1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Sindicatul de la ArcelorMittal Hunedoara nu exclude declanşarea unui conflict de muncă după anunţul închiderii combinatului

Sindicatul "Siderurgistul" de la ArcelorMittal Hunedoara nu exclude declanşarea unui conflict de muncă la combinatul siderurgic, în condiţiile în care administraţia a decis suspendarea temporară a activităţii, iar vechiul contract colectiv de muncă a expirat din luna august, scrie Agerpres.

12 dec, 2019 | Agerpres

Potrivit liderului sindical Gheorghe Buitureanu, secţia de oţelărie a fost oprită, iar secţia de laminoare va mai funcţiona aproximativ cinci zile cu materia primă de pe stoc, angajaţii care nu au de lucru fiind trimişi în concediu de odihnă, iar mai apoi în ceea ce administraţia a denumit "şomaj economic".

"Oamenii au fost forţaţi să plece în concediu de odihnă. Secţia de oţelărie este oprită, iar laminorul va mai lucra circa cinci zile. Nu se ştie ce va fi în luna ianuarie", a declarat, pentru Agerpres, prim-vicepreşedintele Sindicatului "Siderurgistul".

El a menţionat că producţia şi performanţa economică a combinatului siderurgic au fost afectate de prevederile Ordonanţei 114 care au determinat un preţ mare al energiei electrice, în condiţiile în care aceasta se regăseşte în proporţie de 60% în costul de producţie al laminatelor de la Hunedoara.

"Ne-a afectat Ordonanţa 114 prin faptul că preţul energiei electrice este aproape dublu faţă de ţările europene din jurul nostru. Energia electrică are o pondere de 60% în costul de producţie al produselor de la ArcelorMittal Hunedoara", a explicat Buitureanu.

Prim-vicepreşedintele Sindicatului "Siderurgistul" a mai spus că vechiul contract colectiv de muncă de la ArcelorMittal Hunedoara şi-a încetat valabilitatea în luna august şi că încercările de negociere cu administraţia nu au ajuns, până acum, la un rezultat concret. Din această cauză, salariile angajaţilor au rămas la un nivel foarte scăzut, apropiate de valoarea minimă pe economie, ceea ce-i nemulţumeşte pe siderurgişti.

În următoarele zile, sindicatul a solicitat noi întâlniri cu administraţia combinatului în încercarea găsirii unei soluţii la această situaţie, în caz contrar nefiind exclusă declanşarea unui conflict de muncă. "Ne vom adresa Prefecturii, Inspectoratului Teritorial de Muncă şi chiar Guvernului pentru medierea acestuia", a arătat liderul sindical.

ArcelorMittal a anunţat că încetează temporar producţia la uzina siderurgică din Hunedoara, ca urmare a preţurilor ridicate la energie electrică şi gaze naturale. Potrivit unui comunicat al companiei, producţia a fost suspendată la data de 1 decembrie 2019. Aici se produceau profile, ţagle rotunde şi corniere. Fabrica are 640 de angajaţi şi 200 de contractori.

Compania speră în găsirea unei soluţii care să abordeze problema preţurilor ridicate ale energiei electrice şi gazului natural şi să permită uzinei din Hunedoara să aibă un viitor durabil.

Angajaţilor li s-a cerut să îşi consume concediul anual rămas, compania acordând lucrătorilor "şomaj economic" pentru zilele rămase.

ArcelorMittal a achiziţionat fabrica din Hunedoara în 2003 şi, de atunci, a investit 550 de milioane de lei (115 milioane de euro) pentru a aduce acesteia îmbunătăţiri tehnice şi de mediu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO