Sindicaliștii de la metrou amenință cu greva. Ei cer adoptarea unui buget care să permită noi angajări și încheierea unui nou contract colectiv de muncă

Sindicaliştii de la metrou fac un apel la factorii decidenţi să aprobe bugetul de venituri şi cheltuieli al Metrorex, care să fie ''îndestulător'', astfel încât să permită efectuarea de angajări, în condiţiile în care există un deficit de personal de 20%, dar şi încheierea unui nou contract colectiv de muncă pentru 2023 şi 2024, care să prevadă creşteri salariale, în caz contrar existând riscul declanşării unei greve, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 04 mai 2023, 17:59
Sindicaliștii de la metrou amenință cu greva. Ei cer adoptarea unui buget care să permită noi angajări și încheierea unui nou contract colectiv de muncă

Secretarul general al USLM, Marian Artimon, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că Metrorex se confruntă în prezent cu lipsa de personal şi lipsa finanţării. Potrivit acestuia, Metrorex ar avea nevoie de aproape 6.500 de salariaţi, însă sunt doar 5.100.

„În 2020 – 2021, au plecat la pensie din Metrorex 2.000 de salariaţi. Au fost înlocuiţi prin selecţia de personal care s-a făcut şi totuşi nimeni nu a remarcat sincope în sistemul de transport. Asta înseamnă că într-un termen foarte scurt, cu toată lipsa de personal, cei mai vechi au reuşit să îi înveţe pe cei noi, pentru a elimina riscuri. Magistrala 2 Pipera – Berceni este echipată la nivelul anului 1987. Sunt suspendate atâtea activităţi încât abia ne mai cârpim. Doamne fereşte de un accident la oră de vârf cu 2.000 de oameni într-un tren! De 5 ani zace un proiect de modernizare. Sperăm că vom găsi o finanţare prin POT ca să putem să actualizăm la cerinţele 2023 şi nu la cerinţele 1983. Şi totuşi magistrala funcţionează! Asta înseamnă că suntem profesionişti în ceea ce facem, dar nu mai putem să stăm cu un deficit atât de mare de personal, de aproape 20%, şi care va trebui selectat pentru a elimina riscurile. Pentru a putea elimina această lipsă de personal, acest risc în exploatare, este nevoie ca Metrorex să primească un buget îndestulător pentru a putea să-şi desfăşoare activitatea la standardele impuse de reglementări, legi. Este momentul în care facem apel la factorii decidenţi care trebuie să voteze şi să aprobe bugetul Metrorex”, a spus Artimon.

De asemenea, aprobarea bugetului este necesară şi pentru că au început negocierile pentru noul contract colectiv de muncă pentru următorii doi ani, cel actual urmând să expire pe 7 iunie.

„Este imperios necesară această aprobare a bugetului şi pentru că au început negocierile noului contract colectiv de muncă pentru anii 2023 şi 2024 şi nu poţi negocia nimic, atât timp cât nu ai resursă financiară. Spune legea că dacă nu ai resursă financiară nu se poate înregistra un contract la ITM cu creşteri salariale, cu venituri suplimentare, pentru că fondul de salarii la nivel de Metrorex este egal astăzi, 2023, cu cel din 2020. Adică fondul de salarii nu a crescut în ultimii 3 ani, în timp ce inflaţia cumulată pe cei trei ani este undeva la 36,4%. Nu putem să le cerem oamenilor să muncească mai mult, fiind mai puţini decât erau prognozaţi şi impuşi de instrucţiile de serviciu şi să muncească pe un venit mai mic. Este ceva paradoxal. Salariatul din metrou astăzi primeşte mai puţin decât cel din 2017. Efortul financiar pe care-l face societatea este mai mic pentru fiecare salariat decât îl făcea în 2017. Nu ştiu cum lumea crede că poate trăi un om cu salariul mult mai mic decât acum 6 ani. Noi ceea ce sperăm este ca în maxim 10 zile bugetul Metrorex să fie aprobat, astfel încât să vedem clar ceea ce putem negocia şi să ştim foarte clar care sunt următorii paşi legali pe care trebuie să-i ducem pentru a obţine ceea ce-şi doresc membrii noştri. Există riscul chiar să ajungem şi la o grevă sindicală. Nu poţi să îi spui unui om că a pierdut anul trecut 14%, mai pierde anul acesta 7% şi ‘băi băieţi, aveţi grijă, mulţumiţi-vă cu ce aveţi!’. Bucureştiul este un oraş mare la suprafaţă, dar la fel de mare este şi în subteran, iar aici cei 5.000 de oameni zi de zi muncesc pentru a asigura siguranţa feroviară necesară celor 600.000 de călători într-o zi lucrătoare şi o medie de 400.000 de călători pe zi”, a susţinut liderul USLM.

În plus, din luna iulie, ar trebui să aibă loc o creştere salarială medie de 30%, în urma aplicării Legii statutului personalului feroviar.

Marian Artimon nu exclude posibilitatea declanşării unei greve sindicale la metrou în vară, dacă eşuează negocierile.

„Mai avem două săptămâni. Legea spune că avem voie să negociem şi avem forme de miting, pichetări, greve. O să facem şi noi ceea ce trebuie să facă un sindicat: să se bată pentru membrii săi. Dacă pe 10 iunie nu găsim înţelegere, există riscul (unei greve – n. r.), cu urmăritul tuturor paşilor…”, a subliniat acesta.

În ceea ce priveşte contractul pentru extinderea reţelei de metrou cu Magistrala 6, Marian Artimon speră că de data asta „lucrurile sunt mult mai bine făcute”, iar Metrorex nu va mai fi pusă în situaţia de a plăti claim-uri constructorului, aşa cum s-a întâmplat în cazul M 5.

„S-a semnat extinderea reţelei de metrou. Să sperăm că de asta asta lucrurile sunt mult mai bine făcute, nu vom mai plăti claim-uri faţă de societăţi care au fost obişnuite să se bucure de banul public. Constructorul Magistralei 5 Drumul Taberei – Eroilor 2 a încheiat un contract cu Metrorex la momentul respectiv de 220 milioane de euro structura. La sfârşit, în instanţă, am pierdut încă 110 milioane de euro, deci ne-a costat cu 60% mai scump. Din păcate pentru salariaţii Metrorex, banii aceştia au fost impuşi la plată Metrorex şi de aici au apărut toate aceste sincope şi au generat toate păcatele metroului cu lipsa de finanţare, că a trebuit să ne împrumutăm să plătim cele 110 de milioane de euro pe care le-a câştigat Astaldi în instanţă”, a mai zis el.

Este important, a continuat liderul de sindicat, să primim bani pentru a putea face angajările de personal necesare şi, totodată, pentru a cumpăra ceea ce este necesar unei activităţi: echipamente de protecţie, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă „că din 1983 până acum în ventilaţii cred că sunt depozitate mii de metri cubi de praf şi pulberi pe care zi de zi salariaţii le inhalează în plămâni. De la începutul anului şi până acum au murit 5 colegi de-ai noştri, din cei care sunt în activitate”.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...