Sindicatul din TVR, despre concedieri: Angajaţii nu sunt vinovaţi de catastrofa în care se află TVR

Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din TVR (SPUSTV), a declarat pentru MEDIAFAX că angajaţii nu sunt vinovaţi pentru "catastrofa financiară" în care se află TVR, precizând că ar trebui ca administraţia să se gândească la oamenii care vor suferi.
Economica.net - mar, 28 aug. 2012, 18:29
Sindicatul din TVR, despre concedieri: Angajaţii nu sunt vinovaţi de catastrofa în care se află TVR

„În momentul de faţă, se pare că toată lumea se bucură de acest Plan de restructurare, însă când discuţi despre darea afară a 980 de oameni nu cred că ai vreun motiv de satisfacţie. Şi ne întrebăm dacă nu puteau fi mai mici aceste costuri sociale”, a declarat Dragoş Bocanaciu, preşedintele SPUSTV, sindicatul reprezentativ din Televiziunea Română.

El a precizat că SPUSTV a prezentat „un contraplan prin care costurile sociale puteau fi diminuate”.

„Conducerea TVR trebuia să se gândească şi la oamenii care vor suferi, dar care nu au nicio vină pentru situaţia în care se află acum TVR. De ce să plătească doar angajaţii TVR pentru incompetenţa şi pentru bunul plac al unora care au avut în vedere doar propriile interese? Noi înţelegem că este o situaţie complicată, din care trebuie să ieşim, dar trebuie să plătim numai noi, numai 980 de angajaţi? De ce nu plătesc şi cei şapte membri din actualul CA, care au făcut parte şi din fostul CA, când la conducerea TVR se afla Alexandru Lăzescu. Dacă în perioada Lăzescu nu se făcea nicio angajare, poate acum ar fi trebuit să fie concediaţi doar 600 de angajaţi, cu 980 (…) În CA încă predomină o majoritate care a păstorit dezastrul din TVR. Eu nu acuz actuala administraţie, dar sunt şapte oameni din actualul CA care au fost şi în fostul CA”, a mai spus Dragoş Bocanaciu, referindu-se la Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan, Cristian Niţulescu, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea şi Raico Cornea.

Dragoş Bocanaciu a mai spus că SPUSTV se va preocupa să îi găsească şi să îi „pedepsească”, cu mijloacele legale pe care le are la îndemână, pe „toţi cei care au băgat în această catastrofă financiară Televiziunea Română”.

„Vom încerca în continuare să-i convingem că planul nostru alternativ, cu mai puţine costuri sociale, este de preferat. Dacă nu vom reuşi, vom încerca să aplicăm şi alte metode mai vizibile de protest şi, în ultima instanţă, dacă vreun om din cei care pleacă este mai bine pregătit decât cei care rămân, vom face mare scandal. Dacă aceste concedieri nu vor fi făcute corect, nu vom ceda, ne vom bate pentru fiecare om de valoare care va trebui să plece”, a mai spus Bocanaciu.

El a precizat că, până în momentul de faţă, sindicatul nu a fost informat de data până la care vor fi publicate listele cu oamenii care vor fi concediaţi. „Ni s-a spus că după ce se vor stabili noile grile se va proceda şi la stabilirea listelor cu oameni care trebuie să plece. După ce vor fi publicate aceste liste ne vom uita ca cei care sunt pe liste să nu fie oameni de valoare din TVR şi vom analiza dacă vom putea să menţinem producţia de televiziune conform Legii 41 (legea de organizare şi funcţionare a TVR, n.r.) şi la standardele pe care ni le cere această lege, pentru că există riscul ca această restructurare să fie făcută după ureche”, a mai spus Dragoş Bocanaciu.

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, marţi, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului la 2.340, fapt care implică concedierea a aproape 980 de angajaţi, a declarat pentru MEDIAFAX Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere, două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

Hotărârea de marţi a Consiliului de Administraţie, nota de fundamentare a acesteia, precum şi Programul în forma adoptată, urmează să fie trimise marţi, spre informare, celor două camere ale Parlamentului României, respectiv către Ministerul Finanţelor Publice, în vederea înscrierii documentului pe ordinea de zi a sedinţei de Guvern de sâmbătă, 1 septembrie, condiţie esenţială pentru eşalonarea pe şapte ani a plăţii datoriilor fiscale ale SRTv.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august şi publicat în data de 11 august.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunţat momentul în care TVR Cultural îşi va suspenda emisia.

De asemenea, reprezentanţii administraţiei TVR au informat, în 23 august, membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate. În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Educația financiară este un subiect de interes la ora actuală. În 2024 suntem mai atenți ca oricând cum ne cheltuim banii, chiar și când vine vorba de distracțiile de timp liber. Despre......
Ministerul Digitalizării: A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp va avea loc în Măgurele între 14-16 iunie
Ministerul Digitalizării: A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp va avea loc în Măgurele între 14-16 iunie
Pentru al doilea an consecutiv, Laser Valley Innovation Bootcamp, eveniment care conectează cercetătorii cu antreprenorii ...
Statul a împrumutat peste 4 miliarde de lei de la bănci,  printr-o emisiune de obligaţiuni de stat şi una de certificate cu discont
Statul a împrumutat peste 4 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat şi una de certificate ...
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 4,038 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
HONOR prezintă o arhitectură AI pe patru niveluri și colaborează cu Google Cloud pentru funcții care vor fi integrate pe noile smartphone-uri
HONOR prezintă o arhitectură AI pe patru niveluri și colaborează cu Google Cloud pentru funcții care vor fi integrate ...
HONOR a debutat la VivaTech, unul dintre cele mai mari evenimente tehnologice și de inovare din Europa. Producătorul a ...