Topul mondial al ţărilor cu cei mai mulţi bogaţi

Singapore are de departe cei mai mulţi milionari ca procentaj din populaţie, oraşul-stat fiind urmat de Qatar şi Kuweit, în timp ce SUA continuă să domine topul mondial al ţărilor cu cei mai mulţi bogaţi, potrivit unui raport prezentat marţi de Boston Consulting Group (BCG).
Economica.net - mar, 05 iun. 2012, 10:45
Topul mondial al ţărilor cu cei mai mulţi bogaţi

Numărul familiilor cu avere de peste 1 milion de dolari a crescut anul trecut în Singapore la 188.000, reprezentând 17,1% din totalul gospodăriilor din metropola cu o populaţie de 5 milioane de oameni, cunoscut pentru industria serviciilor financiare şi devenit unul dintre cele mai importante centre bancare offshore din lume.

Tot mai mulţi milionari aleg Singaopre ca reşedinţă, datorită taxelor mici şi calităţii ridicate a vieţii.
Cofondatorul Facebook Eduardo Saverin a renunţat la începutul anului la cetăţenia SUA pentru a se muta în Singapore, procedura fiind finalizată la scurt timp înainte de listarea la bursă a reţelei de socializare. Coincidenţă sau nu, succesiunea evenimentelor a stârnit controverse în Statele Unite, Saverin fiind criticat că şi-ar fi schimbat reşedinţa pentru a evita plata taxelor pe câştigul obţinut în urma ofertei publice iniţiale a companiei.

Pe locul al doilea în top este Qatarul, unde 14,3% dintre familii au averi mai mari de un milion de dolari, la o populaţie de 1,9 milioane de persoane.

Qatar rezerve uriaşe de gaze naturale şi va găzdui campionatul mondial de fotbal FIFA World Cup 2012, aminteşte Bloomberg.

Statul numără 47.000 de familii milionare, principala sursă de avere fiind exporturile de petrol şi gaze, care generează peste 50% din PIB. Qatarul a ajuns astfel să se laude cu cel mai mare Produs Intern Brut pe locuintor din lume, după Liechtenstein.

Pe locul al treilea în topul realizat de Boston Consulting se regăseşte Kuweitul, de asemenea un mare exportator de petrol, unde 11,8% dintre familii au o avere de peste un milion de dolari. La o populaţie de 3,6 milioane de persoane, Kuweitul este reşedinţa a 63.000 de gospodării bogate.

Petrolul generează peste 95% din veniturile din export ale Kuweitului, iar guvernul a anunţat în 2010 că va investi 130 miliarde de dolari până în 2015 pentru a reduce dependenţa economiei de hidrocarburi şi a diversifica sectorul privat.

Cea mai bogată ţară europeană este Elveţia, reşedinţa a 322.000 de familii cu averi de peste un milion de dolari fiecare. Elveţia are de asemenea cel mai mare număr de superbogaţi raportat la totalul populaţiei, 11 din fiecare 100.000 de familii controlând averi de peste 100 milioane de dolari.

Cu o populaţie de 7,7 milioane de locuitori, Elveţia este afectată în plan economic de criza datoriilor de stat din zona euro, în timp ce SUA şi mai multe guverne din UE fac presiuni pentru reformarea regulii secretului bancar.
În Hong Kong locuiesc 212.000 familii milionare, reprezentând 8,8% din total, procentaj care îi asigură locul 5 în topul Boston Consulting. Fosta colonie britanică, cu o populaţie de 7,2 milioane de locuitori, concurează strâns cu Singapore pentru statutul de principal centru financiar, comercial şi de transporturi al Asiei. De asemenea, Hong Kongul este cunoscut drept „poarta către China”, datorită legăturilor economice strânse cu China continentală.
Locul al şaselea este ocupat de Emiratele Arabe Unite, unde 5% dintre gospodării deţin averi de peste un milion de dolari. Cele şapte emirate, cu o populaţie de peste 8 milioane de locuitori, numără 57.000 de familii bogate, majoritatea fiind expaţi din Vest care locuiesc în Dubai sau Abu Dhabi.

