Sindicaliştii de la metrou rămân fără spaţiile comerciale, în ciuda pichetului de marţi de la Ministerul Transporturilor

În ciuda pichetului organizat marţi de sindicaliştii de la metrou, din septembrie nu va mai fi prelungit contractul cu societatea administrată de aceştia, potrivit ministrului Transporturilor, care susţine că Metrorex are obligaţia de a-şi optimiza veniturile, inclusiv din închirierea spaţiilor comerciale de exploatarea cărora se ocupau până acum sindicaliştii.
Economica.net - mar, 31 iul. 2018, 09:36
Sindicaliştii de la metrou rămân fără spaţiile comerciale, în ciuda pichetului de marţi de la Ministerul Transporturilor

Referitor la pichetul organizat marți, 31 iulie a.c., la Ministerul Transporturilor de Unitatea Sindicatul Liber Metrou, MT transmite următoarele precizări:

„Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) a transmis la Ministerul Transporturilor o adresă prin care cere ministrului să nu susțină noua Organigramă a Metrorex. Precizăm că modul de organizare a unei companii este atributul societății, nu al Ministerului Transporturilor.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de faptul că nu a mai fost prelungit contractul dintre Sindomet (firmă deținută de sindicatul de la metrou) și Metrorex pentru închirierea spațiilor din stațiile de metrou. Discuțiile despre aceste spații comerciale sunt încheiate din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor.

Contractul de închiriere, încheiat în 2003 pentru 5 ani și prelungit apoi de încă două ori, expiră la 26 septembrie a.c. Comercianții și sindicatul au insistat să fie prelungit în continuare, cu acordul părților. Ministrul Transporturilor Lucian Șova a susținut, la întâlnirile cu reprezentanții sindicatelor, că administrația Metrorex are obligația să își optimizeze veniturile, inclusiv pe cele obținute din închirierea spațiilor comerciale”.

Conform informaţiilor Economica.net, gestiunea spaţiilor comerciale de la metrou urmează să fie scoasă la licitaţie.

Reprezentanţii Metrorex au transmis la rândul lor reacţie în urma pichetului USLM de la Ministerul Transporturilor.

„Referitor la pichetul USLM de astăzi 31.07.2018, Metrorex face următoarele precizări:

Conducerea societății manifestă constant deschidere faţă de iniţiativele partenerilor de dialog social, iar reprezentanţii sindicatelor sunt consultați în conformitate cu legile dialogului social.

Subiectele pentru care reprezenanții USLM au fost chemați la discuții au fost legate de eficientizarea activității societății, îndeplinarea obiectivelor, reglementarea relațiilor de muncă ori de serviciu dintre cele două părți, promovarea drepturilor și intereselor comune ale membrilor săi, îmbunătățirea serviciilor, îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Principala problemă ridicată de fiecare dată de reprezentanții sindicatului este însă, prelungirea contractului dintre Sindomet și Metrorex pentru închirierea spațiilor din stațiile de metrou. Contractul încheiat în 2003 pentru 5 ani și prelungit apoi de încă două ori, expiră în această toamnă. Comercianții și sindicatul au insistat să fie prelungit în continuare cu acordul părților.

Sindomet Servcom SRL are în administrare toate spațiile comerciale din stațiile de metrou, cu excepția restaurantului McDonald’s din stația Piața Unirii2. Veniturile şi cheltuielile obţinute din activitatea contractului s-au repartizat din 2003 până în 2017, în cote de 25% pentru Metrorex și 75% pentru Sindomet iar începând cu 26.09.2017, procentele de repartizare sunt 36% pentru Metrorex și 64% pentru Sindomet Servcom SRL.

Adunarea Generală a Acţionarilor a solicitat Consiliului de Administraţie şi conducerii executive a Metrorex organizarea unei licitaţii pentru închirierea spaţiilor, conform procedurilor legale la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat contractul” (n.n. 26.09.2018).

Metrorex are obligația să își optimizeze veniturile, inclusiv pe cele obținute din închirierea spațiilor comerciale. Așa încât Metrorex a notificat Sindomet că acest contract va înceta de drept în septembrie 2018. În continuare, Metrorex va respecta procedurile legale pentru închirierea spațiilor comerciale existente în stațiile de metrou.

În cadrul pichetului s-au lansat informații ce decredibilizează societatea de transport, legate de siguranța circulației trenurilor și a siguranței călătorilor.

