Sindicaliştii RATB şi Metrorex ameninţă cu greva

Preşedintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a acuzat, marţi, Primăria Capitalei de "acţiuni iresponsabile" şi a ameninţat cu declanşarea unor acţiuni de protest în cazul în care municipalitatea va dispune disponibilizarea a 4.500 de angajaţi.
Economica.net - mar, 18 sept. 2012, 10:35
Sindicaliştii RATB şi Metrorex ameninţă cu greva

Liderul sindical a declarat că 4.500 dintre cei 15.000 de angajaţi ai Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) ar urma să fie disponibilizaţi, potrivit unor oficiali din Primăria Capitalei, lucru care ar duce la imposibilitatea funcţionării regiei.

„Noi vom reacţiona, în mod prompt, vom recurge la toate mijloacele de luptă sindicală, până la declanşarea grevei”, a spus Petrariu.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a precizat că sindicaliştii de la metrou vor susţine protestele colegilor din RATB prin declanşarea unei greve de solidaritate, care nu poate dura mai mult de o zi.

Ion Rădoi a precizat că disponibilizările de la RATB ar putea avea legătură cu transferul Metrorex la Primăria Capitalei, respectiv cu faptul că municipalitatea „ar încerca să facă loc angajaţilor de la metrou prin disponibilizările de la RATB”.

Reprezentanţii sindicatului RATB au mai spus că municipalitatea intenţionează să transforme regia de transport public în societatea comercială şi au solicitat ca în acest caz să fie consultaţi, pentru a avea garanţii că locurile de muncă nu vor fi puse în pericol.

Sindicaliştii RATB sunt nemulţumiţi de finanţarea regiei, spuncând că subvenţiile pe care le primeşte de la buget, pe lângă faptul că sunt reduse, nu vin la timp, ceea ce duce la existenţa unor probleme cu baza materială şi parcul auto.

„Avem multe mijloace de transport trase pe dreapta pentru că nu avem fonduri pentru a le pune în trafic”, a spus Petrariu.

El a adăugat că nici măcar pentru asigurarea unor condiţii de muncă normale nu sunt suficiente fonduri, precizând că la capăt de linie şoferilor nu li se poate asigura nici măcar apă sau toalete.

Vasile Petrariu a mai declarat că există un plan de investiţii pentru anul 2012, însă până în prezent nu s-a primit niciun leu.

„Cerem primarului Sorin Oprescu o întrevedere, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, vom reacţiona. Propunem înfiinţarea unei comisii socio-profesionale la nivelul Primăriei Muncipiului Bucureşti”, a precizat Vasile Petrariu.

Sindicaliştii de la metrou vor declanşa conflictul de muncă, ce poate merge până la grevă generală, dacă Metrorex va trece în subordinea Primăriei Capitalei fără asigurarea fondurilor necesare, a declarat, marţi, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi.

Premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că în cazul Metrorex, discuţia avută în Guvern cu primarul general privind preluarea metroului de către municipalitate a depăşit „zona de principiu”, precizând că statul va asigura în continuare subvenţii şi derularea investiţiilor deja începute, precum noul tronson către Drumul Taberei.

Autoritatea Metropolitană de Transport va trece în subordinea Primăriei odată cu Metrorex, intenţia fiind de a se introduce un bilet unic pentru toate mijloacele de transport.

Regia locală de transport funcţionează deja în subordinea Primăriei Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și
Elon Musk i-a suspendat contul de Twitter lui Kanye West, după ce acesta a făcut mai multe declarații antisemite
Elon Musk i-a suspendat contul de Twitter lui Kanye West, după ce acesta a făcut mai multe declarații antisemite
Contul de Twitter a lui Kanye West a fost suspendat vineri dimineață, după ce Elon Musk a anunțat că declarațiile acestuia încalcă regulile plaftormei privind interzicerea incitării la......
Platforma Parler renunță la afacerea prin care urma să fie preluată de Kanye West, după declarațiile sale admirative la adresa lui Hitler
Platforma Parler renunță la afacerea prin care urma să fie preluată de Kanye West, după declarațiile sale admirative ...
Compania-mamă a Parler, platformă de socializare populară în rândul conservatorilor, a anunțat că renunță la vânzare ...
Comisia Europeană a alocat României pentru următorii șase ani 232 de milioane de euro pentru investiții în afaceri maritime, pescuit şi acvacultură
Comisia Europeană a alocat României pentru următorii șase ani 232 de milioane de euro pentru investiții în afaceri ...
România va avea alocate 232 de milioane de euro pentru următorii şase ani, prin Fondul european pentru afaceri maritime, ...
Primăria Timișoara primește o finanțare prin PNRR de peste 80 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de troleibuze
Primăria Timișoara primește o finanțare prin PNRR de peste 80 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de troleibuze
Primăria Municipiului Timişoara a primit o finanţare de peste 80 de milioane de lei, prin PNRR, pentru achiziţia a 25 ...