Sindicaliştii Romgaz renunţă la mitinguri, dar cer continuarea dialogului cu ministrul Niţă

Sindicaliştii Romgaz au anunţat, miercuri, că renunţă la mitingurile programate în faţa Primăriei Mediaş, după ce au primit noi asigurări din partea prefectului de Sibiu, Ovidiu Sitterli, că sediul companiei nu se mută la Bucureşti şi nu vor exista disponibilizări, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - mie, 10 apr. 2013, 13:33
Sindicaliştii Romgaz renunţă la mitinguri, dar cer continuarea dialogului cu ministrul Niţă

Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii Sibiu a fost convocată, miercuri, în regim de urgenţă, de către prefectul Ovidiu Sitterli, care a vrut să le comunice membrilor rezultatul întâlnirii de marţi cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Sitterli a afirmat că ministrul Niţă a luat „act de toate neliniştile sindicaliştilor şi ale autorităţilor locale”, precizând că „niciodată nu a avut în intenţie mutarea sediilor Romgaz şi Transgaz la Bucureşti”.

„Ministrul Niţă a afirmat că niciodată nu s-a avut în vedere mutarea sediilor, ci deschiderea unui sediu secundar pentru activităţi de strategie, activităţi care nu presupun niciun fel de disponibilizări. Nu s-a avut în intenţie, sub nicio formă, aducerea unor prejudicii companiei”, a declarat Ovidiu Sitterli.

El a menţionat că rolul său este de a le da sindicaliştilor noi asigurări în legătură cu aceste aspecte.

„Vă spun şi eu că sediile nu se vor muta, nu se vor face disponibilizări. Oamenii să stea liniştiţi că locurile lor de muncă sunt sigure. Bugetul local nu va fi afectat în vreun fel, salariaţii nu vor fi afectaţi, iar salariile vor rămâne la fel”, a spus Sitterli.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Liber Romgaz, Ioan Stoicovici, a declarat că ministrul Niţă nu a precizat sub ce formă se va înfiinţa acel sediu din Bucureşti – birou, departament, serviciu, direcţie şi nici cui se va subordona – sediului central din Mediaş sau direct ministerului, lipsa acestor precizări sporind neliniştea salariaţilor.

Referitor la promisiunea că nu vor exista disponibilizări, liderul de sindicat a spus că ministrul Niţă nu a precizat sub ce formă se vor desfăşura activităţile din sediul secundar din Bucureşti.

„Noi avem, la Mediaş, oameni care se ocupă de strategie, relaţii instituţionale şi relaţii internaţionale, ceea ce ei spun că vor să facă la Bucureşti. Ce vor face? Vor dubla activităţile? Vor fi doi oameni pe acelaşi post? Poate că unii de la Mediaş, care nu au obligaţii, vor vrea să plece la Bucureşti, dar ce se întâmplă cu cei care au obligaţii, au familii şi nu pot pleca?”, a declarat Ioan Stoicovici.

El a menţionat însă că vor fi anulate protestele programate în faţa Primăriei Mediaş până în 19 aprilie, având în vedere nota de şedinţă de marţi de la minister şi noile asigurări ale prefectului de Sibiu, însă i-a cerut acestuia să medieze continuarea dialogului cu ministrul Constantin Niţă până la lămurirea tuturor problemelor.

De asemenea, Ioan Stoicovici i-a invitat pe prefectul de Sibiu, preşedintele Consiliului Judeţean şi toţi parlamentarii de Sibiu să participe, sâmbătă, la o întâlnire cu sindicaliştii pentru a le transmite direct aceste asigurări.

Sediile companiilor Romgaz şi Transgaz vor rămâne la Mediaş, iar la Bucureşti vor funcţiona activităţile de strategie, relaţii instituţionale şi relaţii internaţionale, organizate în cadrul unor sedii secundare, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

„Aceste măsuri nu vor implica disponibilizări sau restructurări de personal la cele două companii, conducerile societăţilor funcţionând la sediile sociale. Măsurile concrete (atribuţii, competenţe şi structuri de personal) vor fi stabilite de către organele de conducere competente (AGA şi CA)”, se arăta în comunicat.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, s-a întâlnit la Bucureşti cu prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Marcel Constantin Luca şi cu reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Gaz-România şi ai sindicatelor din Transgaz şi Romgaz.

Ministerul Economiei menţiona că Romgaz şi Transgaz sunt companii considerate de interes naţional şi vor rămâne în portofoliul statului.

Presa din Sibiu a scris în ultima vreme despre zvonuri potrivit cărora ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, intenţionează să transfere sediul central al Romgaz de la Mediaş la Bucureşti.

Aproximativ 3.000 de persoane au protestat, marţi după-amiază, în faţa Primăriei Mediaş, faţă de intenţia ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, de a deschide un sediu al societăţii Romgaz la Bucureşti, ceea ce sindicaliştii spun că va însemna mutarea societăţii în Capitală.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...