Sindicatele din Administraţie cer reîntregirea salariilor până la 31 mai şi ameninţă cu proteste

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) cere Guvernului promovarea Legii dialogului social în forma negociată cu sindicatele şi reîntregirea drepturilor salariale, până la 31 mai, ameninţând că, în caz contrar, vor urma proteste, printr-o scrisoare remisă MEDIAFAX.
Economica.net - mie, 24 apr. 2013, 19:53
Sindicatele din Administraţie cer reîntregirea salariilor până la 31 mai şi ameninţă cu proteste

Printre revendicările sindicaliştilor, se numără promovarea proiectului de act normativ pentru modificarea Legii nr. 62/2011, aşa cum a fost discutat şi negociat cu organizaţiile sindicale, întrucât ei consideră că promovarea Legii nr. 62/2011- Legea dialogului social a avut ca efecte destructurarea şi reducerea mişcării sindicale, mimalizarea dialogului social, desfiinţarea negocierilor colective, imposibilitatea organizaţiilor sindicale de a organiza manifestări sindicale.

În ceea ce priveşte drepturile salaraiale, FNSA cere acordarea primei de vacanţă tuturor salariaţilor din administraţia publică, a celui de al 13-lea salariu, a unor drepturi prin contractele/ acordurile colective de muncă, în funcţie de posibilităţile financiare ale autorităţilor publice locale şi de veniturile proprii, şi acordarea de tichete de masă sau alocaţie de hrană.

FNSA mai semnalează că „autorităţile administraţiei publice locale au preluat o serie de activităţi, datorită modificărilor legislative, aşa cum a fost cazul poliţiei locale, evidenţei populaţiei, direcţiilor de asistenţă socială, administrării creşelor, spitalelor municipale, judeţene şi orăşeneşti etc” şi că, „în acelaşi timp, din decembrie 2008, posturile din administraţie au fost blocate, ca urmare existând astăzi compartimente cu lipsă mare de personal, ceea ce conduce la o diminuare a eficienţei, a calităţii serviciilor publice prestate, precum şi la efectuarea multor ore suplimentare care nu sunt plătite şi nici nu pot fi recuperate fără să creezi un dezechilibru uriaş în activitatea curentă”.

În acest sens, sindicaliştii propun plata orelor suplimentare şi deblocarea posturilor vacante.

Printre revendicări se numără şi constituirea fondului de premiere în limita a 10 la sută din fondul de salarii, acordarea de premii anuale din economiile la fondul de salarii, acordarea sporurilor de până la 15 la sută pentru personalul care participă în comisii de specialitate precum comisia de disciplină, comisia paritară, comisia de concurs, dar şi promovarea actului normativ de completare a Legii nr. 84/2012, legea amnistiei fiscale pentru bugetari, privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, aşa cum a fost iniţiat de către un grup de senatori şi negociată cu FNSA.

Sindicaliştii mai solicită trecerea pe grilele de salarizare conform Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi modificarea articolelor privind drepturile de natura salarială şi nesalarială, cu precizarea nominală a acestora, dar şi promovarea unui act normativ prin care să se reglementeze plata despăgubirilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti irevocabile de îndată şi integral (şi nu eşalonat), în mod special pentru drepturile de natură salarială , precum şi în cazul concedierilor nelegale, analizarea posibilităţii aplicării cotei progresive de impozitare şi renunţarea la cota unică de impozitare, precum şi instituirea pensiei de serviciu pentru toţi bugetarii care sunt supuşi unor regimuri de incompatibilităţi stabilite prin legi speciale.

În scrisoare trimisă Guvernului se mai cere urgentarea adoptării proiectului de modificare a Legii nr. 155/2010, a Poliţiei Locale.

„Termenul pentru soluţionarea acestor revendicări a fost stabilit pentru 31 mai 2013. După această dată, FNSA va organiza toate acţiunile de protest prevăzue de lege”, se mai arată în documentul transmis Executivului.

FNSA se recomandă drept federaţie reprezentativă la nivelul sectorului de activitate „Administraţie Publică. Activităţi ale organizaţiilor şi organismelor extrateritoriale”, ce are în componenţă sindicate din primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora, de pe întreg teritoriul ţării, însumând aproximativ 50.000 de membri de reprezentând interesele tuturor salariaţilor din administraţia publică din România.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...