Sistemul bancar ungar este stabil, robust şi funcţional – Mihaly Varga, ministru de finanţe

 Sistemul bancar ungar este stabil şi rămâne robust şi funcţional, în contextul deteriorării mediului internaţional, a declarat vineri ministrul de Finanţe, Mihaly Varga, transmite MTI.
AGERPRES - vin, 17 mart. 2023, 15:26
Sistemul bancar ungar este stabil, robust şi funcţional - Mihaly Varga, ministru de finanţe

Într-o postare pe Facebook, Varga susţine că indicele de adecvare a capitalului la băncile din Ungaria depăşeşte de două ori nivelul din Europa, iar profitabilitatea este de 1,5 ori mai ridicată decât media europeană, în timp ce rata creditelor neperformante se situează la 3,4%, un nivel scăzut în pofida crizei legate de războiul din Ucraina.

Finanţarea sistemului bancar ungar este stabilă şi există rezerve semnificative, a adăugat Varga.

„Sistemul bancar ungar, în contextul deteriorării mediului internaţional, rămâne robust şi funcţional, aşa cum au arătat şi cele mai recente evaluări ale agenţiilor de evaluare financiară”, a mai spus sursa citată.

Şi în raportul de stabilitate financiară publicat recent de Banca Naţională a Ungariei (NBH) se arată că sistemul bancar ungar este stabil şi are rezerve semnificative pentru a gestiona riscurile, dar băncile se confruntă cu o profitabilitate mai slabă din cauza măsurilor guvernamentale, în timp ce dobânzile ridicate ar putea afecta creditarea.

Deteriorarea mediului economic, în contextul războiului din Ucraina, a afectat economia Ungariei şi reprezintă un risc considerabil pentru calitatea portofoliului de împrumuturi, avertizează Banca Naţională a Ungariei.

„Rezilienţa la şoc a sistemului bancar ungar este adecvată, nivelul lichidităţii şi poziţia de capital sunt robuste, chiar şi în cazul unei crize mult mai severe decât actualele previziuni. Ne aşteptăm la un declin al expansiunii creditului, atât în cazul companiilor, cât şi al gospodăriilor, în urma majorării dobânzilor şi a incertitudinilor provocate de război”, se arată în aportul NBH.

Instituţia a informat că, în primul semestru din 2022, rentabilitatea capitalului propriu în sistemul bancar ungar a scăzut cu trei puncte procentuale, la 7%, din cauza majorărilor de taxe impuse de Guvern pentru a ţine sub control deficitul bugetar, iar măsurile de stabilizare vor continua să afecteze profiturile băncilor în 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană va acorda Turciei 1 miliard de euro pentru reconstrucția zonelor afectate de cutremurele din februarie
Uniunea Europeană va acorda Turciei 1 miliard de euro pentru reconstrucția zonelor afectate de cutremurele din februarie
Comisia Europeană a anunţat luni, la Bruxelles, că va contribui cu 1 miliard de euro la eforturile de reconstrucţie din Turcia ca urmare a cutremurelor violente din luna februarie, transmite......
Cifra de afaceri a GSMnet a depășit 30 de milioane de euro în 2022
Cifra de afaceri a GSMnet a depășit 30 de milioane de euro în 2022
GSMnet, liderul pe piața de accesorii și componente GSM din România, și-a prezentat rezultatele financiare obținute ...
A fost vândut CET Arad. Cine profită din afacerea asta?
A fost vândut CET Arad. Cine profită din afacerea asta?
Compania AOT s-a înscris la licitația publică pentru cumpărarea CET Arad SA, iar din informațiile deținute de RomâniaTV, ...
ING implementează servicul Plăți Instant, care asigură tranzacțiile între bancă și parteneri în maximum 10 secunde
ING implementează servicul Plăți Instant, care asigură tranzacțiile între bancă și parteneri în maximum 10 secunde
ING Bank România își îmbogățește portofoliul de servicii de plată inovatoare cu serviciul Plăți Instant începând ...