Angajaţii de la Dacia la un pas de grevă. Negocierile au eşuat

Sindicatul Automobile Dacia s-a întâlnit din nou, pe 13 ianuarie, cu managementul Dacia pentru a discuta despre Contractul Colectiv de Muncă aferent 2015. Nu s-a ajuns la nicio înţelegere, iar conflictul de muncă rămâne deschis. Următorul pas este greva.
Alina Stanciu - mar, 13 ian. 2015, 14:21
Angajaţii de la Dacia la un pas de grevă. Negocierile au eşuat

Sindicatul Automobile Dacia a purtat , marţi 13 ianuarie, o nouă rundă de negocieri cu managementul Automobile Dacia, după ce joia trecută a deschis conflictul de muncă, dat fiind că actualul Contract Colectiv de Muncă, aferent anului trecut a expirat. Nu s-a ajuns la un consens, astfel că discuţiile vor continua şi zilele viitoare. „Nu s-a decis nimic. A fost o discuţie sterilă, în care managementul Dacia a rămas fixată pe aceleaşi teme. Vom continua negocierile”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ion Iordache, vice-liderul sindical de la Dacia. Propunerea Dacia, avansată la finele săptămânii trecute, a fost de 90 de lei la salariu, începînd cu 1 ianuarie, faţă de 400 de lei cât au cerut angajaţii. 

Amintim că sindicatul Automobile Dacia (SIAD) a deschis joi conflictul de muncă, după ce Contractul Colectiv de Muncă aferent anului trecut a expirat, iar angajaţii au refuzat să mai negocieze cu conducerea producătorului de autoturisme. Sindicaliştii cer o majorare a salariilor cu 400 de lei şi o primă de rezultat anuală de 2.300 de lei, sume cu care managementul Dacia nu a fost de acord.

Prin contractul Colectiv de Muncă 2014, angajaţii Dacia au primit o creştere salarială de 7% (faţă de +6% în 2013 faţă de 2012), o primă de rezultat şi o prima excepţională.

Declanşarea unui conflict de muncă nu este o noutate pentru Sindicatul Dacia, care a recurs la această metodă de mai multe ori în ultimii ani. Situaţia vine însă în contextul în care fabrica din Maroc a grupului auto francez Renault, proprietarul Dacia, devine tot mai importantă iar conducerea fabricii din România a spus că, dacă vor creşte prea mult costurile, uzina de la noi poate deveni necompetitivă şi o parte din producţie ar putea fi mutată în nordul Africii. Acolo se produc deja modelele Lodgy, Dokker, Dokker Van şi Sandero, în urma mutării unei părţi din producţia din România.

Prin contractul Colectiv de Munca (CCM) pe 2014 salariatii au primit o crestere de 7% (fata de +6% in 2013), plus o prima de rezultat si o prima exceptionala.

Automobile Dacia are în jur de 14.000 de angajaţi şi este cel mai mare exportator al României.

În 2013, profitul constructorului argeșean s-a cifrat la 337,4 milioane de lei ( 62,2 milioane de euro), cu 21% mai mult față de cele 277,2 milioane raportate în 2012. Cifra de afaceri a crescut şi ea cu peste 45% – de la 12,74 miliarde de lei, în 2012, la 18,4 miliarde de lei ( 4,1 miliarde de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume se concentrează pe majorarea profitului şi a vânzărilor, aducând în......
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina ...
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România, pe fondul unei oferte mai mare ...