Sistemele de răcire de la centrala nucleară Fukushima au fost repuse în funcţiune

 Operatorul centralei nucleare Fukushima, Tepco, a anunţat miercuri că a relansat toate sistemele de răcire ale piscinelor de stocare a combustibilului uzat, oprite după o pană de curent, luni seara, relatează AFP.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 07:58
Sistemele de răcire de la centrala nucleară Fukushima au fost repuse în funcţiune

„La ora 00.12, sistemul de răcire al piscinei centrale a fost repus în funcţiune”, a explicat Tokyo Electric Power (Tepco) într-un comunicat. Compania a adăugat că sistemele au fost, de asemenea, relansate pentru piscinele de stocare ale reactoarelor 3 şi 4, marţi seara. Cel al piscinei reactorului 1 a fost repus în funcţiune marţi dimineaţa.

Aceste sisteme au fost întrerupte brusc luni seara, după o pană de curent de origine inexplicabilă la centrala Fukushima Daiichi.

Incidentul nu a afectat, în schimb, injectarea de apă în reactoarele 1 şi 3, al căror combustibil s-a topit în urma accidentului nuclear din 2011, a subliniat Tepco.

Compania de electricitate a precizat că temperatura piscinei centrale, care conţine peste 6.000 de bare de combustibil uzat, era de 31,8 grade Celsius la repunerea în funcţiune a sistemului de răcire, cu mult sub pragul de siguranţă stabilit de Tepco, de 65 de grade Celsius.

Dacă apa nu mai este răcită, ea se încălzeşte la contactul cu combustibilul nuclear şi, în cazul în care căldura devine prea puternică, se evaporă, riscând să lase combustibilul expus contactului cu aerul, ceea ce duce la emisia de radiaţii.

Această piscină centrală, situată în afara reactoarelor, a fost ferită de tsunami la 11 martie 2011.

În afara piscinei centrale, celelalte sunt situate fiecare în clădirile reactoarelor de la care provine combustibilul uzat. Cea care generează cea mai mare îngrijorare este piscina a reactorului 4, deoarece este cea mai plină, având 1.330 de bare de combustibil uzat şi 200 de bare de combustibil nefolosit.

Tepco a precizat că temperatura acestei piscine a fost măsurată la 31 de grade Celsius la relansarea sistemului său de răcire, „ceea ce lasă o marjă suficientă în raport cu pragul operaţional de 65 de grade”.

Temperaturile înregistrate în piscinele reactoarelor 1 şi 3 sunt net inferioare, a adăugat compania.

Operatorul a subliniat că nu a fost măsurată nicio schimbare a nivelului de radioactivitate în apropiere.

Accidentul nuclear de la Fukushima din martie 2011 a reprezentat cea mai gravă catastrofă din acest sector de la cea din Cernobîl (Ucraina), în 1986.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...