Sindicatele cer MFP majorarea valorii tichetului de masă la 14-15 lei

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa a solicitat, miercuri, majorarea valorii tichetului de masă la 14-15 lei, de la 9,35 lei în prezent, cu prilejul consultărilor care au avut loc în cadrul Comisiei de Dialog Social la Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.
Economica.net - mie, 26 nov. 2014, 20:20
Sindicatele cer MFP majorarea valorii tichetului de masă la 14-15 lei

‘Am propus ca, odată cu modificarea Hotărârii de Guvern privind metodologia de aplicare a Legii tichetelor de masă, să se facă şi o corecţie a valorii tichetului, care, practic, a pierdut din valoare, prin două căi, într-o perioadă de 5-6 ani. Iniţial, tichetele de masă nu erau impozitate şi salariaţii primeau integral valoarea tichetului. În 2010, fiind introdus impozitul de 16%, salariaţii au pierdut această valoare din suma totală a tichetelor pe care le primeau de la angajator. Mai mult, Ministerul Muncii, nerespectând prevederea legală referitoare la modul de indexare, a omis din 2006 până în prezent, de câteva ori, să indexeze la termen valoarea tichetului, adică semestrial’, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele CNS Cartel Alfa, Petru Sorin Dandea.

El a spus că evaluările confederaţiei sindicale arată că o valoare corectă a tichetului de masă s-ar situa la 14-15 lei.

Tichetele de masă au fost introduse în 1998 şi aveau iniţial o valoare de 15.000 de lei vechi (1,50 lei). În prezent, valoarea tichetelor de masă este de 9,35 lei/zi lucrată.

Proiectul de Hotărâre de Guvern, discutat miercuri de Comisia de Dialog Social la nivelul MFP, ar putea fi aprobat de Executiv în următoarele două săptămâni şi vizează în principal faptul că angajatorii vor putea opta pentru acordarea tichetelor de masă în format electronic, oferite sub forma unui portofel electronic alimentat de emitenţi.

Proiectul de act normativ implementează modificările aduse Legii nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masă prin Legea nr. 291/2013, prin introducerea posibilităţii emiterii de tichete de masă şi pe suport electronic, ca o alternativă modernă la cele pe suport de hârtie.

Potrivit documentului, angajatorii vor stabili, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau ai salariaţilor, prin contractele colective de muncă, clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, precum şi forma suportului acestora, respectiv suport electronic şi/sau hârtie.

MPF precizează că, în cazul acordării tichetelor de masă în format electronic, angajatorii vor alimenta suportul electronic cu valoarea nominală aferentă tichetelor de masă, care va fi folosită exclusiv pentru achiziţionarea de produse alimentare, fără a fi permisă efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.

De asemenea, noile reglementări ce vor fi introduse în proiectul de hotărâre creează angajaţilor posibilitatea de a utiliza mai flexibil tichetele de masă. În acest sens, vor fi eliminate prevederile care limitează utilizarea a maximum două tichete de masă/ zi, în concordanţă cu modificările aduse prin Legea nr. 291 /2013 pentru modificarea Legii nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masă.

Potrivit MFP, un alt element de noutate introdus de proiectul de act normativ constă în aplicarea unitară a reglementărilor în cazul salariaţilor care lucrează în regim de tură. Astfel, în cazul în care un angajat lucrează în ture şi timpul de lucru este mai mare de opt ore/zi, numărul de tichete de masă (indiferent de suportul pe care sunt emise – hârtie sau electronic) la care are dreptul pe lună se calculează adunând numărul de ore lucrate şi împărţind această sumă la opt. Concret, în proiectul de hotărâre se menţionează că salariaţii vor beneficia lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care sunt prezenţi la lucru în unitatea angajatorului, iar acest număr nu-l poate depăşi pe cel al zilelor lucrătoare.

Proiectul de HG include, de asemenea, informaţii privind modul în care angajatorii vor putea achiziţiona tichetele electronice. Pe lângă implementarea reglementărilor privind acordarea tichetelor de masă pe suport electronic, proiectul urmăreşte şi alte obiective, precum creşterea disciplinei contractuale şi siguranţei financiare a sistemului tichetelor de masă şi asigurarea unui control mai eficient al utilizării tichetelor de masă.

În cadrul procesului de elaborare a proiectului de Hotărâre a Guvernului s-a avut în vedere ca noile prevederi legale să asigure accesul tuturor entităţilor interesate să devină emitenţi de tichete de masă pe o piaţă concurenţială, concomitent cu respectarea caracterului de beneficiu social oferit angajaţilor pentru acoperirea costurilor de masă.

Reglementările cuprinse în proiectul Hotărârii de Guvern au fost stabilite în urma consultării cu Asociaţia Emitenţilor de Tichete de Masă din România, Asociaţia Română a Băncilor, Asociaţia de Plăţi Electronice din România, Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel ALFA’, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
Republica Moldova a încheiat marţi cu compania olandeză Vitol un contract pentru achiziţia de gaze naturale, al doilea ...
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încărcat în SICAP documentaţia ...
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
România are cel mai mic nivel de emisii (de gaze cu efect de seră) per capita din ţările Uniunii Europene şi este şi ...