Sistemul energetic românesc are nevoie de investiţii de miliarde de euro, în funcţie de ţintele asumate la UE

Sistemul energetic românesc are un necesar de investiţii de ordinul miliardelor de euro anual, în funcţie de ţintele pe care şi le va asuma ţara noastră la nivel european, a declarat, joi, Radu Dudău, consilier al ministrului de resort şi manager al proiectului.
Economica.net - joi, 25 aug. 2016, 10:37
Sistemul energetic românesc are nevoie de investiţii de miliarde de euro, în funcţie de ţintele asumate la UE

‘În prezent, lucrăm de zor la modelarea cantitativă a datelor din strategia energetică, alături de consultantul selectat. Sistemul naţional de energie are nevoie de investiţii de miliarde de euro anual în producţie, în infrastructura de transport, distribuţie, consum, eficienţă energetică şi aşa mai departe. Dorim să venim cu cifre specifice în funcţie de diferite scenarii’, a spus Dudău, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Potrivit acestuia, consultanţii analizează trei scenarii, în funcţie de ţintele de politică energetică asumate de România la nivel european.

‘Un scenariu analizează situaţia în care, în 2020, se opresc obligaţiile de politici energetice pe care le are România în momentul de faţă. Scenariul central este cel de aliniere la obligaţiile europene, dar avem şi un scenariu ambiţios care face loc energiilor curate şi decarbonizării, ca să vedem care vor fi costurile’, a susţinut managerul de proiect.

El a subliniat că, în urma analizei acestor scenarii, echipa care elaborează strategia va stabili un mix optim de surse energetice pentru România din punctul de vedere al costurilor.

Dudău a mai spus că draftul noii strategii va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii octombrie, urmând ca la finele lunii octombrie să existe un document final.

Consorţiul format din EY (fostul Ernst&Young) şi grecii de la E3 Modelling PC a câştigat, în urmă cu o lună, licitaţia pentru a realiza modelarea cantitativă a datelor ce vor face parte din viitoarea Strategie Energetică a României 2016 – 2030.

Consultantul selectat va realiza modelarea matematică a datelor obţinute în urma procesului de consultare publică pentru realizarea Strategiei Energetice.

În luna iulie, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că proiectul de elaborare a noii Strategii Energetice a României 2016 – 2030 este în grafic.

‘Documentul va conţine direcţii strategice şi ţinte de regenerabile, dar nu va stabili detalii, pentru că ar rezulta un document de sute şi mii de pagini. Rolul consultantului este de a realiza modelarea matematică, iar aceasta va fi un fundament pentru finalizarea proiectului’, a susţinut Corina Popescu.

Potrivit acesteia, strategia energetică va fi detaliată în planurile naţionale care vor fi elaborate ulterior.

Documentul final al Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, va fi publicat în jurul datei de 15 septembrie 2016, prin armonizarea aspectelor analizei calitative cu datele obişnuite prin modelare matematică macroeconomică, în cadrul analizei cantitative a sectorului energetic naţional, a anunţat, în luna mai, Ministerul Energiei.

Instituţia a lansat spre dezbatere publică rapoartele celor cinci sesiuni de lucru, care s-au desfăşurat în perioada 9 martie – 14 aprilie 2016 şi care integrează informaţiile obişnuite în urma procesului consultativ din cadrul etapei de analiză calitativă a sectorului energetic românesc, însumând propunerile a circa 300 de specialişti care au participat la sesiunile de lucru.

Prin aceste documente se trasează tendinţele de dezvoltare şi restricţiile de ordin politic şi economic care trebuie considerate în procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016 – 2030, cu perspectiva anului 2050. Rapoartele sesiunilor de lucru nu reprezintă, în acest stadiu, angajamentul strategic al Ministerului Energiei.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...