Statele Unite se remarcă în top pe locul al şaptelea, deşi au cel mai mare număr de familii bogate. Un total de 5,13 milioane de familii din SUA au adunat peste un milion de dolari, în scădere cu 129.000 faţă de 2010. Cu 322 milioane de locuitori, SUA a reuşit să producă 15 dintre cei mai bogaţi 40 de miliardari ai lumii, potrivit unui top realizat de Bloomberg.

Israelul ocupă locul al optulea, cu 83.000 de familii cu averi de peste un milion de dolari, reprezentând 3,6% din totalul gospodăriilor. Cu o populaţie de 7,8 milioane de locuitori, economia israeliană se bucură de o perioadă de boom a industriei IT locale, produsele de înaltă tehnologie alăturându-se diamantelor şi agriculturii în rândul celor mai importante exporturi ale ţării.

Taiwanul, care împarte cu China statutul de fabrică de electronice a lumii, avea 246.000 de familii cu avere la sfârşitul anului trecut, adică 3,2% din totalul gospodăriilor, la o populaţie puţin mai numeroasă decât a României, de 23,2 milioane de locuitori.

Top 10 este închis de regatul Bahrain, cu 8.000 de gospodării bogate, echivalentul a 3,2% din numărul total de familii. Cu 1,3 milioane de locuitori, exporturile de petrol generează 60% din PIB-ul Bahrainului.

În Japonia, numărul gospodăriilor cu averi de peste 1 milion de dolari a scăzut anul trecut la 1,57 milioane, sau 2,9% din totalul familiilor. După numărul bogaţilor, Japonia, cu o populaţie de 125 milioane de locutiori, ocupă locul al doilea în lume după SUA şi reuşeşte să se menţină pentru încă un an în faţa Chinei, unde numărul familiilor cu avere a crescut în 2011 de la 1,23 milioane la 1,43 milioane.

Belgia se laudă cu 134.000 de familii milionare, sau 2,9% din total, la o populaţie de 10,4 milioane de locuitori. Politicienii belgieni au reuşit anul trecut să formeze un guvern după 541 de zile de negocieri, în timp ce criza datoriilor de stat a făcut ravagii în zona euro, împingând în sus costurile de finanţare şi pentru Belgia.
Irlanda, care are în derulare un acord de finanţare externă cu UE, FMI şi BCE, este reşedinţa a 33.000 de familii milionare în dolari, în pofida prăbuşirii pieţei imobiliare în urma crizei financiare din 2008. După patru ani de măsuri dificile de austeritate, economia Irlandei pare că s-a stabilizat.

Olanda numără 152.000 de gospodării cu avere de peste 1 milion de dolari, reprezentând 2,1% din total. Economia olandeză este în recesiune, însă excedentul comercial semnificativ şi rolul de hub de transporturi pentru Europa garantează stabilitatea financiară a populaţiei.

Numărul familiilor bogate din Germania a crescut anul trecut de la 320.000 la 345.000, în timp ce Italia şi Spania, noile protagoniste ale crizei din zona euro, au înregistrat scăderi, potrivit raportului Boston Consulting.
În Franţa locuiesc 200.000 de familii bogate, în Marea Britanie 411.000, în stagnare faţă de 2010, iar în Canada indicatorul a crescut de la 175.000 la 185.000 de gospodării.

Una dintre cele mai solide creşteri a fost înregistrată în India, unde numărul gospodăriilor care controlează active de peste 1 milion de dolari a crescut anul trecut la 162.000, de la 134.000 în 2010.

Boston Consulting estimează că averile private vor creşte în următorii cinci ani cu o rată anuală de 1,8% în America de Nord şi Europa de Vest, după ce au scăzut cu 0,9%, respectiv 0,4% în 2011. În Japonia, pilonul oriental al „vechii ordini mondiale”, averile vor urca cu 0,8% până în 2016.

În contrast, economiile emergente din Asia vor afişa o rată medie creştere de peste 11% a averilor privatre în următorii cinci ani, potrivit raportului.

La nivel mondial, avererea privată a crescut anul trecut cu 1,9%, la 122,8 miliarde de dolari, iar rata medie de creştere estimată până în 2016 este de 4,3% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...