Sindicaliştii din RADET Bucureşti protestează marţi, nemulţumiţi de poprirea impusă pe conturile regiei

Aproximativ 700 de membri ai Sindicatului Liber Independent (SLI) din RADET Bucureşti vor picheta marţi sediul Guvernul României, între orele 12,00 şi 14,00, acţiunea având ca scop situaţia gravă generată de poprirea de 100% impusă de către Electrocentrale Bucureşti pe conturile regiei, începând cu data de 1 aprilie 2016.
Economica.net - mar, 17 mai 2016, 06:11
Sindicaliştii din RADET Bucureşti protestează marţi, nemulţumiţi de poprirea impusă pe conturile regiei

‘Este inacceptabilă situaţia generată de poprirea impusă de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), care afectează atât angajaţii instituţiei, cât şi acţiunile de zi cu zi desfăşurate de către regie. Lipsa banilor a dus la întârzierea plăţii salariilor şi la blocarea tuturor lucrărilor desfăşurate în această perioadă. Acţiunile au în vedere tragerea unui semnal de alarma astfel încât să evităm blocarea sistemului prin oprirea furnizării serviciului de furnizare a energiei termice’, a declarat Ioana Stoica, preşedintele Sindicatul Liber Independent din RADET Bucureşti, citată într-un comunicat al SLI remis AGERPRES.

Sindicaliştii anunţă că astfel de acţiuni vor continua şi în zilele următoare. Astfel, în zilele de miercuri şi joi vor fi organizate pichete atât la sediul Guvernului, cât şi la sediul Electrocentrale Bucureşti.

În data de 19 aprilie, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat că RADET şi ELCEN au încheiat un protocol, astfel încât să nu mai apară probleme în relaţia dintre ele.

‘(…) Mi s-a comunicat că s-a încheiat un protocol, astfel încât să nu mai avem niciun fel de probleme în ceea ce priveşte relaţia dintre ei. Primăria şi-a achitat toate datoriile, e la zi’, a spus edilul, prezent la Observatorul Astronomic, întrebat de presă pe acest subiect.

Ulterior, surse apropiate Electrocentrale Bucureşti au declarat pentru AGERPRES că nu a fost semnat niciun protocol între cele două entităţi, care ar rezolva situaţia dintre ele, aşa cum anunţase primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava.

‘Nu a fost încheiat niciun protocol între ELCEN şi RADET, iar Primăria nu a achitat datoriile la zi, aşa cum a anunţat primarul general interimar. Au existat discuţii privind intenţia de semnare a unui astfel de parteneriat, dar nu s-a făcut nimic concret în acest sens până acum. Primăria nu a achitat niciun ban din restanţe’, au spus sursele menţionate.

Acestea au adăugat că ELCEN a ridicat pentru marţi şi miercuri (19 şi 20 aprilie n.r.) poprirea pusă pe conturile RADET, pentru ca angajaţii Regiei să-şi poată primi salariile.

Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a decis pe 15 aprilie respingerea solicitării RADET de a reduce gradul de poprire a conturilor bancare ale regiei de distribuţie.

‘Decizia de menţinere a gradului de poprire la nivelul de 100% a fost determinată de faptul că furnizorii de gaze naturale şi servicii auxiliare de transport şi distribuţie au acţionat ELCEN în instanţă pentru recuperarea sumei de aproximativ 500 de milioane de lei. Acest deficit a fost cauzat şi de neonorarea de către Primăria Municipiului Bucureşti a plăţii subvenţiei aferente trimestrului I al anului 2016, potrivit deconturilor depuse de RADET pentru energia termică livrată populaţiei. Mai mult, Primăria Municipiului Bucureşti nu a dispus măsurile necesare pentru utilizarea totală a creditului de 248 de milioane de lei contractat de la Trezoreria Statului, neutilizând ultima tranşă de 32 de milioane de lei’, potrivit unui comunicat al ELCEN transmis în data menţionată.

În urma unei sentinţe civile, RADET este obligată să plătească ELCEN suma de 259 de milioane de lei, reprezentând datorii restante conform protocolului încheiat între Primăria Bucureşti – RADET – ELCEN în 18 decembrie 2008.

Totodată, ELCEN deţine împotriva RADET Bucureşti un alt titlu executoriu în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, ca urmare a emiterii de către Tribunalul Bucureşti a ordonanţei de plată solicitată de către ELCEN.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Procurorul general al CPI a început o anchetă cu privire la posibile crime de război care ar fi fost comise în teritoriile palestiniene
Update: Procurorul general al CPI a început o anchetă cu privire la posibile crime de război care ar fi fost comise în ...
Update: Lansarea unei anchete de către Curtea Penală Internaţională (CPI) privind presupuse crime de război în teritoriile palestiniene este o ”decizie politică” care ilustrează...
Guvernul de la Londra va crește cu 6% taxa pentru companii în 2023
Guvernul de la Londra va crește cu 6% taxa pentru companii în 2023
Guvernul britanic va majora taxa pe companii, de la 19% până la 25% în 2023, aceasta urmând să fie prima creştere după ...
Italienii de la Gruber Logistics au cumpărat 100 de camioane IVECO S-Way alimentate cu gaz natural lichefiat
Italienii de la Gruber Logistics au cumpărat 100 de camioane IVECO S-Way alimentate cu gaz natural lichefiat
Compania italiană Gruber Logistics, care activează și în România, în județul Bihor, a anunțat miercuri că a semnat ...
Companiile Bosch și Microsoft vor construi o platformă software pentru vehicule, care să asigure integrarea între mașini și cloud
Companiile Bosch și Microsoft vor construi o platformă software pentru vehicule, care să asigure integrarea între mașini ...
Grupul german industrial Bosch a anunțat miercuri că începe o colaborare cu Microsoft pentru a dezvoltă o platformă ...