Sistemul Prevent al ANI: 68 de cazuri de conflict de interese au fost prevenite, din 16.256 de licitaţii publice analizate

Sistemul Prevent al Agenţiei Naţionale de Integritate a analizat, în primul an de funcţionare, 16.256 de proceduri de achiziţie publică în valoare totală de 72 de miliarde de lei (aproximativ 15,4 miliarde de euro), procedura cu cea mai mare valoare fiind de 2,8 milioarde de lei (aproximativ (615 milioane de euro). Sistemul a prevenit 68 de cazuri de conflicte de interese în achiziţii publice, pentru care ANI a emis avertismente de integritate, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 23 oct. 2018, 11:07
Sistemul Prevent al ANI: 68 de cazuri de conflict de interese au fost prevenite, din 16.256 de licitaţii publice analizate

Potrivit ANI, în perioada 20 iunie 2017 – 30 septembrie 2018, sistemul Prevent a analizat, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 16.256 de proceduri de achiziţie publică cu o valoare totală de 72 de miliarde de lei (aproximativ 15,4 miliarde de euro). Procedura cu cea mai mare valoare analizată de Prevent în primul an de funcţionare a fost de 2,8 miliarde de lei (aproximativ 615 milioane de euro), iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 46,95 de lei (aproximativ 10 euro), scrie News.ro.

Sistemul Prevent a prevenit 68 de cazuri de conflicte de interese în achiziţii publice, în valoare totală de 517,64 milioane de lei (aproximativ 111 milioane de euro), cazuri în care ANI a emis avertismente de integritate.

În urma avertismentelor, în 51 dintre cele 68 de cazuri notificate de sistem autorităţile contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, în timp ce în două cazuri ANI a declanşat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, conform legii, pentru că aceste cauze nu au fost eliminate.

De asemenea, în alte 15 cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, ANI va proceda la fel dacă nu sunt eliminate motivele pentru un conflict de interese.

În acelaşi timp, în 38 de situaţii, ANI a notificat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică.

Agenţia Naţională de Integritate arată că dintre cele 16.256 de proceduri analizate, 8,5 la sută se referă la contracte finanţate din fonduri europene, iar o treime dintre aceste proceduri conţin un număr total de 79.950 de contracte subsecvente (loturi).

„În analiza PREVENT au fost luate în considerare date şi informaţii cu privire la 2.208 de autorităţi contractante, 12.842 de operatori economici şi 228.424 de persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor”, mai spune ANI.

Totodată, în perioada iulie – septembrie 2018 au fost analizate 256 de proceduri de achiziţie publică cu o valoare totală de 2 miliarde de lei (aproximativ 441,3 milioane de euro), din care aproximativ 16,8 la sută se referă la contracte finanţate din fonduri europene. De asemenea, aproximativ 20 la sută din totalul procedurilor conţin 855 de contracte subsecvente (loturi). Au fost emise şi 14 avertismente de integritate.

„Până în prezent, persoanele interesate au solicitat peste 680 de clarificări cu privire la cadrul legal incident. Majoritatea solicitărilor se referă la completarea câmpurilor din cuprinsul Formularului de Integritate, obligativitatea completării Formularului de Integritate, lipsa ofertanţilor etc.”, susţine ANI.

Sistemul Prevent a fost lansat la sfârşitul lunii iunie 2017 cu scopul de preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică. Sistemul analizează datele şi informaţiile introduse în Formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorităţii contractante prin interconectarea sistemului Prevent cu baze de date relevante (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului – ONRC, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date – DEPABD).

Prevent poate identifica automat prezumtivele relaţii dintre persoanele din autoritatea contractantă şi ofertanţi, iar în cazul în care apare un astfel de confilict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractantă trebuie să ia toate măsurile de îndepărtare a posibilului conflict de interese.

Te-ar mai putea interesa și
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Oficialii Skoda pun presiune pe grupul Volkswagen pentru ca decizia privind uzina de baterii din Europa Centrală și de Est să fie favorabilă Cehiei....
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai agresiv”
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai ...
Creşterea americană trebuie să rămână pozitivă fără a fi prea puternică pentru a putea opri inflaţia, a indicat ...
ACEA: România, creștere cu 35,6% într-o piață auto europeană în scădere
ACEA: România, creștere cu 35,6% într-o piață auto europeană în scădere
Raportul ACEA privind înmatriculările din primele patru luni ale anului 2022 arată o majorare cu 35,6% a pieței auto ...
Covid face ravagii în Coreea de Nord: bilanţul total ajunge la 1,72 de milioane de cazuri. Armata desfăşurată pentru a lupta împotriva coronavirusului
Covid face ravagii în Coreea de Nord: bilanţul total ajunge la 1,72 de milioane de cazuri. Armata desfăşurată pentru ...
 Liderul nord-coreean Kim Jong Un a criticat neglijenţa şi indolenţa funcţionarilor, care au agravat epidemia de coronavirus ...