O veche fabrică românească se pregăteşte să facă piese pentru Volkswagen şi Ford

Sinterom Cluj-Napoca, fosta glorie a bujiilor auto româneşti se pregăteşte pentru auditul marilor producători auto Volkswagen şi Ford, pentru care s-a oferit să fabrice piese din pulberi sinterizate, potrivit declaraţiilor oficialilor, date ECONOMICA.NET. Sinterom Cluj Napoca, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, nu mai produce bujii clasice decât pentru maşinile în curs de retragere de pe piaţa locală, dar şi-a reorientat afacerile pentru alte tipuri de piese auto.
Adrian N. Ionescu - lun, 10 sept. 2012, 21:09
O veche fabrică românească se pregăteşte să facă piese pentru Volkswagen şi Ford

 „Am făcut cereri de oferte la Volkswagen şi Ford şi declanşăm în aceste zile un program de investiţii în echipamente, cu care vom produce, printre altele pinioane de distribuţie şi butuci sincron pentru cutii de viteză Volkswagen, ca şi piese sinterizate pentru reglarea scaunelor pentru Ford“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Alexandru Gaciu, directorul tehnic al Sinterom Cluj Napoca.

Programul de investiţii va beneficia de fonduri europene nerambursabile şi va valora peste 14,2 milioane de lei. Este vizată modernizarea secţiei de produse sinterizate, prin achiziţia de echipamente noi. După încheierea investiţiilor, oficialii Volkswagen şi Ford vor veni la Cluj pentru a audita capacităţile de producţie, în vedere încheieri de contracte.

Numai în progamul de produse noi pentru Volkswagen vom cumpăra echipamente de peste 1,2 milioane de euro, potrivit oficialului de la Sinterom. Contractele ar putea fi încheiate la circa un an după finalizarea investiţiilor.

„Ne-am reorientat producţia astfel încât să ptrofităm de experienţa în domeniul pulberilor sinterizate şi exportăm acum inclusiv pentru piaţa americană, prin Delphi, cunoscuta companie de piese auto. Bujii mai facem încă pentru piaţa internă. Pentru maşinile noi nu se mai livrează bujii ca atare, ci dispozitive complexe de aprindere“, a mai adăugat directorul de la Sinterom.

Sinterom Cluj Napoca (simbol bursier SIRM) evaluată pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la 13,5 milioane de lei, a obţinut un profit net de nici jumătate de milion, pe Semestrul 1 din acest an, din afaceri de 9,2 milioane de lei. Anul trecut compania a câştigat net un sfert de milion din afaceri de 19,7 milioane de lei.

Compania face parte din conglomeratul industrial controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, prin vehiculul Serviciile Comerciale Române.

Produsele sinterizate feroase şi neferoase aduc companiei 67% din încasări, iar bujiile de aprindere şi electrozii – doar 18%. Exportul a crescut cu 16% faţă de 2010, ceea ce a condus la creşterea cifrei de afaceri pe întregul an 2011 cu 8% faţă de 2010.

Cea mai mare creştere, din domeniul pieselor sinterizate, s-a datorat comenzilor firmei Delphi Spania, urmate de Welles SUA, şi de R. Bosch, potrivit raportului anual al companiei.

Sinterom Cluj Napoca a fost fondată în anul 1936 sub denumirea de “Uzina Triumf “, pentru fabricaţia de produse chimice. Din 1948 face bujii auto cu izolator de mică, iar în 1955 se fabrică în serie bujiile cu izolator ceramic. Achiziţionează în anul 1970 licenţa Metafram-Franţa de piese sinterizate din pulberi metalice, apoi licenţa CAV-Anglia de termostarterelor pentru pornirea la rece a motoarelor Diesel.

În 2000 Sinterom a fost privatizată, prin achiziţia a 51 % din acţiuni, de către Contactoare Buzău, o companie din Serviciile Comerciale Române.  

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...