Singurul sector din imobiliarul românesc unde preţurile cresc

Preţul terenurilor agricole din România variază între 1.500 şi 2.700 de euro/hectar, în funcţie de gradul de comasare şi calitatea solului, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Andrada Ghira - mar, 28 feb. 2012, 12:18
Singurul sector din imobiliarul românesc unde preţurile cresc

Studiul arată că până la sfârşitul acestui an preţurile pe metru pătrat în cazul terenurilor comasate şi care se află în locaţii cheie ar putea înregistra creşteri de până la 20% faţă de media pieţei. Preţurile pentru terenurile cu păduri variază între 2.000 şi 5.000 de euro/hectar.

„În contextul economic actual, caracterizat de volatilitate pe piaţa imobiliară tradiţională şi pe fondul unei crize alimentare, asistăm la un interes semnificativ pentru terenurile agricole în România, atât din partea companiilor locale, cât şi din partea celor străine, care nu sunt investitori tradiţionali în agricultură. Credem că preţul terenurilor agricole este probabil să se situeze pe un trend crescător pe termen mediu. Având în vedere interesul pentru astfel de achiziţii, estimăm că tranzacţiile cu terenuri agricole vor reprezinta 50% din totalul de tranzacţii care se vor încheia în acest an”, spune Marius Gricorică, senior business analyst la DTZ Echinox.

În perioada 2000-2008, preţurile terenurilor au crescut cu 300%, se mai arată în studiul citat. România are o capacitate agricolă de 14,7 milioane hectare de teren, din care doar 10 milioane de hectare sunt folosite ca terenuri arabile. Un studiu realizat în 2008 arată că 6,8 milioane hectare sunt nefolosite. Din totalul de 14,7 milioane hectare de teren, 10 milioane hectare reprezintă teren arabil, 3,3 milioane hectare teren pentru păşune, 220.000 de hectare teren pentru cultivarea viţei de vie şi 206.000 hectare teren pentru livezi.

De asemenea, 90% din terenurile agricole sunt deţinute de privaţi, iar 500.000 de hectare sunt disponibile spre vânzare. Dar, o problemă o constituie parcelarea terenurilor între moştenitori, ceea ce face dificilă găsirea unor terenuri cu suprafeţe mari. Astfel, terenurile cu suprafeţe mari sunt foarte rare. Pentru obţinerea unei suprafeţe de 1.000 de hectare, de exemplu, ar trebui ca un investitor să cumpere terenuri de la 500 – 900 de proprietari, procedură ce poate dura până la câteva luni, în funcţie de numărul de vânzători implicaţi în acest proces şi de disponibilitatea lor de a semna actele la un notar, se mai arată în studiul DTZ Echinox. În general, preţul pe hectar al terenurilor agricole comasate este mai mare cu 50% faţă de cel al parcelelor mai mici.

Deşi preţurile terenurilor agricole din România au urmat un trend crescător în ultimii ani, aceste valori sunt de trei până la şapte ori mai mici decât în alte state europene. Estimările arată că acest nivel se va menţine în următorii ani.

 

Preţurile terenurilor agricole diferă de la o regiune la alta. Spre exemplu, în partea de nord-est şi sud-est, preţul mediu este de aproximatic 1.500 – 1.600 euro/hectar, în timp ce în judeţele din apropierea Bucureştiului, media este de 2.000-2.700 euro/hectar.

În ceea ce priveşte terenurile cu păduri, România deţine şase milioane de hectare, adică 25% din suprafaţa ţării. Din acest total, 4 milioane de hectare sunt deţinute de autorităţile române. Volumul mediu de lemn la hectar este de 217 metri cubi, faţă de media europeană de 147 metri cubi. Marea majoritate din pădurile de vânzare din România cu vârste de 60-70 de ani nu au fost încă exploatate.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 miliarde de dolari, a raportat joi un profit de 1.200 de miliarde de coroane......
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...