Sistemul de asistenţă socială se schimbă din temelii. Apare venitul minim de incluziune, 340.000 de familii iau bani în plus

16 03. 2016
bani_lei_romanesti_75247100

Venitul minim garantat, alocațiile pentru susținerea familiilor sărace și ajutoarele pentru încălzire, cele trei tipuri majore de programe de asistenţă socială care se aplică acum, vor fi unificate într-un singur act normativ, care se referă la venitul minim de incluziune. „Cele trei programe de asistență socială vor fi înlocuite de un singur program mai mare care va fi direcționat către cei mai săraci 5 milioane de români pentru un impact mai puternic în ceea ce privește reducerea sărăciei”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Noul mecanism instituie noţiunea de venit net lunat ajustat, care presupune ponderarea cu un anumit indice, atunci când se calculează plafonul maxim al ajutorului. El este 1 pentru persoane singure sau pentru capul familiei şi 0,5 pentru orice alt membru al familiei.

Cum se va acorda fiecare ajutor

Primul tip de sprijin din partea statului, denumit ajutor de incluziune, presupune o alocaţie fixă care se va acorda persoanelor sau familiilor care au un venit ajustat pe mediu de familie de până la 260 de lei. Statul va plăti, sub formă de ajutor de incluziune, diferenţa dintre cei 260 de lei pe membru de familie şi venitul realizat de familia respectivă, în fiecare lună.

Al doilea tip de ajutor din partea statului se referă la sprijinul acordat familiilor cu copii. Pentru familiile cu venit net lunar ajustat de până la 260 de lei, pentru fiecare copil se vor primi câte 107 lei (maximum 428 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii). Pentru venituri cuprinse între 260 şi 600 de lei, ajutorul scade la 85 de lei pentru fiecare copil, adică maximum 340 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii. Condiţia este ca, dacă sunt de vârstă şcolară, copiii să mearg la şcoală, în caz contrar ajutorul se va reduce proporţional cu numărul de absenţe.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se va acorda diferenţiat, în funcţie de tipiul de combustibil utilizat: energie termică livrată în sistem centralizat, gaze, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri. Se califică aici familiile care au venit net ajustat de până la 600 de lei pe lună. În medie, cei care se încălzesc cu lemne vor primi câte 64 de lei pe lună, în perioada rece, cei care se încălzesc cu gaze 182 de lei pe lună, cei care folosesc energia electrică 156 de lei, iar cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice 178 de lei. Sumele sunt unele medii, fiecare beneficiar urmând să fie ajutat în funcţie de venit şi de preţul energiei din zona sa.

Noua lege va creşte atât ajutorul acordat de stat pentru românii aflaţi în această situaţie, dar şi numărul beneficiarilor.

Astfel, potrivit calculelor Ministerului Muncii, pe componenta de ajutor de incluziune, numărul de beneficiari crește cu 34% față de numărul de beneficiari actuali ai ajutorului social, respectiv de la 257.000 la 344.600 familii și persoane singure. Ajutorul mediu acordat de stat va crește cu 58% față de cel actual, de la 221 lei la 349 lei. În plus, oficialii au mai calculat că, pentru două treimi din beneficiari, adică 229.700 de familii şi persoane singure, statul va plăti şi contribuţia la sănătate.

Pentru componenta de ajutor dat de stat familiilor cu copii, numărul de beneficiari rămâne constant, la 281.000, dar alocaţia medie va creşte cu 30%, de la 142 de lei la 185 de lei.

Pentru ajutoarele acordate pentru încălzirea locuinţei, numărul de beneficiari scade cu 18% față de numărul de beneficiari actuali, respectiv de la 789.700 la 650.000 familii și persoane singure. Însă ajutorul mediu va creşte cu 96% faţă de nivelul actual, de la 54 de lei la 106 lei.

În cazul în care legea se aplică din 2017, pentru jumătate de an, efortul bugetar suplimentar va fi de 1,9 miliarde de lei, din aplicarea noii legi şi a actelor normative aflate încă în vigoare.

Vezi aici proiectul de lege privind venitul minim de incluziune (documentul poate fi descărcat şi din galeria foto)