În acest sens, Metrorex face următoarele precizări: Metrorex respectă cerințele privind siguranța circulației și securitatea transportului, conform reglementărilor și normelor emise de autoritățile din domeniu.Totodată în cadrul societății este funcțional sistemul de management al calității prevăzut în standardul SR EN ISO 9001:2015.”

Aproximativ 100 de reprezentanţi de la Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) au protestat marţi dimineaţa în faţa Ministerului Transporturilor reclamând probleme de dialog social cu actuala conducere a Metrorex, lipsa de personal necesar pentru asigurarea siguranţei transportului de călători şi probleme în negocierea Contractului Colectiv de Muncă.

Preşedintele USLM, Ion Rădoi, nu exclude posibilitatea unei greve generale la metrou.

„Avem mari probleme din punct de vedere al dialogului social cu actuala conducere a Metrorex, care nu colaborează şi nu ţine cont atunci când ne întâlnim de toate hotărârile comune din punct de vedere social. A făcut o structură destul de umflată la nivel de vârf în cele patru luni de când a venit la conducerea Metrorex (Dumitru Şodolescu – n.r.) în condiţiile în care noi avem nevoie de 600 de oameni pe care să-i angajăm pentru a ţine acest metrou pe şină, pentru a transporta călători în condiţii de siguranţă”, a declarat Ion Rădoi, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia în cursul lunii septembrie vor trebui demarate negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă iar conducerea Metrorex nu a pus sindicaliştilor la dispoziţie actele necesare.

„În luna următoare avem de susţinut negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă, pentru care nu ne-a pus la dispoziţie actele necesare. Dincolo de aceste probleme, în afara faptului că nu avem bugetul necesar, aceşti doi domni (Dumitru Şodolescu – director general al Metrorex şi Lucian Şova – ministrul Transporturilor – n.r.) în loc să se aşeze la masa tratativelor atunci când au fost chemaţi la mediere şi să plătească o anumită penalitate către ASTALDI, au aşteptat să se pronunţe justiţia şi în loc de 45 milioane euro, cât li s-a cerut, au ajuns să plătească 110 milioane euro, banii României, banii românilor, iar noi nu avem banii necesari să angajăm salariaţii de care avem nevoie şi nu avem posibilităţi de dezvoltare”, a precizat liderul sindical.

Rădoi a subliniat că ASTALDI este una dintre firmele care trebuia să termine magistrala de metrou Drumul Taberei încă din 2015.

„Dacă se va întâmpla să se realizeze acest lucru în 2019 suntem totuşi mulţumiţi iar aceşti administratori nu răspund cu nimic”, a subliniat acesta.

În luna aprilie, USLM şi Asociaţia Comercianţilor din Metrou au mai organizat un pichet la minister. Potrivit sindicaliștilor, contractul dintre compania care gestionează toate spaţiile comerciale din staţiile de metrou, Sindomet, şi Metrorex urmează să expire în septembrie. Preşedintele USLM, Ion Rădoi, a subliniat atunci că Ministerul Transporturilor nu este de acord cu prelungirea.

Te-ar mai putea interesa și
Amendă de 337,5 mil. euro pentru gigantul Mondelez pentru că a împiedicat comerţul transfrontalier de ciocolată, biscuiţi şi produse pe bază de cafea
Amendă de 337,5 mil. euro pentru gigantul Mondelez pentru că a împiedicat comerţul transfrontalier de ciocolată, biscuiţi ...
Comisia Europeană (CE) a anunţat joi că a amendat Mondelez International cu 337,5 milioane de euro pentru că a împiedicat comerţul transfrontalier de ciocolată, biscuiţi şi produse pe bază......
Ajutorul de 100 de milioane de euro pentru TAROM a fost validat de Guvern
Ajutorul de 100 de milioane de euro pentru TAROM a fost validat de Guvern
Guvernul a validat azi, 23 mai 2024, ajutorul de stat pentru compania TAROM, în valoare de aproape 100 de milioane de euro.
Maximescu, OMV Petrom: Neptun Deep aşteaptă evaluarea impactului de mediu şi autorizaţia de construcţie
Maximescu, OMV Petrom: Neptun Deep aşteaptă evaluarea impactului de mediu şi autorizaţia de construcţie
Proiectul Neptun Deep se află în etapa de obţinere a evaluării impactului de mediu şi sperăm ca, până la finele lunii ...
Registrul Comerţului – Sindicaliştii ameninţă cu greva generală, dacă nu le sunt soluţionate revendicările
Registrul Comerţului – Sindicaliştii ameninţă cu greva generală, dacă nu le sunt soluţionate revendicările
Sindicaliştii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) vor strânge semnături în perioada imediat următoare ...