Sindicaliştii de la Oltchim reiau protestele

Sindicaliştii de la Oltchim reiau protestele, anunţând că vor organiza joi, în Râmnicu Vâlcea, un miting şi un marş, pe motiv că Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) întârzie punerea în aplicare a memorandumului privind preluarea Rafinăriei Arpechim Piteşti.
Economica.net - mie, 04 iul. 2012, 13:32
Sindicaliştii de la Oltchim reiau protestele

Sindicaliştii precizează că la marşul şi mitingul de protest, programate între orele 16.00 şi 19.00, vor participa cel puţin 2.500 salariaţi din SC Oltchim şi alţi 2.000 din societăţile comerciale care depind de funcţionarea sa.

Manifestanţii se vor aduna în faţa Liceului Economic, iar marşul se va desfăşura pe traseul: sediul Poliţiei Judeţene Vâlcea – Calea lui Traian – Prefectura Vâlcea, unde sindicaliştii vor rămâne până la ora 19.00, pentru a protesta.

Pentru asigurarea funcţionării în siguranţă a instalaţiilor SC Oltchim, personalul care lucrează în schimbul doi nu va participa la acţiunea de protest.

Sindicaliştii reclamă neimplicarea MECMA, în calitate de acţionar majoritar, pentru accesarea de către SC Oltchim a unui credit de 40 milioane euro, necesar capitalului de lucru până la finalizarea procesului de privatizare, tergiversarea majorării capitalului social prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS în baza avizului CE din 7 martie, întârzierea punerii în practică a memorandumului Guvernului României şi întârzierea acordării drepturilor salariale.

Revendicările protestatarilor mai vizează şi privatizarea companiei, care ar trebui să se facă numai după majorarea capitalului social şi după preluarea Rafinăriei Arpechim Piteşti şi lipsa unui program de măsuri cu termene şi responsabilităţi în vederea privatizării în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim Piteşti.

La 27 iunie, reprezentanţii Ministerului Economiei i-au anunţat pe sindicaliştii de la Oltchim că vor propune Guvernului un plan minimal de măsuri pentru ca societatea să-şi reia activitatea.

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), l-a numit pe Toma Bogdan Costreie, director general adjunct în insituţie, ca administrator special al combinatului chimic.

Numirea lui Costreie a fost făcută prin ordin de ministru, se arată într-un comunicat al Oltchim transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti.

Guvernul a decis în urmă cu o săptămână ca Oltchim să intre în administrare specială.

Mandatul administratorului special al Oltchim va cuprinde, printre altele, identificarea activelor neutilizate care pot fi vândute sau transferate, notificarea creditorilor bugetari pentru neînceperea executării silite şi solicitarea către furnizorii de utilităţi pentru eşalonarea datoriilor.

Administratorul special al Oltchim va avea mandat pentru inventarierea datoriilor, a creanţelor şi a activelor care ar putea fi revendicate şi va solicita furnizorilor de utilităţi ai Oltchim să reeşaloneze datoriile combinatului.

Oltchim este una dintre cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de Fondul Monetar Internaţional, statul intenţionând să scoată la vânzare pachetul majoritar de acţiuni.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că vânzarea participaţiei majoritare la Oltchim rămâne una dintre priorităţile Guvernului. Termenul convenit cu FMI pentru privatizarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea este sfârşitul lunii septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Oltchim avea la finalul lunii martie datorii de 2,55 miliarde de lei, în principal către Electrica, bănci şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Combinatul chimic a înregistrat pierderi din 2007 până anul trecut, în valoare totală se ridică la 1,01 miliarde de lei. Ultimul an în care combinatul a avut profit a fost 2006, dar câştigul a fost modest.

Te-ar mai putea interesa și
Prinţul Paul Filip al României a fost reţinut la Paris. Urmează procedura extrădării în România
Prinţul Paul Filip al României a fost reţinut la Paris. Urmează procedura extrădării în România
Paul Filip al României a fost reţinut la Paris şi urmează să se desfăşoare activităţile procedurale pentru predarea lui în România, a anunţat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Lucian......
BERD: profit net în 2021 de 40,4 milioane de euro la Euroins după ce instituţia internaţională a intrat în acţionariat şi a majorat capitalul
BERD: profit net în 2021 de 40,4 milioane de euro la Euroins după ce instituţia internaţională a intrat în acţionariat ...
Volumul total al primelor Grupului de Asigurări Euroins (EIG) a crescut cu până la 50%, până la 700 de milioane de euro, ...
Autostrada Lugoj – Deva: Azi se depun ofertele pentru secțiunea tunelurilor
Autostrada Lugoj – Deva: Azi se depun ofertele pentru secțiunea tunelurilor
Luni, 27 iunie, este termenul - limită pentru depunerea ofertelor la licitația privind proiectarea și execuția secțiunii ...
Ajutor de stat de 300 de milioane de euro, pentru relansarea industriei prelucrătoare – propunere a Ministerului Economiei
Ajutor de stat de 300 de milioane de euro, pentru relansarea industriei prelucrătoare – propunere a Ministerului Economiei
Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat, în valoare ...