1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Companii

Sistemul energetic este suprasolicitat. Se pregătesc deconectări

Odată cu forţa majoră, Hidroelectrica şi-a redus considerabil livările de energie. Funcţionalitatea sistemului atârnă, acum, de un fir de aţă speranţa fiind să bată vântul şi să nu apară vreo avarie la centrala nucleară de la Cernavodă

08 aug, 2012 | | ECONOMICA.net

Sistemul energetic românesc este, acum, suprasolicitat din cauză că Hidroelectrica şi-a redus brusc livrările după ce a invocat clauza de forţă majoră pe motiv de secetă. Toate capacităţile termo din ţară au intrat peste noapte în funcţiune pentru a suplini energia hidro însă, pe un vârf de consum, este posibil să asistăm la deconectări ale unor categorii de consumatori pentru a preveni o cădere a sistemului. În momentul de faţă, producţia Hidroelectrica este la un minim istoric având o pondere de doar 14-15% din total de unde, în mod normal, ponderea este de circa 35% iar în această perioadă de secetă n-a coborât sub 22%. Cel mai mare producător de energie din ţară realizează doar cu puţin peste 1.000 MWh.  Hidrocentralele de pe lacuri sunt oprite sau funcţionează la capacitate minimă pentru că apa trebuie reţinută. Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional, spune că " fiecare picătură de apă din lacuri contează dacă vrem să trecem iarna în siguranţă"

„Ieri a fost prima zi în care Hidroelectrica şi-a redus livrările ca urmare a forţei majore. Ei au putut s-o facă din creion dar noi a trebuit să pornim peste noapte grupuri care nu funcţionează în mod normal precum (termocentralele – n.r) Galaţi, Iernut sau Deva. Este o mare problemă să acoperi acum vârful de consum de la noapte la zi. Avantajul hidro este ca poţi s-o porneşti imediat ceea ce nu-i valabil şi la celelalte tipuri de centrale”, mai spune Lohan pentru ECONOMICA.NET. Dacă o singură componentă a mixului energetic naţional are o cădere subită de producţie, Dispecerul poate începe deconectarea unor categorii de consumatori din categoria celor industriali. Altfel, sistemul poate claca şi arunca România în beznă.

Cea mai volatilă componentă este cea eoliană pentru că depinde de vânt. Azi, bate vântul aşa că sunt disponibili circa 700 de MWh. Ieri, în schimb, eolienele n-au depăşit 50 MWh. O astfel de situaţie suprapusă cu o ieşire bruscă din activitate a unuia dintre cele două reactoare de la Centrala Nucleară Cernavodă, cum s-a întâmplat deja de două ori în acest an, duce la deconectarea masivă de la electricitate a fabricilor pentru că, pur şi simplu, nu există suficientă energie pentru toată lumea. Populaţia şi instituţiile publice sunt ultimele care sunt deconectate.

Termocentralele asigură, acum, aproape 60% din producţia de electricitate, Nuclearelectrica, ca de obicei, 18% iar eolienele 7-8%. Restul este producţie hidro.


Hidroelectrica a decretat forţă majoră începând de luni 6 august.Toate contractele şi producţia se vor ajusta corespunzător cu decizia conducerii care este asigurată de administratorul judiciar Remus Borza şi de cel special Remus Vulpescu. Compania a mai fost o dată în forţă majoră de la sfârşitul anului trecut şi până în mai, anul acesta.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO