YouTube, o sursă de informare din ce în ce mai importantă – studiu

Site-ul de partajare de fişiere video YouTube, proprietate a grupului Google, a devenit una dintre cele mai importante surse de informare din lume, potrivit unui studiu realizat de centrul de cercetare american Pew, publicat în Statele Unite, informează AFP.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 10:20
YouTube, o sursă de informare din ce în ce mai importantă - studiu

Acest studiu a evidenţiat faptul că subiectele de actualitate au fost cele mai căutate pe YouTube într-o perioadă de 15 luni, între 2011 şi 2012. Seismul şi tsunami-ul din Japonia au reprezentat un subiect de interes major, generând 96 de milioane de vizionări pentru fişierele video referitoare la aceste catastrofe naturale, într-o singură săptămână, în martie 2011.

Cu toate acestea, potrivit Pew Research Center, audienţa informaţiilor postate pe YouTube, un site care îşi are originea în înregistrările video realizate de amatori, cu copiii lor sau animalele de companie, rămâne inferioară celei deţinute de clasicele buletine de ştiri televizate.

„Însă YouTube este un loc în care consumatorii pot să îşi fixeze propriul lor «meniu» de informaţii şi să le vizioneze atunci când vor – este un sistem de informaţii video la cerere”, se afirmă în acelaşi raport.

„În cazul seismului şi tsunami-ului din Japonia (…), această catastrofă a rămas pe locul întâi în topul înregistrărilor video de actualitate, timp de trei săptămâni consecutiv”, precizează autorii studiului. A fost cel mai important subiect de actualitate pentru acest site în anul 2011.

În ceea ce priveşte sectorul informaţiilor, această evoluţie reprezintă o „provocare”.
„Producătorii de informaţii pot să folosească site-ul pentru a-şi creşte audienţa, pentru a găsi înregistrări video realizate de amatori, pentru a-şi instala marca proprie şi a genera încasări. În acelaşi timp, site-ul de partajare de fişiere video reprezintă încă o platformă nouă, pe care trebuie să o înţelegi şi la care trebuie să te adaptezi”, se afirmă în acelaşi raport.

YouTube susţine că peste 72 de ore de înregistrări video sunt postate pe site în fiecare minut şi că peste patru miliarde de fişiere video sunt vizionate în fiecare zi.

Aproximativ 39% din fişierele video de actualitate sunt filmate de internauţi. Circa 51% poartă logoul unei surse de informare, dar, chiar şi printre acestea, unele par a nu fi fost realizate de jurnalişti profesionişti. Aproape 5% din totalul fişierelor postate provin de la companii şi grupuri politice, iar 5% rămân neidentificate.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...