1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Finanţe şi bănci

Sistemul bancar raportează cele mai mari pierderi din istorie, 2,1 miliarde de lei

Rezultatele financiare preliminate ale celor 40 de instituţii de credit de pe piaţa românească indică pierderi cumulate record, de 2,12 miliarde lei, pentru anul trecut, aproape triple faţă de 2011

12 feb, 2013 | ZF

În 2008 sistemul raportase cele mai mari câştiguri din istorie, peste 4,4 miliarde lei, scrie Ziarul Financiar în ediţia de marţi.

2012 a fost al treilea an la rând în care sistemul bancar a înregistrat un rezultat negativ, aducând cea mai mare creştere a volumului pierderilor. Aceasta a fost consecinţa agravării procesului de deteriorare a calităţii portofoliilor de credite, dar şi a scăderii soldului creditelor, în condiţiile în care producţia de credite noi s-a prăbuşit, iar multe bănci au vândut pachete de active devenite neperformante.

Rezultate negative au înregistrat deopotrivă bănci mari şi mici.

În 2011 pierderile cumulate ale băncilor au însumat 777 milioane lei, iar în 2010 circa 516 milioane lei, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit unor calcule provizorii ale băncii centrale, la sfârşitul anului trecut rata creditelor neperformante din sistem a urcat la 18,2%, cu aproape patru puncte procentuale peste nivelul din anul precedent. Creşterea nu este surprinzătoare, având în vedere că economia nu şi-a revenit, au continuat să apară cazuri de insolvenţă printre companii, iar multe dintre creditele restructurate în primii ani de criză au ajuns să acumuleze noi restanţe, redevenind neperformante. De asemenea, piaţa bancară a fost zdruncinată de o serie de cazuri de fraudă care încă sunt în anchetă, iar nivelul ridicat al neperformanţei sugerează şi slăbiciuni la nivelul sistemelor de evaluare a riscului.

La pierderi de 2,1 miliarde de lei, rentabilitatea capitalului din sistem a rămas în teritoriul negativ, cu un minus de 5,4%. Ca şi în anii precedenţi, BNR a continuat să preseze acţionarii băncilor cu rezultate negative să aducă sume suplimentare la capital, astfel încât solvabilitatea medie pe sistem s-a menţinut la 14,6% la sfârşitul anului.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO