Sistem fotovoltaic de 200.000 de euro la fabrica Bosch din Blaj

Compania de tehnologii și servicii Bosch a investit peste 200.000 de euro în producția de energie verde la fabrica sa din Blaj. Producția anuală a sistemului fotovoltaic este estimată 3200 MWh.
Robert Stan - lun, 31 ian. 2022, 15:53
Sistem fotovoltaic de 200.000 de euro la fabrica Bosch din Blaj

Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, își întărește angajamentul față de protejarea mediului înconjurător prin decarbonizarea controlată a activităților de producție. Astfel, prin implementarea mai multor proiecte de eficiență energetică, fabrica Bosch din Blaj își reducere consumul de energie generat de operațiunile sale cu aproximativ 10 procente.

În 2021, locația din Blaj făcea primul pas către producerea propriei energii verzi prin instalarea de panouri fotovoltaice, pavând astfel calea către o activitate de producție mai sustenabilă. În plus, compania încurajează tranziția către electromobilitate, instalând, la finalul anului 2021, două stații de încărcare pentru vehicule electrice destinate angajaților fabricii din Blaj.

„Toate proiectele demarate anul trecut reprezintă începutul unei investiții pe termen lung pe care compania o alocă atât pentru a proteja mediul înconjurător, cât și pentru a-l transforma într-un loc mai sigur și mai sănătos pentru generațiile viitoare”, a spus Andreas Theis, directorul tehnic al Fabricii Bosch din Blaj.

Panourile fotovoltaice amplasate în locația din Blaj în aprilie 2021 generează energie verde echivalentă cu consumul de energie electrică pe care îl au 50 de gospodării. În plus, începând cu luna decembrie, compania a instalat panouri adiționale pe clădirea de birouri a fabricii, care este alimentată în prezent doar pe baza energiei regenerabile produse de către acestea.

„De la implementarea primelor proiecte de producție a propriei energii verzi, Bosch a investit în Blaj peste 200.000 de euro în acest sens”, a adăugat Theis.

Mai mult, surplusul de energie este direcționat către hala de producție din proximitate. În prezent, în cadrul fabricii, 385 MWh/an sunt produși exclusiv din surse regenerabile – echivalentul a 165 de tone de CO2, dacă energia s-ar fi produs prin arderea combustibililor fosili. Compania își propune să producă la Blaj, în acest an, alți 3200 MWh/an.

De asemenea, unitatea de producție a devenit mai eficientă din punct de vedere energetic și pe segmentul de echipamente prin utilizarea de compresoare, chillere și unități de ventilație de înaltă performanță. Mai mult, în cadrul liniilor de producție sunt utilizare sisteme electrice care funcționează pe baza unui consum redus de energie, întreaga activitate fiind monitorizată activ.

Stații de încărcare pentru vehicule electrice la fabrica Bosch din Blaj

În linie cu strategia globală a organizației, fabrica Bosch din Blaj face un pas înainte către un viitor mai verde prin instalarea a două stații de încărcare de mare capacitate pentru vehicule electrice, pretabile atât pentru autoturisme, cât și pentru scootere și biciclete, alimentate exclusiv de energia verde produsă în locație. Astfel, compania își încurajează angajații să contribuie activ la diminuarea amprentei de carbon, oferindu-le ca beneficiu posibilitatea de a utiliza gratuit stațiile din perimetru, pe parcursul zilei de lucru.

În primăvara anului 2020, Bosch a obținut statutul de neutralitate din punct de vedere climatic al celor peste 400 de locații ale sale din întreaga lume. Acest lucru a fost deja confirmat prin teste independente. Drept urmare, Bosch este prima companie industrială globală cu locații fără amprentă de carbon, iar acest lucru include și unitățile din România.

De asemenea, Bosch își propune ca până în 2030 să reducă cu 15 procente față de nivelul din 2018 emisiile de CO2 în cadrul întregului său lanț valoric, de la furnizori la clienți, ceea ce reprezintă o reducere de 67 de milioane de tone a emisiilor de dioxid de carbon.

Fabrica Bosch din Blaj și-a început activitatea în anul 2007, deservind sectorul tehnologiei industriale. La Blaj, Bosch produce componente pentru industria auto: o gamă largă de senzori precum și componente electronice pentru grupul motopropulsor. Tot la Blaj, compania implementează soluții de industrie 4.0, precum și sisteme de monitorizare a producției și soluții inteligente pentru sudura cu laser. Unitatea s-a dezvoltat într-un ritm accelerat în decursul anilor. Fabrica din Blaj este una dintre cele două fabrici Bosch din Europa unde se produc senzori de noxe și una dintre cele două locații de pe continent ale companiei în care se fabrică module electronice pentru cutia de viteze automată.

Grupul Bosch este prezent în România de 27 de ani și are peste 8.160 de angajați în cinci entităţi. În 2020, Bosch a înregistrat vânzări de 448 milioane de euro pe piața din România. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Citește și:

– Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
– CES 2022: Grupul Bosch mizează pe conectivitate, internetul lucrurilor și inteligența artificială

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...