Singura autostradă care ar putea fi terminată în 2016 nu va duce nicăieri

Autostrada cu cele mai mare şanse de a fi terminată anul acesta, respectiv Gilău-Nădăşelu, nu va putea fi dată în folosinţă până nu va fi construit şi podul care să facă legătura cu celălalt tronson din Autostrada Transilvania. Iar construcţia lui nici măcar nu a fost scoasă încă la licitaţie.
Economica.net - Dum, 17 iul. 2016, 20:53
Singura autostradă care ar putea fi terminată în 2016 nu va duce nicăieri

Lucrările pe Autostrada Gilău – Nădășelu sunt în plină desfășurare, iar gradul de execuție depășeşte 77%, anunţa recent Compania de Drumuri, pe pagina sa de Facebook. Termenul de finalizare a acestor lucrări este sfârşitul lui 2016, dar asta nu înseamnă că autostrada va fi deschisă atunci circulaţiei.

După cum observă şi utilizatorii Facebook care comentează la postarea Companiei de Drumuri, nu se va putea circula pe noua autostradă, lungă de 8,7 kilometri, dacă nu va fi construit şi podul peste Someşul Mic, din dreptul localităţii Gilău (foto în galerie).

„Podul peste Someș? Altfel lotul e utilizabil doar pentru reclama pe Facebook!”, „Pod la Gilău faceţi? Că altfel rămâne totul doar pentru sesiuni foto”, „Şi podul peste Someș? Că degeaba va fi gata tronsonul, că nu se va putea circula pe el…”- se arată în comentariile de pe Facebook.

Lucrările la podul peste Someşul Mic, lung de 320 de metri, care va face legătura între Gilău-Nădăşelu şi Gilău-Câmpia Turzii, urmau să înceapă anul acesta şi să fie finalizate în 2017, conform datelor de pe site-ul CNADNR.

Rămâne de văzut cum vor fi respectate aceste termene, având în vedere că licitaţia pentru construirea podului nu a fost încă lansată.

Mai mult, proiectantul podului a confirmat pentru ECONOMICA.NET că în lipsa acestuia nu se va putea circula pe noua autostradă.

„Proiectul de execuţie pentru acest pod este în faza finală de aprobare la CNADNR, tehnologia şi graficul de execuţie fiind corelate cu graficul de execuţie al tronsonului Gilău-Nădăşelu. Podul va face legătura între cele două tronsoane de autostradă, în lipsa lui nefiind posibilă circulaţia pe tronsonul Gilău-Nădăşelu„, a declarat Gabriel Bulgaru, vicepreşedinte tehnic al proiectantului podului, IPTANA.

CNADNR estima pentru iunie 2016 finalizarea proiectului tehnic şi reluarea procedurii de atribuire a contractului de lucrări pentru podul peste râul Someşul Mic şi canalul Hidroelectrica.

Având în vedere că acest termen a fost depăşit, Economica.net a solicitat Companiei de Drumuri să transmită când va fi reluată licitaţia pentru construirea noului pod. Vom publica răspunsul CNADNR când îl vom primi.

Cu un grad de execuţie de peste 77%, autostrada Gilău-Nădăşelu, construită de UMB Spedition, este proiectul cu cele mai mari şanse de a fi terminat anul acesta. Celelalte proiecte de autostrăzi la care se lucrează în prezent au un grad de execuţie mai mic de 55% şi se confruntă cu o serie de obstacole precum lipsa unor autorizaţii de construrie sau acorduri de mediu, conform informaţiilor de pe site-ul CNADNR.

De asemenea, anul acesta ar putea fi redată circulaţiei autostrada demolată, respectiv lotul 3 din Sibiu-Orăştie, unde CNADNR efectuează pentru prima dată lucrări de reparaţii în regie proprie.

Te-ar mai putea interesa și
Onofrei, CBRE: Punctele de interes pentru logistica mare vor fi unde se va intersecta A0 cu celelalte autostrăzi
Onofrei, CBRE: Punctele de interes pentru logistica mare vor fi unde se va intersecta A0 cu celelalte autostrăzi
Sectorul logistic a prins avânt încă de anul trecut pe fondul pandemiei, iar 2021 a început în forță. În plus, perspectiva finalizării Autostrăzii de Centură București creează premisele......
28 de cazuri de tromboze au fost identificate în SUA la persoane care s-au vaccinat anti-COVID-19 cu serul de la Johnson & Johnson
28 de cazuri de tromboze au fost identificate în SUA la persoane care s-au vaccinat anti-COVID-19 cu serul de la Johnson ...
Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a anunţat miercuri că a identificat 28 de cazuri ...
Ciucu vrea să desființeze Administraţia Pieţelor Sector 6 și să înființeze în loc Administraţia Comercială Sector 6
Ciucu vrea să desființeze Administraţia Pieţelor Sector 6 și să înființeze în loc Administraţia Comercială Sector 6
Primarul Ciprian Ciucu vrea să desfiinţeze Administraţia Pieţelor şi să înfiinţeze Administraţia Comercială Sector ...
Au fost depistate trei noi focare de gripă aviară în județul Mureș
Au fost depistate trei noi focare de gripă aviară în județul Mureș
Trei noi focare de gripă aviară au fost depistate în judeţul Mureş în gospodării ale populaţiei din localităţile ...