Sindicaliştii de la Metrou, apropiaţi ai lui Ion Rădoi, discutau despre asasinarea lui Drulă: „Cât dreaq costă nişte racheţi?” – stenograme DNA

Sindicaliştii de la Metrou, apropiaţi de liderul Ion Rădoi, au discutat în martie 2021, pe un grup de WhatsApp, despre mai multe "idei" pentru a rezolva conflictul cu fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă, la un moment dat fiind pusă în discuţie angajarea unor "racheţi ucraineni".
AGERPRES - lun, 16 mai 2022, 11:17
Sindicaliştii de la Metrou, apropiaţi ai lui Ion Rădoi, discutau despre asasinarea lui Drulă:

Extrase din rechizitoriul prin care Ion Rădoi, preşedinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2022, pentru folosirea influenţei şi şantaj, arată modul în care oamenii liderului de sindicat se gândeau să rezolve relaţia tensionată cu Drulă, în contextul protestelor declanşate de sindicalişti în martie 2021, scrie Agerpres.

Potrivit rechizitoriului DNA, au fost identificate pe grupul de socializare WhatsApp al salariaţilor Metrorex, din care făcea parte şi Iulian Popescu, lider tineret la USLM şi persoană de încredere a lui Ion Rădoi, mai multe mesaje legate de nemulţumirile salariaţilor şi modul de rezolvare a acestora.

Unul dintre mesaje a fost transmis de Cozonac Cristian, cu referire la situaţia fostului director al Metrorex Ştefan Paraschiv şi a ministrului Cătălin Drulă.

Conform rechizitoriului, în cadrul acestui grup au fost vehiculate mai multe „idei” pentru a pune capăt nemulţumirilor, una dintre ele, vehiculată de Cozonac Cristian, fiind de „a pune preţ” pe capetele lui Drulă şi Paraschiv prin angajarea unor racheţi ucraineni, „ceva de calitate”, care să fie plătiţi în urma donaţiilor celor 5.000 de angajaţi – fiecare câte 1.000 de lei, urmând a fi strânsă suma de un milion euro: „hai pe ei”…”cât dreaq costă nişte racheţi d-ăia ucraineni” (…) „hai naiba să punem preţ pe capetele lor” (…) „5.000 de angajaţi dacă donează fiecare 1.000 lei” (…) facem vreun milion de euro şi luăm ceva de calitate” (…) „punem preţ pe 2 capete (…) Drulă şi directorul (…) şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace” (…) „păi altfel nu se mai poate, ajungem la disperare”.

O altă idee vehiculată de un angajat Metrorex (NicuMTX) era aceea a „opririi din circulaţie a trenurilor de către mecanicii de tren, ca semn de protest pentru că li se taie salariile, a unei greve spontane pentru a nu fi acuzat sindicatul, mecanicii neputând fi daţi afară ca urmare a protestului deoarece „nu ai pe cine să angajezi în loc”.

Popescu Iulian, lider la tineret USLM, le-a dat asigurări pentru cea de a doua idee, urmând să forţeze o grevă sau protest: „dacă se dă semnalul o să forţăm ceva”:

„Popescu: câţi mecanici sunt dispuşi să facă asta nicule?
Nicu MTX: sunt 2-3 celorlalţi le este frică
Popescu: mâine vorbiţi între voi şi opriţi trenurile dacă aveţi sânge în instalaţie
Nicu MTX: la mecanici cam întotdeauna a fost problema asta.
Popescu: Mda, dacă se dă semnalul o să forţăm ceva”.

La data de 24 martie 2021, pe acelaşi grup de comunicare, Cozonac Cristian a postat următorul mesaj, referindu-se la ministrul Cătălin Drulă şi la directorul general Ştefan Paraschiv: „dacă şi dă afară şi taie şi din bani (…) trebuie să îi omorâm (…) la propriu”, Popescu Iulian avertizându-l să nu mai spună aşa ceva nici în glumă, pentru că sunt supravegheaţi.

Ion Rădoi, preşedinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou, a fost trimis în judecată de DNA pentru folosirea influenţei şi şantaj. Dosarul are ca obiect investigarea modului în care Rădoi şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea de lider sindical pentru a obţine foloase necuvenite din exploatarea şi administrarea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 – iulie 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Codul fiscal se schimbă. Plafoane şi reguli noi privind CAS pentru persoanele care obţin venituri extrasalariale
Codul fiscal se schimbă. Plafoane şi reguli noi privind CAS pentru persoanele care obţin venituri extrasalariale
Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor care în cuantum net anul vor depăşi 24 de salarii minime brute ar putea plăti contribuţie de......
Barna Tanczos: România nu trece printr-o criză privind furnizarea apei potabile, dar e recomandabil ca apa să fie folosită responsabil
Barna Tanczos: România nu trece printr-o criză privind furnizarea apei potabile, dar e recomandabil ca apa să fie folosită ...
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, susţine că România nu se confruntă cu o criză de furnizare ...
Geoană: NATO nu are în vedere să desfășoare forțe militare în Suedia și Finlanda după aderarea acestora
Geoană: NATO nu are în vedere să desfășoare forțe militare în Suedia și Finlanda după aderarea acestora
NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda după ce aceste două state vor deveni membre ...
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, explicând că şi-a pierdut încrederea ...