Sindicatele energeticienilor de la Mintia vor protesta pentru salvarea termocentralei

Energeticienii de la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), vor protesta luni, la Deva, solicitând autorităţilor să menţină în funcţiune producătorul de energie electrică, în condiţiile în care, susţin sindicatele, la Mintia ar urma să fie construită o centrală electrică pe gaz metan, în locul celei care funcţionează pe cărbune. 
Economica.net - vin, 21 iun. 2019, 13:05
Sindicatele energeticienilor de la Mintia vor protesta pentru salvarea termocentralei

Protestul este programat să aibă loc luni, la ora 19,00, în Piaţa Victoriei din centrul oraşului, organizarea fiind a ambelor sindicate de la termocentrala Mintia: Sindicatul „Solidaritatea Hunedoara” şi Sindicatul Liber Independent Electrocentrale Deva (SLIED).

„Avem informaţii venite din zona Ministerului Energiei că se doreşte demolarea termocentralei Mintia şi înlocuirea ei prin montarea unui grup energetic pe gaze naturale, de 400 MW, în imediata vecinătate. Este un lucru care ne îngrijorează. Pentru Sistemul Energetic Naţional nu este benefic pentru că în perioada geroasă nici producătorii de gaze naturale nu pot funcţiona, deci România va deveni vulnerabilă (din punct de vedere energetic, n.red.)”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc.

Potrivit liderului sindical, la Mintia s-ar dori renunţarea la cele şase grupuri energetice, adică la 1.260 de MW, şi retragerea lor din exploatare. „Se retrag din exploatare, se dărâmă şi se taie la fier vechi”, a susţinut liderul sindical.

El a arătat că trecerea la producţia de energie electrică pe gaz metan nu va reduce costurile de producţie, în condiţiile în care tariful pe Gcal la gaz metan este de 100 de lei, iar la cărbunele adus din afara ţării este de 60 de lei pe Gcal.

„Noi susţinem că termocentrala Mintia are şanse pentru viitor, dacă vom fi sprijiniţi atât din punct de vedere politic, cât şi de societatea civilă. Mintia este importantă pentru sistemul energetic naţional şi pentru termoficarea din Deva. Acceptăm şi o reconversie a termocentralei pe alte tipuri de combustibil. Cu puţin sprijin se poate, dacă se vrea”, a spus, la rândul său, preşedintele SLIED, Mircea Crişovan.

Sindicaliştii au distribuit un apel şi către cetăţenii din Deva pentru a participa la mitingul de luni, menţionând că oprirea termocentralei Mintia va afecta şi distribuţia agentului termic către 4.700 de apartamente din oraş.

„Noi furnizăm apă caldă şi căldură pentru peste 30% din populaţia municipiului Deva. Încercăm să salvăm ceva ce este benefic pentru ambele părţi: pentru noi, ca salariaţi, dar şi pentru deveni”, a arătat Cristian Iştoc.

El a precizat că sunt din ce în ce mai multe cereri pentru rebranşări la sistemul centralizat de termoficare de la termocentrala Mintia, în varianta unei contorizări individuale, deoarece costurile unei familii cu apa caldă şi căldura sunt mai mici decât cele generate de folosirea unei centrale de apartament pe gaze naturale.

Pe de altă parte, sindicaliştii afirmă că trecerea termocentralei Mintia pe cărbune cu un conţinut redus de sulf, adus din Indonezia, ar putea rezolva şi problema montării unor instalaţii de desulfurare, care costă foarte mult. „Dacă modificăm puţin instalaţia de ardere, termocentrala Mintia va deveni conformă cu normele de mediu”, a menţionat Iştoc.

În plus, susţine sindicalistul, termocentrala ar putea folosi şi deşeuri pentru incinerare, ceea ce ar rezolva problema gunoiului.

În ceea ce priveşte viitorul CEH, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara” afirmă că minele viabile din Valea Jiului ar putea furniza cărbune pentru termocentrala Paroşeni, în cadrul unei noi entităţi energetice.

La termocentrala Mintia lucrează circa 700 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Guvernul ceh a anunţat miercuri o înăsprire a controalelor şi restricţiilor sanitare, ca răspuns la o recrudescenţă ...