punctul de vedere al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA, aceste demersuri sunt menite să elimine funcţionarii publici incomozi, cei care nu au legătură cu sistemul politic, în general a profesioniştilor care deranjează. Aceste aşa numite evaluări scrise vor fi cu siguranţă făcute în funcţie de modul în care funcţionarul public este fidel celor numiţi politic şi de asemenea subiectele vor fi cu siguranţă unele extrem de complexe, iar altele abordabile, după caz”, se mai precizează în document.

Pe de altă parte, această propunere de act normativ încearcă să transforme activitatea funcţionarilor publici din cadrul APIA înt-un mecanism forţat de memorare a actelor normative şi a manualelor de procedură şi nu vor face decât să descurajeze funcţionarii publici, să le inspire teama pierderii locului de muncă şi, într-un final, îi va determina să-şi piardă treptat interesul faţă de funcţia publică exercitată.

„Evaluarea pe o scară de la 1 la 5, unde un calificativ nesatisfăcător ar însemna poate pierderea postului, reflectă o politică de excludere al cărei scop este reprezentat de eliminarea celor incomozi, pe baza unor criterii de performanţă complet distorsionate”, susţin sindicaliştii.

Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA consideră că demersul actual aduce atingere nu doar integrităţii profesionale a funcţionarilor publici, ci poate fi considerat chiar un atac asupra statului de drept, astfel că evaluarea repetitivă, bazată pe reproducere mecanică a textelor de lege, subminează capacitatea de analiză critică şi de adaptare la evoluţiile legislative reale şi se va ajunge la transformarea funcţiei publice într-un mecanism de aservire în raport cu factorul politic.

Totodată, Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA se declară ferm împotriva acestui proiect de act normativ care în loc să aducă beneficii reale şi să modernizeze administraţia publică o va reduce la un simplu proces de memorare împiedicând evoluţia profesională, contribuind la o stare de stagnare şi intimidare în rândul funcţionarilor publici.

„Având în vedere cele menţionate mai sus, solicităm public factorilor politici implicaţi să stopeze această acţiune şi să se axeze pe rezolvarea problemelor reale ale sistemului public prin emiterea de acte normative coerente, clare, aplicate pentru fiecare sector în parte, astfel încât să nu se mai creeze confuzie în aplicarea acestora”, se mai precizează în comunicat.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” a luat fiinţă în 1990, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.

Foto: Protest al angajaților APIA

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Viaţa departe de casă nu e uşoară; statul are obligaţia să fie atent şi deschis faţă de diaspora
Bolojan: Viaţa departe de casă nu e uşoară; statul are obligaţia să fie atent şi deschis faţă de diaspora
Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni în care arată că statul român are obligaţia să fie "prezent, atent şi......
Ambasadorul Israelului în SUA, convocat la MAE israelian în urma unor declaraţii polemice într-un interviu
Ambasadorul Israelului în SUA, convocat la MAE israelian în urma unor declaraţii polemice într-un interviu
Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Yechiel Leiter, a fost convocat de Ministerul de Externe israelian în urma afirmaţiilor ...
Germania: Şeful armatei ordonă creşterea rapidă a capabilităţilor de luptă (Reuters)
Germania: Şeful armatei ordonă creşterea rapidă a capabilităţilor de luptă (Reuters)
Șeful armatei germane, Carsten Breuer, a ordonat armatei ca, până în anul 2029, să fie deplin echipată cu arme şi ...
Constanţa: Pompierii intervin pentru salvarea a două persoane căzute în canalul Dunăre-Marea Neagră
Constanţa: Pompierii intervin pentru salvarea a două persoane căzute în canalul Dunăre-Marea Neagră
Pompierii din Constanţa intervin, duminică seara, pentru salvarea a două persoane care au căzut în canalul Dunăre-Marea ...